تهران- ایرنا- وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: از ابتدای امسال وضعیت ارز تحت تاثیر اثرات روانی تحریم و برخی سوءاستفاده های داخلی دچار نوسان شد اما این به معنای این نیست كه اقتصاد به یكباره ناكارآمد شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، مسعود كرباسیان روز یكشنبه در جلسه استیضاحش در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اگر حوادث غیرارادی وغیرمترقبه نبود، اكنون می توانستیم نشانه های روند بهبود اقتصادی را در كشور و در بهبود زندگی مردم ملاحظه كنیم.
وی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: به عنوان وزیر اقتصاد به تك تك نمایندگان حق می دهم نگران وضعیت موجود باشند؛ سئوالاتی كه مردم از شما می پرسند از من نیز به عنوان خادم خود می پرسند.
كرباسیان افزود: «من هم می دانم سفره های مردم با برخی آمارهای اقتصادی تناسبی ندارد؛ به شما حق می دهم پاسخ سئوالات را از من بخواهید و با نهایت آگاهی از شرایط كشور مطالبات مردم را بر می شمارم، اما نكته اینجاست كه باید بین نوسان ارزی به عنوان یك رخداد با مسیر كلی اقتصاد تفاوت قائل شد و هیچكدام را به دیگری تعمیم نداد.»
وزیر اقتصاد تاكید كرد: «من هم قبول می كنم كه از ابتدای فصل بهار ارز تحت تاثیر اثرات روانی تحریم و برخی سوءاستفاده های داخلی دچار نوسان شد اما این به معنای آن نیست كه اقتصاد به یكباره ناكارآمد شده است.»

** مقابله با فعالیت های معاندان علیه اقتصاد
وی از نمایندگان مجلس خواست تا بین یك رخداد در حوزه اقتصادی با مسیر كلی اقتصاد كشور تفكیك قائل شوند.
كرباسیان گفت: «متاسفم به جای آنكه زمان و توان خود را روی بهبود معیشت مردم بگذارم، مجبورم بخشی از توانم را برای خنثی كردن اقدام اقتصادی معاندان تخصیص دهم.»
وی در عین حال افزود: اكنون آماده ایم همزمان از یك سو با حمله های اقتصادی دست و پنجه نرم كنیم و از سوی دیگر معیشت مردم را تامین كنیم.
این عضو كابینه دولت دوازدهم در بیان علل بروز شرایط كنونی اقتصادی كشور اظهار داشت: «از دید من ریشه كنونی تلاطم اقتصادی كشور تركیبی از آسیب های ساختاری كشور است كه فراتر از یك قرن بوده و گریبان كشور را گرفته و شوك های آن برون زاست.
وی افزود: مشكلات ساختاری اقتصادی ایران، موضوعی تاریخی است و ریشه طولانی دارد؛ همچنین با شوك های برونزا مواجه بوده كه تحت كنترل دولت یا وزارتخانه ای خاص نیست.
كرباسیان اظهار داشت: ریشه تلاطم موجود نه فقط ساختار اقتصادی بلكه متاثر از بدعهدی نظام سلطه است.
وی خاطرنشان كرد: «من یك سال است كه مسئولیت وزارت اقتصاد را برعهده گرفته ام و نمی توان انتظار داشت مسایل تاریخی را در یكسال حل و فصل كرد.»
وزیر اقتصاد ادامه داد: این تهدیدهای برون زا، برای كشورهای همسایه تركیه و روسیه نیز رخ داد در حالی كه این كشورها نه به قطع صادرات نفت و سوئیفت تهدید شدند و نه حمل و نقل كشتی ها به بنادر آنها و صادرات فولاد و پتروشیمی آنها محدود شد.
وی افزود: با این حال آثار این تحریم ها در تركیه و روسیه مخرب تر از ایران بود.
كرباسیان ادامه داد: اگر منسجم تر، هماهنگ تر و همدل تر بودیم، تلاطم های كمتری در ایران داشتیم.

