به گزارش ايرنا، رود سيمره به عنوان سرشاخه اصلي كرخه از به هم ريختن 2 رود گاماسياب از همدان و قره سو در كرمانشاه - كه اين دو نيز از ريزش چند رودخانه ديگر شكل گرفته اند - از طريق هليلان وارد استان ايلام شده و بعد از گذر شهرستان هاي چرداول ، سيروان ، و دره شهر در نقطه انتهابي استان ايلام با رودخانه كشكان لرستان در مي آميزد به نام كرخه مسيرخود را در استان خوزستان تا خليج فارس ادامه مي دهد.
افزون بر گذر سيمره با آبدهي 2.5 ميليارد احداث سد برقابي سيمره موجب بزرگ تر ديده محروميت و رنج تاريخي اهالي شهرستان بدره در 70 كيلومتري جنوب شرقي شهر ايلام شده است .
رودخانه اي پر آب، تاريخي كهن و جاذبه هاي گردشگري فراوان، آبزي پروري، ورزش هاي آبي، توليد برق و...همه ظرفيت هاي سد سيمره است كه به رغم سخاوت با كم دستي و گاه تهي دستي نظاره گر بي آبي مزارعي است كه در كنار خروشان ترين رودخانه غرب كشور مشق تشنگي مي كنند.
۱۲ هزار هكتار زمين كشاورزي ديم شهرستان 20 هزار نفري بدره با انبوهي از خانواده هاي محروم كه به دليل نداشتن كار زندگي را در زادگاهخ خود را رها كرده اند، در انتظار آب براي عمران و آباداني هستند.
امروزه بيشتر زمينه هاي كشاورزي شهرستان به دليل ديم بودن فقط در كشت جو و گندم خلاصه مي شود در حالي كه آب رودخانه سيمره مي توان آنها را چهار فصل كاشت كرد و درآمد نصيب مردم شود.
رضا مرادي از كشاورزان شهرستان بدره در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: زمين هاي كشاورزي شهرستان ساهاست از بي آبي رنج مي برند، به دليل خشكسالي هاي پياپي كشت محصولات دچار ضرر و زيان هاي فراوان شده است.
وي تصريح كرد: كشاورزي به صورت ديم ديگر در شهرستان جوابگو نيست و امروزه بسياري از زمين ها اصلا كشت نمي شوند.
مرادي اظهار داشت: مسئولان طي سال هاي گذشته وعده هاي فراواني براي آبي كردن اراضي ديم شهرستان ارائه داده اند ولي تاكنون محقق نشده است.
وي افزود: مردم اين منطقه اكثرا شغل كشاورزي و دامداري دارند و وجود آب براي درآمد خانواده هاي بسيار حائز اهمتي است.
مرادي افزود: در اين شهرستان نه طرح صنعتي بزرگ و نه طرح اشتغالزايي ديگر براي كار وجود دارد، اگر اين زمين هاي كشاورزي را هم كشت نكنيم مجبور هستيم از منطقه مهاجرت كنيم.
*زمين هاي تشنه در كنار رودخانه خروشان سيمره
به منظور كمك و رونق بخشيدن به بخش كشاورزي ۳ طرح ايستگاه پمپاژ در برنامه كاري مسئولان شهرستان بدره قرار گرفته است.
مدير جهاد كشاورزي شهرستان بدره در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: از مجموع 12 هزار هكتار زمين كشاورزي شهرستان فقط 600 هكتار آبي است و 11 هزار و 400 هكتار به صورت ديم كشت مي شوند.
حسين زيني وند تصريح كرد: هم اكنون چند ايستگاه پمپاژ آب از جمله ايستگاه تلخاب، زيد، و زرانگوش به منظور تامين آب ۶۰۰ هكتار از اراضي كشاورزي منطقه ايجاد شده است.
وي افزود: با اتمام اين پروژه كه هم اكنون 30 درصد پيشرفت دارد، يك هزار و ۵۰۰ نفر بهره بردار و يك هزار و ۵۰ نفر خانوار با جمعيتي بالغ بر پنج هزار و ۳۰۰ نفر بهره مند مي شوند.
وي تصريح كرد: اين پروژه در سال جاري اعتباري بالغ بر ۴۰ ميليارد ريال را دارد كه از پيشرفت فيزيكي مناسبي برخوردار است.
مدير جهاد كشاورزي بدره اظهار داشت: با توجه به اين كه رودخانه سيمره در حاشيه شمالي اراضي اين شهرستان واقع شده است با اجراي اين پروژه اراضي ديم اين منطقه به آبي تبديل شده و باعث افزايش عملكرد در واحد سد خواهد شد.
وي تصريح كرد: ايستگاه بعدي ايستگاه پمپاژ آب شهرك وليعصر است كه اين طرح در مراحل ابتدايي قرار دارد و يك هزار و ۳۰۰ هكتار از اراضي اين را تحت پوشش قرار مي دهد.
وي گفت: سه طرح ايستگاه پمپاژ در برنامه كاري مسئولان قرار گرفته كه با اجراي آنها بيش از ۷ هزار هكتار از اراضي ديم شهرستان بدره به آبي تبديل مي شود.
