به گزارش گروه اطلاع رساني ايرنا 10 ذي الحجه يا عيد قربان يكي از عيدهاي بزرگ مسلمانان در سراسر جهان به شمار مي رود، هنگامي كه حجاج پس از توقف در صحراي پر رمز و راز عرفات و زمزمه دعاي پرفيض عرفه به منا سرزمين آرزوها گام مي نهند و با دل بريدن از دلبستگي هاي دنيوي در محضر الهي به رويارويي با هواي نفساني مي پردازند.
خداوند در آيه 37 سوره حج در قرآن كريم مي فرمايد: «وقتي شما قرباني مي كنيد آنچه كه متعلق به خدا است، تقواي شماست نه گوشت و پوست قرباني» بدين ترتيب، ذبح در حقيقت ظاهر قرباني كردن است و مقصود پروردگار تقرب و تسليم بندگان در برابر اراده او محسوب مي شود و عيد قربان نماد و موسم رهايي بشر از مادي گرايي و دنياطلبي به شمار مي رود.
**فلسفه قرباني كردن
كانون مشترك در تمام روايت ها و فلسفههاي متنوع عيد قربان «تقرب و رضايت الهي» و آن هم تقربي جامع، ژرف و پر احساس است. درك حقيقي از فلسفه عيد قربان اهميتي بسيار در تعالي روح انسان دارد در حقيقت مقصود از قرباني، قربت و نزديكي به معبود بي همتا به شمار مي رود. برپايه اين فلسفه، مخلوق در بندگي خود بايد بتواند به مرتبه اي نايل شود كه براي رضايت الهي از هر چه غيرخدا بگذرد، حتي اگر فرزند باشد.
عيد قربان، موسمي كه حضرت ابراهيم(ع) در قالب بنده واقعي پروردگار با غلبه بر نفس سركش، حاضر مي شود تا هر آنچه دارد به محضر الهي عرضه و از فرزند خويش چشم پوشي كند و بهترين و زيباترين دارايي هايش را در برابر خالق، ناچيز و بي ارزش مي انگارد و به منظور تقرب الهي از تمام تعلقاتش مي گذرد. خليل الله(ع) كه ياراي مقاومت را در برابر فرمان خداوند ندارد با غلبه بر شك و كشمكش هاي دروني خويش، آماده سرنهادن به خواست حق مي شود و پسرش را به قربانگاه الهي مي برد، او پيروز نبرد در آزموني مي شود كه يك طرف آن خواست و اراده خالق بي همتاست و سمت ديگر آن مهر و محبت پدري است.
** ناهمخواني قرباني كردن تعلقات با تفكرات مادي
داستان حضرت ابراهيم(ع) و قرباني كردن فرزند را شايد نتوان با نگاه مادي و عينك عقل تحليل كرد، هنگامي كه ايشان فارغ از تعلقات دنيوي در برابر درگاه الهي سر تعظيم فرو مي آورد، شيطان نفس را به زنجير كشيده و در مسلخ عشق به پيشگاه معبود عرضه مي دارد و يكتاي بي همتا، اين قرباني را از بنده خويش مي پذيرد و جان او را با باران رحمت و مغفرت صفا مي بخشد. آموزه هاي ارزشمند عيد قربان، افق پيش رو و مسير زندگي را به بشر مي نماياند و با بازتوليد انديشههاي تقرب ارتباط ناب خلق و خالق را بار ديگر به تصوير مي كشد.
عيد قربان جلوه هايي از رحمت الهي را بيان و روايت مي كند، نكته زيبا و استثنايي اين حادثه هنگامي است كه عطوفت الهي به مدد عاطفه انساني مي آيد و عواطف پدري را از شرايط دشوار رهايي مي بخشد.