** شاخص های اقتصادی در حال بهبود است
وزیر اقتصاد در ادامه برخی شاخص های اقتصادی را برای نمایندگان مجلس تشریح كرد و گفت: رشد تولید ناخالص داخلی در سال 1396 برابر با 3.7 درصد و بدون نفت حدود 4.6 درصد بود؛ یعنی رشد اقتصادی بدون نفت از رشد اقتصادی با نفت پیشی گرفت.
كرباسیان افزود: در سال 96 نرخ رشد تشكیل سرمایه ثابت ناخالص بعد از مدتها مثبت شد و برابر 1.4 درصد شد.
وی اظهار داشت: رتبه ایران در شاخص رقابت پذیری جهانی بر اساس آخرین گزارش ها نسبت به سال پیش، هفت رتبه صعود داشت كه در مقایسه با گزارش شاخص های محیط اقتصاد كلان، بیشترین میزان بهبود را داشتیم.

** صادرات 19 میلیارد دلاری تا اول شهریورماه
وی با اعلام مثبت شدن تراز تجاری ایران در پنج ماهه نخست امسال گفت: طبق آخرین آمار، تا اول شهریورماه صادرات غیرنفتی كشور به بیش از 19 میلیارد دلار رسید كه نسبت به مدت مشابه 15 درصد رشد داشت.
وزیر اقتصاد افزود: در این مدت، واردات هفت درصد كاهش یافت یعنی مازاد تراز تجاری كشور مثبت 360 میلیون دلار شد.
كرباسیان افزود: در شاخص جهانی، نوآوری كشور با جهشی 10 پله ای از ربته 75 به جایگاه 65 در سال 2018 رسیده است؛ شاخص جهانی لجستیك كشور نیز 32 رتبه بهبود یافته و رتبه ایران در فرآیندهای گمركی از 110 در سال 2016 به 71 ارتقا یافت.

** اتاق شیشه اقتصاد در حال اجرایی شدن است
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اعلام اینكه شفاف سازی و سالم سازی اقتصاد كشور را همچنان دنبال می كند، اظهار داشت: از اردیبهشت ماه امسال برای نخستین بار در طول تاریخ، پرداخت های خزانه داری كشور شفاف شد و به طور مستمر اطلاعات آن در اختیار عموم قرار می گیرد.
كرباسیان افزود: گمرك نیز به دستور رییس جمهوری فهرست واردكنندگان كالاهای مختلف از جمله خودروها را منتشر كرد كه این رویه ادامه می یابد.
وی از این وزارتخانه به عنوان یكی از دستگاه های پیشتاز و برتر در دولت الكترونیك یاد كرد و افزود: در زمینه برخورد با فساد نیز وزارت اقتصاد از دستگاه های برتر بوده است.
این عضو كابینه دولت اظهار داشت: یكی از مشكلات، تعدد حساب های بانكی دستگاه های دولتی بود؛ در این رابطه 190هزار حساب شناسایی و مسدود شدند زیرا هم فاقد شفافیت بود و هم مدیریت نقدینگی دولت را دچار مشكل می كرد.
وی متمركز شدن پرداخت حقوق و دستمزد كاركنان دولت را از دیگر دستاوردهای این وزارتخانه برشمرد كه اكنون 500 دستگاه اجرایی پرداخت های خود را به طور متمركز و شفاف انجام می دهند.
كرباسیان از سامانه «سنهاب» بیمه مركزی به عنوان سامانه ای یاد كرد كه نه تنها سبب شد بیمه مركزی دستگاه برتر در اقتصاد مقاومتی شناخته شود بلكه تراكنش های صنعت بیمه را متمركز كرد و تحت نظارت بیمه مركزی درآورد.