زيني وند افزود: مسئله آب و پمپاژ آن تاثير بسيار زيادي بر زندگي مردم منطقه دارد و پيگيري هاي لازم در اين خصوص صورت گرفته تا با احداث چند ايستگاه، آب به اراضي كشاورزي منتقل و چهره منطقه به طور كلي متحول شود.
وي افزود: توليد محصولات كشاورزي در شهرستان با اجراي اين ايستگاه هاي پمپاژ حداقل ۱۰ درصد افزايش پيدا خواهد كرد.
*آبزي پروري ظرفيت بالفعل سيمره
زيني وند بيان داشت: ۱۸ واحد پرورش ماهي در قفس در شهرستان فعال پست درياچه سد سيمره است كه در اين واحدها نيز سالانه ۵۰ تن ماهي توليد مي شود.
وي يادآور شد: يك واحد بزرگ پرورش ماهي در قفس در شهرستان بدره وجود دارد كه در اين واحد به تنهايي سالانه يك هزار تن ماهي توليد مي شود.
وي افزود: بيش از ۳۶۰ نفر در اين طرح ها به صورت مستقيم و غير مستقيم مشغول فعاليت هستند.
وي گفت: ماهي هاي پرورش يافته در اين طرح بيشتر قزل آلا و كپور هستند.
*ظرفيت هاي متنوع گردشگري
حضور تاريخي كهن در منطقه سيمره و زندگي مردم از زمان هاي قديم در اين منطقه خود حاكي از خوش آب و هوايي اين منطقه است كه قطعا مي تواند براي گردشگران جذاب و ديدني باشد.
تنگه كافرين امروزه به يك مكان توريستي تبديل شده و از همه اقصي نقاط استان به اين منطقه سفر مي كنند، بسياري از جوانان در اين منطقه قايق هايي براي مسافران و گردشگران تهيه كرده اند و لذت تفريح در كافرين را دوچندان كرده است.
گردشگري در تنگه كافرين پا را فراتر از حد انتظار گذاشته و مورد استقبال گردشگران خارجي هم قرا گرفته است، سال گذشته بيش از 50 گردشگري خارجي از منطقه بازديد كردند و اين فرصت بي نظير براي ايجاد طرح هاي گردشگري براي كسب درآمد است.
فرماندار شهرستان بدره در اين ارتباط در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: اجراي طرح زيرساختي گردشگري در محدوده درياچه سد سيمره اين شهرستان به عنوان بزرگترين پروژه زيربنا سازي گردشگري استان ايلام در دستور كار قرار گرفته است.
مجيد عسگري اظهار داشت: اين طرح شامل مسير دسترسي به تنگه كافرين از طريق روستاي شهرك وليعصر به طول ۶.۵ كيلومتر است كه هم اكنون در حال اجراست.
وي تاكيد كرد: بيش از ۲۴ ميليارد ريال به اين طرح اختصاص يافته و تا پايان سال جاري به بهره برداري مي رسد.
ظرفيت هاي ورزشي سيمره
رودخانه سيمره علاوه بر ظرفيت هاي گردشگري و كشاورزي، ظرفيت ايحاد رشته هاي ورزشي را در اين عقبه اين دوچندان كرده است به طوري كه رئيس فدراسيون شناي جمهوري اسلامي ايران طي بازديدي از اين سد گفت: با توجه به وجود رودخانه سيمره و ظرفيت هاي ورزش شنا در شهرستان بدره، اين منطقه ميزبان رقابت هاي بين المللي شنا مي شود.
محسن رضواني اظهار داشت: با توجه بررسي هاي بعمل آمده توسط كارشناسان، در صورت مهيا شدن برخي شرايط در نظر داريم رقابت هاي آسيايي و جهاني رشته شنا و شيرجه را در سال جاري يا اوايل سال آينده در شهرستان بدره برگزار كنيم.
علاوه بر اين، مسئولان ورزش استان درصدد راه اندازي رشته قايق سواري در رودخانه سيمره هستند.
رئيس اداره ورزش و جوانان بدره گفت: رشته قايقراني براي اولين بار در استان ايلام و در اين شهرستان راه اندازي مي شود.
رحم خدا شيخ محمدي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: با توجه به ظرفيت هاي رودخانه سيمره قرار است رشته ورزشي قايقراني براي اولين بار در شهرستان بدره راه اندازي شود.
وي يادآور شد: عبور رودخانه بزرگ سيمره فرصت بسيار كم نظيري را براي توسعه ورزش هاي آبي در اين شهرشتان فراهم كرده و قرار است رشته هاي كانو و كاياك قايقراني آب هاي آرام در اين منطقه داير شود.
بسياري از خانوادههاي شهرستان بدره از نبود درآمد رنج ميبرند و زمينهاي تشنه شهرستان حتي از آب سد سيمرِه هم استفاده نميكنند، برنامهريزي مناسب براي استفاده از سد و مشكل حداقل بخشي از بيكاري منطقه با استفاده از ظرفيت متنوع اين سد يكي از مهمترين خواستههاي مردم منطقه است.
7177/6034
تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۱
ايلام - ايرنا - 'بر لب جوي نشين و گذرآب ببين 'توصيف عيني از ديمزار هاي خشك بدره بر لبه بي اعتنا رودخانه پرآب سيمره است كه اين شهرستان بخشي از مسير و محدوده طولاني اين رود پرآب را تشكيل مي دهد.