و چه زيباست هنگامه اي كه بشر، دستان تضرع و نياز را به طرف خالق بي همتا بلند مي كند و به نشانه ندامت، پيشاني بر خاك بندگي مي سايد و دل خويش را ماوا و مامن الهي قرار مي دهد و باطنش را از هرچه غير اوست پاك مي سازد تا لياقت حضور در پيشگاه محبوب را دريابد. عيد قربان، تجسم واقعي مبارزه با هواهاي نفساني براي دستيابي به خلوص حقيقي است.
** عيد قربان و جلوه هاي خدمت خلق و كمك به مستمندان
حل مشكلات اجتماعي چون فقر و همچنين برپايي جشن و ديد و بازديدهاي اين عيد فرخنده از ديگر بركات و پيامدهاي مثبت عيد قربان به شمار مي رود. نيكوكاران در راستاي جلب رضايت و خشنودي معبود بي همتا، قرباني هاي خود را در اختيار مستمندان قرار مي دهند و بدين گونه جلوه هاي زيبايي از شكوه اكرام و بخشندگي را به تصوير مي كشد.
**انسجام امت اسلامي در پرتو مناسك وحدت بخش عيد قربان
كنگره حج و انجام دادن مناسكي چون عيد قربان براي ايجاد ارتباط ميان امت اسلامي و وحدت و انسجام مسلمانان از اهميت بسياري برخوردار است و اين مساله نقشي مهم در عظمت مسلمانان و حفظ كيان آنها ايفا ميكند.
برقراري پيوند برادري و مستحكم ساختن زنجيرهاي همدلي ميتواند دسيسههاي دشمنان و منافقان را خنثي سازد اما شماري از كشورهاي اسلامي، همسو با منافع قدرت هاي استكباري، همزمان با برگزاري ايام حج و روزهايي كه هزاران مسلمان به وادي امن الهي گام مي نهند و گرد كعبه دوست، مناسك و مشاعر ابراهيمي را بهجاي ميآورند به جاي گوش سپردن به نواي وحدت و يكپارچگي، تراژدي غم انگيز مسلمانكشي را به راه انداخته اند و با به آشوب كشيدن منطقه، بستر حضور بيگانگان را فراهم مي آورند.
**فرجام سخن
رويدادهايي همچون واقعه قربان و ديگر روايت هاي ذكر شده در قرآن كريم نمادهايي به شمار مي روند كه با كمترين هزينه سبب پيوند نسلهاي مختلف در طول تاريخ مي شوند و اين نمادها به صورت فرانسلي به خلق معاني و مفاهيم نويني مي انجامد. به عنوان نمونه برنامه هاي متنوع در جريان حج از جمله مناسك عيد قربان، آثار و پيامدهايي قابل توجه در جهت انسجام امت مسلمان و ناكام نهادن دسيسه هاي دشمنان دارد كه آگاهي و بصيرت براي اتحاد حداكثري جهان اسلام مي تواند در اين مسير راهگشا باشد. از جهت ديگر اين كنگره عظيم عاملي براي تقويت پايه هاي اجتماعي و فرهنگي امت اسلامي خواهد بود.
وقوع شماري از حوادث وحدت شكن در روزهاي اخير، هشداري جدي را متوجه دلسوزان نظام مي سازد، حوادثي كه بازي در زمين دشمنان را به ذهن متبادر مي سازد و هزينههاي سنگيني را به نظام تحميل مي كند و نياز است تا جناح هاي مختلف سياسي در راستاي منويات مقام معظم رهبري مبني بر لزوم حفظ انسجام، همبستگي و حمايت از دولت از اقدام ساختارشكنانه و تفرقه افكنانه بپرهيزند.
پژوهش**2059**9131
تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۴
اروميه- ايرنا- منا، سرزمين رهايي از تعلقات مادي و دنيوي به شمار مي رود و عيد قربان هنگامه اي است كه انسان با حضور در حريم كبريايي حضرت حق و ذبح اسماعيل وجودش، فطرت پاك انساني خويش را باز مي يابد و به وصال آرزوهاي گمگشته اش يعني تقرب الهي نايل مي شود.