به گزارش ایرنا میزان باروری و جمعیت به عنوان یكی از مهمترین شاخصه های تحولات جمعیتی همواره در سیاستگذاری مورد توجه برنامه ریزان بوده است.
داشتن تصویری واضح و شفاف از تحولات جمعیتی پیش زمینه ای برای اجرای طرح های توسعه ای، پیش بینی مراكز آموزشی و فضاهای تفریحی به تناسب جمعیت است.
بنابراین با این توصیف اهمیت جمعیت و تحولات جمعیتی بر هیچ كس پوشیده نیست و برنامه ریزان برای اجرای هر طرحی نیاز به داشتن آمار و اطلاعات دقیق از وضعیت موجود و آینده پیش رو هستند.
بالا رفتن سن ازدواج، روند رو به رشد مهاجرت به ویژه در روستاها، 'تی اف آر' یا همان نرخ باروی كل، در همدان به گونه ای است كه به گفته مدیركل ثبت احوال همدان زنگ خطر كاهش موالید در همدان را به صدا درآورده و می تواند چالش جمعیتی برای استان ایجاد كند.
شورای راهبردی جمعیت همدان پس از چند ماه وقفه در نهایت امسال برای نخستین بار تشكیل و با بیان آمار و ارقام جمعیت استان از سوی محمود علیپور آغاز شد.
**همدان در مدار كاهش جمعیت
وی گفت: 31 هزار و 193 نوزاد سال گذشته در این استان متولد شدند كه این رقم نسبت به سال 95 حدود 6 درصد معادل 2 هزار و 2 نوزاد كاهش داشته است.
مدیركل ثبت احوال همدان اظهار داشت: همچنین هفت هزار و 572 نوزاد در فصل بهار سال جاری در این استان متولد شدند كه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 8.1 درصد كاهش معادل 670 نفر را نشان می دهد.
علیپور با ابراز نگرانی از روند شتابان كاهش جمعیت بیان كرد: تی اف آر (نرخ باروری كل) نباید از 2.1 كمتر شود در غیر اینصورت در تله جمعیتی وارد و گرفتار می شویم.
وی ادامه داد: هم اینك نرخ جانشینی در همدان 2.1 است یعنی در مرز قرار داریم و اگر به پایین این نرخ وارد شویم بیرون آمدن از تله جمعیت دشوار و شاید غیرممكن باشد.
مدیركل ثبت احوال همدان یادآوری كرد: نرخ موالید در همدان تا سال 94 متناسب با میانگین كشوری است اما با فاصله گرفتن از این سال موالید هم از میانگین كشوری كمتر می شود.
علیپور بیان كرد: نرخ خام ولادت در كشور سال گذشته 18.8 ثبت شده اما در همدان این آمار 17.8 به ازای هر یك هزار نفر جمعیت است.
وی درباره سن فرزند آوری نیز توضیح داد: آمار ولادت ثبت شده موید این است كه پیشتر مادران 20 تا 24 سال بیشترین سهم را در فرزند آوری داشتند.
مدیركل ثبت احوال همدان افزود: طبق آمار سال گذشته مادران واقع در گروه سنی 25 تا 29 سال با 30 درصد، بیشترین میزان فرزند آوری را داشتند همچنین آمار بانوان بالای 30 سال در فرزند آوری به 42.6 درصد رسیده است.
این مسئول، تغییر الگوی فرزند آوری را نشات گرفته از ازدواج دیر هنگام، بی رغبتی زوج ها به فرزندآوری در سال های نخست زندگی و فاصله زیاد بین تولد فرزند اول با فرزند دوم عنوان كرد.
علیپور با ارایه آماری از وضعیت موالید در 30 سال گذشته بیان كرد: سال 66 طبق آمار 62 هزار و 432 نوزاد در همدان متولد شدند كه این آمار در سال گذشته با 50 درصد كاهش به 31 هزار و 193 نفر تقلیل یافته است.
** همدان رتبه سوم كشور در نرخ فوت
وی با بیان اینكه همدان رتبه سوم نرخ فوت را بعد از استان های گیلان و كرمانشاه دارد اظهار داشت: 10 هزار و 209 مورد واقعه فوت سال گذشته در همدان ثبت شده است.
مدیركل ثبت احوال همدان اضافه كرد: با وجود سیر نزولی فوت این استان در سال گذشته و سه ماهه نخست امسال اما همدان با ثبت 5.8 واقعه فوت به ازای هر یك هزار نفر جمعیت جایگاه سوم را به خود اختصاص داده است.
علیپور یادآوری كرد: 57.7 درصد متوفیان استان معادل پنج هزار و 889 تن مرد و 42.3 درصد معادل چهارهزار و 320 تن زن بودند.
وی افزود: همچنین 2 هزار و 437 واقعه فوت در فصل بهار امسال ثبت شد كه یك هزار و 491 تن از این تعداد شهری و مابقی روستایی بوده اند.
