به گزارش ایرنا، بازار سرمایه در ماه های اخیر ركوردهای بی سابقه ای را به ثبت رسانده و توانسته توجهات را به سوی خود جلب كند.
توان بورس در جذب نقدینگی از بازارهای رقیب مانند طلا، ارز، خودرو و مسكن به حدی بوده كه مسئولان نیز خواستار تقویت بازار سرمایه و هدایت نقدینگی به سوی بخش تولید شده اند.
با وجود تاكید كارشناسان و مسئولان بر گسترش و تعمیق بازار سرمایه، به تازگی برخی گمانه زنی ها مبنی بر افزایش سود بانكی مطرح شده كه نگرانی هایی را میان كارشناسان ایجاد كرده است.
به نظر كارشناسان، افزایش سود بانكی گرچه می تواند بخشی از نقدینگی سرگردان در جامعه را جذب كند اما از سوی دیگر با فراهم كردن سود بدون ریسك، به خروج بخشی از نقدینگی موجود از بازارهای دارای ریسك مانند بورس كمك می كند.
** عوامل رشد بورس
«نادی قمی» كارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهارداشت: حجم نقدینگی در سال های اخیر بسیار بالا رفته به طوری كه باید در جایی متراكم و سیال میشد كه این اتفاق در اواخر پارسال رخ داد.
وی اضافه كرد: براین اساس، نقدینگی نخست به سوی بازار ارز رفت و سپس روانه بازار طلا، خودرو و مسكن شد.
این كارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در نهایت این نقدینگی پس از تاثیرگذاری بر بازارهای مختلف، وارد بورس شد و شاخص را تحت تأثیر قرار داد.
نادی قمی افزود: بر این اساس، رشد شتابان بازار سرمایه در ماههای اخیر در درجه نخست ناشی از واكنش گسترده نسبت به رشد نرخ ارز است كه همچنان ادامه دارد.
وی افزود: البته برای رشد بورس، زمینهها و بسترهای دیگری نیز وجود داشته كه از جمله آنها می توان به رشد قیمت كامودیتی ها (مواد پایه و معدنی) اشاره كرد.
این كارشناس بازار سرمایه یادآورشد: بر این اساس، حتی اگر نرخ ارز نیز افزایش نمییافت، به علت بالا رفتن قیمت برخی از كامودیتی ها، شاخص بورس روندی صعودی در پیش می گرفت كه البته مانند ماههای اخیر نبود و از شدت كمتری برخوردار بود.
نادی قمی یادآور شد: در صورت بهبود تعاملات بین المللی، شاهد رشد 2 برابری شاخص بورس تا پایان امسال خواهیم بود.
وی اضافه كرد: معمولا بازار سهام می تواند تا 60 درصد از تغییر قیمت دلار را در كوتاه مدت جذب كند و برای جذب همه تاثیر ناشی از نرخ دلار، نیاز به گذشت زمان و یك دوره زمانی میان مدت هست.
** نرخ ارز، محركت اصلی رشد بورس
این كارشناس بازار سرمایه افزود: اكنون محرك اصلی بورس نرخ ارز است اما باید توجه داشت كه هر محركی یك روزی توان خود را از دست خواهد داد؛ براین اساس در آینده سایر محرك ها و عوامل میتوانند مسیر حركت بورس را مشخص كنند.
نادی قمی اضافه كرد: اگر بتوانیم در ارز به ثبات قیمتی دست یابیم آنگاه شاهد تاثیرگذاری سایر محرك ها و عوامل خواهیم بود كه امكان دارد مثبت یا منفی باشد.
** بالا رفتن ارزش جایگزینی شركت ها
این كارشناس بازار سرمایه درباره ارزش جایگزینی شركتها نیز گفت: در رشد كنونی شاخص بورس شاهد تاثیر تدریجی ارزش جایگزین شركت ها نیز هستیم.
نادی قمی افزود: بالا رفتن بهای ارز به شكل افزایش سودآوری شركت ها و یا افزایش ارزش جایگزینی بر بورس تاثیر می گذارد.