** 3 برابر نقدینگی كشور اموال دولتی شناسایی شد
وزیر اقتصاد گفت: با تكمیل سامانه جامع اطلاعات دارایی های دولت، برای نخستین بار توانستیم سه هزار هزار میلیارد تومان اموال دولت را شناسایی كنیم یعنی بیش از 2 برابر نقدینگی كشور اموال و املاك دولت شناسایی شد.
كرباسیان گفت: مجموع اقدام ها و تلاش ها برای مبارزه با قاچاق كالا و مواد مخدر در گمرك سبب شد تا این دستگاه سال گذشته رتبه اول مبارزه با قاچاق مواد مخدر و رتبه دوم مبارزه با قاچاق كالا را در جهان كسب كند.
وی همچنین گفت: با هدف شفاف شدن اقتصاد، اطلاعات بیش از 330 شركت زیرمجموعه نهادهای عمومی غیردولتی را توسط سازمان بورس منتشر كردیم.
وی افزود: همچنین براساس پردازش اطلاعات مالی و تكنیك های مبارزه با پولشویی توانستیم پنج هزار كیلو مواد مخدر شامل چهار تن هروئین كشف و شناسایی كنیم؛ این برای نخستین بار است كه دبدون شلیك حتی یك گلوله، جرایم سازمان یافته شناسایی شده است.
كرباسیان گفت: وزارت اقتصاد به دور از هیاهو، پرونده های فساد را دنبال كرده است؛ برای نمونه در یك پرونده مرتبط با صدور ضمانت نامه واهی، عضو هیات مدیره و متخلفان كه بیش از 20 نفر هستند به مراجع قضایی معرفی شدند.

** ریشه فساد در امضاهای طلایی
وزیر اقتصاد با اعلام اینكه «ریشه های فساد را باید در امضاهای طلایی جست» اظهار داشت: با استفاده از سامانه های هوشمند مبارزه با پولشویی و رصد تراكنش های مشكوك بانكی پیگیر فساد هستیم.
وی تاكید كرد: استقرار نظام حاكمیت شركتی در بنگاه های دولتی افشای اطلاعات اقتصادی، جلوگیری از رانت تبعیض و بودجه ریزی عملیاتی سه گام ما برای ادامه راه خواهد بود.
كرباسیان خطاب به نمایندگان مجلس گفت: اگر فكر می كنید كسب رتبه جهانی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر یا رتبه دوم مبارزه با قاچاق كالا یا رتبه اول دولت الكترونیك و شناسایی املاك دولت و شفاف سازی اقتصاد نیست، پس شفاف سازی و سالم سازی اقتصاد چیست؟
وی در ادامه گفت: معتقدم در شرایط بسیار حساس كنونی و در جبهه نبرد اقتصادی نامتوازن باید بر سه اصل برنامه یزی، سرعت عمل و اتحاد به پیش رفت.
وزیر اقتصاد با برشمردن برخی برنامه های دولت برای مقابله با تحریم ها گفت: مردم و شركای اقتصادی ما در دنیا بدانند جمهوری اسلامی ایران در سخت ترین شرایط نه تنها عقب نشینی نمی كند بلكه به تلاش مضاعف برای حل مشكلات تا رسیدن به نتیجه ادامه خواهد داد.
به گفته كرباسیان، تمركز بر مقدورات و تقویت توان تولید داخلی برای تامین كالاهای مورد نیاز، تجهیز صنعت بیمه، تشكیل ستادهای تنظیم بازار، مدیریت عرضه و تقاضا و نظارت بر كالاها، تداوم اجرای سیاست ها و پروژه های اقتصاد مقاومتی، بهبود محیط كسب و كار و شفاف سازی اقتصاد و مقابل با گلوگاه های فساد، تشكیل ستاد ملی و استانی تشدید مبارزه با احتكار و اختفای كالا، طراحی و اجرای برنامه های رفاهی برای حمایت از دهك های پایین درآمدی، گسترش همكاری با شركای تجاری قدیمی ایران در شرق و غرب جهان از جمله برنامه های دولت برای مقابله با تحریم هاست.

