شيراز-ايرنا- كتاب « ترانه‌هاي محلي و واسونك‌هاي فارس شمالي» مجموعه‌اي گردآوري شده از اشعاري است كه در منطقه صغاد در ده كيلومتري شهرستان آباده واقع در شمال فارس در مراسم مختلف عروسي خوانده مي‌شود.

به گزارش ايرنا، واسونك ترانه‌هايي محلي است كه به معناي واستاندن دختر از خانواده اوست و در مراحل مختلف عروسي خوانده مي‌شود و بيشتر در استان فارس رواج دارد.
حميدرضا شيباني مؤلف اين كتاب در گفت ‌و‌ گو با ايرنا با بيان اينكه ترانه‌هاي بومي يا فولكلورهاي موسوم به واسونك در شمال فارس در حال نابودي است، ابراز داشت: با برگزاري مراسم عروسي به شيوه‌هاي جديد واسونك‌ها كم‌كم در حال فراموشي هستند و از همين رو تصميم گرفتم آن‌ها را در كتابي جمع‌آوري كنم.
وي بيان كرد: اين ترانه‌ها در شهر صغاد سينه ‌به‌ سينه نقل شده و از آنجا كه خواننده اصلي آن‌ها زنان هستند، از مادران ديروز به مادران امروز رسيده است.
شيباني دايره تنوع واسونك‌ها را مربوط به مراسم گوناگون عروسي از خواستگاري و نامزدي گرفته تا حنابندان و عقد و عروسي دانست و افزود: واسونك معمولاً‌ بايد با لحن و لهجه‌اي خاص خوانده شود كه در قديم به آرامي خوانده مي‌شد اما امروز با ريتمي تند اجرا مي‌شود.
اين گردآورنده آثار محلي ابراز داشت: مطالب كتاب طي يك سال و به صورت شفاهي از زبان بزرگان و افراد قديمي شهر‌هاي صغاد، آباده و شيراز جمع‌آوري شده است.
شيباني بازخواني مجدد ترانه‌هاي محلي توسط گروه‌هاي موسيقي را يكي از راهكارهاي ماندگار كردن اين ترانه و جلب توجه مردم به آن‌ها مي‌داند و معتقد است چاپ اين ترانه‌ها در روزنامه‌ها و هفته‌نامه‌ها مردم را دوباره به اين‌ گونه ترانه‌ها جلب مي كند.
كتاب ترانه‌هاي محلي و واسونك‌هاي فارس شمالي در 212 صفحه توسط نشر اديب مصطفوي و در قطع وزيري به چاپ رسيده است.
7375 / 1876