مدیركل ثبت احوال همدان اظهار داشت: بیشترین عامل مرگ و میر با 38.2 درصد بیماریهای قلبی و عروقی است و پس از آن سرطان و حوادث غیرعمد در رده های بعدی قرار دارند.
** همدان رتبه 15 طلاق
علیپور عنوان كرد: میانگین طلاق در كشور به ازای هر یك هزار نفر جمعیت 2.2 و در همدان 2.3 است هر چند آمار طلاق از دهه هشتاد تا 94 روند صعودی داشت اما پس از این سال تاكنون به علت مداخلات اجتماعی نهادهای مسئول روند نزولی داشته است.
وی با بیان اینكه سه هزار و 947 مورد طلاق نیز در سال 96 به ثبت رسیده است یادآوری كرد: نسبت ازدواج به طلاق در سال گذشته 3.9 بوده است یعنی به ازای هر چهار ازدواج یك طلاق رخ داده است.
مدیركل ثبت احوال همدان اضافه كرد: سه ماهه نخست امسال این آمار بهبود یافته و به 4.7 رسیده یعنی به ازدواج حدود پنج ازدواج یك مورد طلاق ثبت شده است.
علیپور علت بالا بودن نرخ طلاق در ماه های محرم و صفر را ثبت نشدن ازدواج در این 2 ماه عنوان كرد.
**همدان در سكوی نهم ازدواج
وی گفت: نرخ خام ازدواج ثبت شده در كشور سال گذشته 7.6 به ازای یك هزار نفر جمعیت بوده كه این آمار در همدان 8.8 است.
وی با بیان اینكه نرخ ازدواج 1.2 بیشتر از میانگین كشوری است اظهار داشت: با وجود وضعیت مناسب ازدواج در همدان اما با چالش مهم ازدواج دیرهنگام مواجه هستیم.
مدیركل ثبت احوال همدان خاطر نشان كرد: 15 هزار و 336 زوج سال گذشته در این استان راهی خانه بخت شدند.
علیپور با بیان اینكه ازدواج و طلاق سفید در آمارهای ثبت احوال ثبت نمی شود بیان كرد: میانگین دوام زندگی در همدان هفت سال است.
** كاهش ناباوری اولویت معاونت بهداشتی
مدیر سلامت خانواده و جمعیت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی همدان نیز گفت: پیشگیری از ناباروری یكی از سیاست های اصلی این معاونت است.
دكتر شهلا نوری بیان كرد: بسیاری از زنان نابارور با مشكلات بیمه ای برای تامین هزینه درمان مواجه هستند كه تاكنون بخشی از این مشكل رفع شده است.
وی یادآوری كرد: پیشتر وزارت بهداشت بودجه ای در اختیار بیمارستان فاطمیه همدان برای درمان افراد نابارور اختصاص داده بود كه با این بودجه 2 هزار و 707 تن حمایت مالی شدند.
مدیر سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشكی همدان بیان كرد: جهاد دانشگاهی مقرر كرد مركزی برای درمان ناباوری احداث كند كه این طرح به علت وجود این مركز در بیمارستان فاطمیه، مورد موافقت قرار نگرفت.
نوری ابزار امیدواری كرد: به جای ساخت مركزی برای پیشگیری از ناباروری در شهرك شهید مدنی این اعتبار به بیمارستان فاطمیه همدان برای توسعه مكان موجود اختصاص یابد.
** افزایش رضایتمندی از زندگی زناشویی با برگزاری كلاس های مشاوره
مدیر سلامت خانواده و جمعیت دانشگاه علوم پزشكی همدان گفت: سیاست های جمعیتی در حوزه معاونت بهداشتی با رویكرد افزایش رضایت مندی از زندگی زناشویی، افزایش بارداری ، كاهش نابارور اكتسابی است كه این مولفه ها بر روی نرخ جمعیت تاثیر مثبت دارند.
نوری افزود: یكی از كارهای شاخص معاونت بهداشتی برای افزایش رضایت مندی پس از ازدواج ، ارایه آموزش های قبل از ازدواج است.
وی بیان كرد: سال گذشته حدود 66 درصد و امسال حدود 98 زوجین در كلاس های مشاوره حین ازدواج در جهاد دانشگاهی شركت كردند.
وی عنوان كرد: برای رضایتمندی از زندگی زناشویی حدود 18 هزار كتاب روابط عاطفی، 6 هزار و 900 سی دی ساقدوش، سه هزار و 800 كتابچه پیام نیكبختی در بین 18 هزار و 906 زوج از ابتدای سال گذشته تا پایان خرداد ماه امسال توزیع شده است.
7526/2087
تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۰
همدان - ایرنا- سیر نزولی موالید در كنار افزایش سن ازدواج و فاصله ازدواج تا فرزند آوری همدان را در یك قدمی تله جمعیتی گرفتار كرده است.