تاریخ انتشار: ۳۱ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۶

تهران- ایرنا- سال گذشته حدود 544 هزار و 470 نفر در كشور به علت نزاع به پزشكی قانونی مراجعه كردند كه تهرانی‌ها با 93 هزار و 295 مورد ركورد زدند. ركوردی كه نه تنها جای افتخار ندارد، بلكه باید جای خالی توجه ویژه نظام سلامت به این امر را هم در آن جست‌وجو كرد.

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، از چپ چپ نگاه كردن و تنه زدن توی خیابان تا دعواهای زن و شوهر و هزاران دلیل دیگر ‏باعث بروز نزاع و درگیری‌هایی می‌شود كه عاقبت خوشایندی ندارد. اتفاقی با عنوان نزاع كه چه در خیابان و چه در خانه می‌تواند ‏منجر به آمدن اورژانس و بستری شدن در بیمارستان یا فوت شود.‏
تنها در سال ۹۵ تعداد ۶ هزار و ۹۲۸ نفر به علت صدمات ناشی از نزاع به مراكز پزشكی قانونی استان تهران مراجعه كردند و از ‏این تعداد، ۲ هزار و ۵۹۵ نفر را زنان تشكیل می‌دادند. البته ممكن است رقم نزاع‌ها بسیار بیشتر از این اعداد باشد، زیرا بسیاری از ‏افراد به دلایل مختلف از مراجعه به پزشكی قانونی ممانعت می‌كنند. به هر حال شفاف‌ترین آمار از میزان نزاع‌ها را باید از رقم‌های ‏اعلام شده توسط پزشكی قانونی رصد كرد.‏

* تهرانی‌ها اول، ایلامی‌ها آخر
تهرانی‌ها در صدر جدول دعوا و زد و خورد قرار دارند و ایلامی‌ها در سال 96 كمترین میزان نزاع را داشتند. سال گذشته حدود 544 هزار و 470 نفر در كشور به علت نزاع به پزشكی قانونی مراجعه كردند كه تهرانی‌ها با 93 هزار و 295 مورد ركورد زدند.
همچنین تنها در فروردین ماه امسال 6 هزار و 486 نفر و در سه ماهه ابتدایی سال بیش از 25 هزار تهرانی به علت آسیب‌های ناشی از نزاع به مراكز پزشكی قانونی استان تهران مراجعه كردند. مسعود قادی پاشا مدیركل پزشكی قانونی استان تهران با بیان این آمارها، گفت: این ارقام افزایش 2 درصدی مراجعه به پزشكی قانونی استان به علت نزاع نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان می‌دهد.

* نزاع دومین عامل مرگ و میر در اورژانس كشور
سال گذشته و در روز ملی اورژانس، سید حسن هاشمی وزیر بهداشت نیز به این فاجعه اشاره كرده و گفته بود: تا كی می‌توان ناوگان اورژانس را تجهیز كرد. چرا باید نزاع دومین عامل مرگ و میر در اورژانس كشور باشد. دستگاه‌های فرهنگی مسئولند تا از این اتفاقات پیشگیری كنند.
هاشمی در حاشیه همان مراسم به خبرنگاران گفته بود: مصدومان یا ناشی از تصادفات هستند یا نزاع‌های شخصی، صنفی و خانوادگی كه منجر به جرح می‌شوند و بالاترین آمار را نیز دارند. وظیفه اورژانس فرهنگ ‌سازی نیست و رسانه‌ها می‌توانند در این حوزه كمك كنند. بخشی از این مسائل به دست مردم حل می‌شود و باید آموزش‌ها از دوران دبستان و دبیرستان به افراد جامعه ارائه شود.
نكته دیگر این است كه بر اساس آمارهای سال 95 سازمان اورژانس كشور، حدود 27 درصد تماس‌ها با اورژانس به علت نزاع بوده است. اتفاقی كه تعامل و همكاری بیشتری بین دستگاه‌های مختلف را می‌طلبد.

* نزاع خیابانی و اشغال تخت‌های بیمارستانی
سید محمد هادی ایازی معاون اجتماعی وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره برنامه‌ریزی‌های این وزارتخانه درباره نزاع‌های خیابانی گفت: بالاترین جرمی كه در سامانه 110 پلیس ثبت می‌شود، مربوط به نزاع‌های خیابانی است و این موضوع به رفتار مردم برمی‌گردد. دستگاه‌هایی كه در حوزه فرهنگی مسئولیت دارند، باید این موضوع را دنبال و این اشكال رفتاری را برطرف كنند.
ایازی با بیان اینكه در شورای فرهنگ عمومی موضوع فرهنگ سلامت را مطرح كردیم، افزود: در چهارچوب فرهنگ سلامت باید برای مردم اطلاع رسانی كرده و مشكلات را مطرح كنیم. با توجه به اینكه بالاترین آمار جرایم مربوط به نزاع‌های خیابانی است و بخش قابل توجهی منجر به مجروحیت افراد و اشغال تخت‌های بیمارستانی می‌شود، از دستگاه‌های مختلف می‌خواهیم نقش خود را در این زمینه به خوبی انجام دهند.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به نقش مهم رسانه‌ها در راستای كاهش نزاع‌های خیابانی گفت: همكاری‌های بین بخشی نیز در این زمینه وجود دارد؛ در سند فرهنگ سلامت بر اساس بند 11 سیاست‌های ابلاغی نظام سلامت پیش‌بینی كردیم كه از ظرفیت دستگاه‌های مختلف استفاده كنیم اما تاكنون به طور خاص به مباحث نزاع خیابانی در وزارت بهداشت پرداخته نشده است.
آمارهای بالای نزاع خیابانی بر اساس ارقام سازمان پزشكی قانونی نشان دهنده خلا موجود برای فرهنگ‌ سازی است. اقدامی موثر كه می‌تواند در درازمدت باعث كاهش هزینه‌های سلامت و كاهش ضریب اشغال تخت در بیمارستان‌ها به واسطه درگیری‌های فیزیكی و ضرب و جرح شود.
هرچند معاون اجتماعی وزارت بهداشت بر لزوم این امر تاكید كرد اما به نظر می‌رسد تشكیل كارگروه ویژه برای بررسی دلایل اصلی این اتفاقات موثرتر باشد. قدر مسلم شرایط اقتصادی و فرهنگی در بروز این اتفاقات موثر هستند و این موضوع نیازمند همكاری بین بخشی و تعامل وزارت بهداشت، شهرداری تهران و سازمان‌های دیگر است.
گزارش از: امیر پروسنان
اجتمام*الف.پ*1834