وی اضافه كرد: به عنوان نمونه كارخانه ای كه ساخت آن به 200 میلیون دلار نیاز دارد پس از رشد چند برابری ارز، ارزشش چند برابر می شود كه رشد قیمت سهام آن را در پی دارد.
** رشد شاخص بورس، حبابی نیست
این كارشناس بازار سرمایه درباره برخی ادعاها مبنی بر حبابی بودن شاخص بورس گفت: رشد كنونی بورس با توجه به كاهش ارزش پول، واقعیات اقتصادی و نرخ ارز، تحقق یافته بنابراین آن را میتوان روندی طبیعی و فاقد حباب دانست.
وی یادآور شد: البته در صورتی كه فشارهای خارجی بر كشور تشدید شود امكان دارد تاثیر منفی بر بازار سرمایه داشته و شاهد عقب نشینی گسترده شاخص بورس باشیم.
** چشم انداز مثبت رشد بورس تا پایان امسال
این كارشناس بازار سرمایه درباره چشم انداز بازار سرمایه و بورس نیز گفت: حتی در صورت كاهش نرخ ارز و عقب نشینی دلار به مرز هفت هزار تومان، همچنان زمینه برای رشد شاخص بورس فراهم است.
نادی قمی ادامه داد: حتی امكان دارد بورس تا پایان امسال 15 تا 20 درصد دیگر نیز افزایش یافته و ركوردهای بی سابقه ای دست یابد.
وی گفت: در صورتی كه بتوانیم ریسك های سیاسی در بخش بین الملل را مدیریت كنیم شاهد رشد بیشتر در بازار سرمایه و بورس خواهم بود.
** تاثیر منفی افزایش سود بانكی بر بورس
این كارشناس بازار سرمایه درباره احتمال رشد نرخ سود بانكی و تاثیر آن بر بازار سرمایه، گفت: بالا بردن نرخ سود بانكی برای مهار نقدینگی می تواند مُسكن كوتاهمدت و موقت باشد اما ضمن ایجاد ریسكهای منفی برای بازار سرمایه، اقتصاد كشور را با خطرات جدی مواجه میكند.
نادی قمی با بیان اینكه برای مهار نقدینگی باید برنامه های میانمدت و بلندمدت داشته باشیم، افزود: مهار نقدینگی از طریق حل مشكلات نظام بانكی ممكن است.
وی با بیان اینكه معضلات نظام بانكی از طریق طرحریزی یك سیاست پولی و مالی منسجم حل خواهد شد، اضافه كرد: محورهای اصلی اصلاح نظام بانكی و طرحریزی یك سیاست پولی و مالی منسجم باید شامل تزریق نقدینگی به بانك ها، ادغام بانك ها، ریشهكنی فساد، برقراری ارتباطات بینالمللی، اصلاح نظام مدیریتی، برقراری نظام مالیاتی منصفانه و افزایش انظباط مالی و جلوگیری از هدر رفت منابع باشد.
این كارشناس بازار سرمایه ادامه داد: معمولا، زمانی كه نقدینگی بسیار افزایش می یابد، برای مهار آن اقدام به بالا بردن نرخ سود بانكی می كنند كه پیامدهایی را دارد.
نادی قمی افزود: اكنون وضعیت نقدینگی در كشور به جای رسیده كه روزانه یك هزار میلیارد تومان بدون اینكه هیچ فعالیتی در كشور انجام شود وارد بازار می شود.
وی گفت: بالا بردن نرخ سود بانكی برای مهار نقدینگی می تواند ریسك های منفی برای بازار سرمایه ایجاد كند.
اقتصام **2022** 2023
تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۸
تهران- ایرنا- یك كارشناس بازار سرمایه گفت: در صورتی كه سود سپرده های بانكی (سود ثابت و بدون ریسك) افزایش یابد بر روند سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارهای مرتبط با بخش تولید كه با ریسك همراهند، تاثیر منفی می گذارد.