** سهم تولید از نظام مالیات ها كم شد
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره نظام مالیاتی عادلانه نیز گفت: برای نخستین بار در یكسال گذشته 3200 پرونده فرار مالیاتی سنگین شناسایی و 6300 میلیارد تومان مالیات از تراكنش های مشكوك و مبارزه با پولشویی كشف شد.
كرباسیان افزود: در همین مدت توانستیم 300 هزار مودی جدید مالیاتی شناسایی كنیم كه تاكنون مالیات نمی دادند.
وی اظهار داشت: طرح جامع مالیاتی را بدون كمك خارجی احیا كردیم؛ پروژه ای كه از سه دولت قبل آغاز شده بود و به باور همه ناظران جان دوباره ای گرفت و اكنون همه اظهارنامه ها الكترونیكی بارگذاری می شود.
به گفته كرباسیان، از طریق سامانه جامع مالیاتی، بیش از یك میلیون و 300 هزار اظهارنامه علمكرد مبتنی بر اعتماد و خوداظهاری پردازش و بیش از 10 میلیون ساعت در زمان مودیان صرفه جویی شد.
وزیر اقتصاد اظهارداشت: سهم مالیات بر مصرف از كل مالیات از 43 درصد در سال 92 به 54 درصد در سال 96 رسید اما در مقابل سهم مالیات بر تولید از 52 درصد به 43 درصد كاهش یافت.
كرباسیان یادآور شد: در گذشته، دادخواهی مالیاتی همه پرونده ها از استان ها به تهران ارسال می شد اما این اختیار به استان ها تفویض شد تا كار مردم به سهولت انجام شود.
وی تاكید كرد: پارسال 72 درصد منابع مورد نیاز دولت را از منابع غیرنفتی شامل مالیات گمرك، سود سهام، خصوصی سازی و انتشار اوراق مالی تامین كرده ایم و عملكرد مطلوب ما در حوزه مطلوب دستاوردهای مطلوبی برای كل نظام داشته است.
كرباسیان افزود: اكنون میزان وابستگی به نفت از متوسط سالانه 35 به 25 درصد در سال كاهش یافته و وزارت اقتصاد بزرگترین تامین كننده منابع مالی دولت است.
به گفته وی، امروز از هر 4 ریالی كه در دولت هزینه می شود 3 ریال یعنی سه چهارم منابع را وزارت اقتصاد تامین می كند.

** رشد 50 درصدی جذب سرمایه مستقیم خارجی
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره دستاوردهایش در حوزه جذب سرمایه مستقیم خارجی و فاینانس نیز گفت: باوجود فضاسازی های منفی بین المللی و مسایل ناشی از بازگشت تحریم ها، به ركورد بی نظیر بیش از پنج میلیارد دلار جذب سرمایه گذاری خارجی در سال 2017 رسیده ایم.
وی افزود: این رقم نسبت به سال 2016 برابر 50 درصد رشد را نشان می دهد.
كرباسیان راه اندازی پنجره واحد سرمایه گذاری خارجی را از دیگر دستاورهای این حوزه برشمرد كه سبب می شود هر كسی در هر جای دنیا بدون مراجعه حضوری، امكان سرمایه گذاری در داخل ایران را داشته باشد.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: مجموع قراردادهای تامین مالی خارجی (فاینانس) نیز از شهریور 96 تاكنون 30 میلیارد دلار بوده است كه این رقم در سال 95 برابر سه میلیارد دلار بود.
وی، افزایش سطح تعرفه واردات از 6 به 13 درصد با هدف حمایت از تولید داخل را از جمله اقدام های انجام شده برای اجرای دستورات رهبری در زمینه حمایت از كالای ایرانی برشمرد.

** رشد 175 درصدی درآمد گمرك
كرباسیان افزود: درآمد گمرك در سال 96 نسبت به سال پیش از آن 175 درصد رشد داشت یعنی از هشت هزار میلیارد تومان به 22 هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
به گفته وی، میزان كشف مواد مخدر در گمرك نیز نسبت به سال 92 برابر 740 درصد رشد كرده است؛ در سال 1391 در حدود 15 كیلوگرم موادمخدر و پیش ساز در گمركات كشف می شد اما اكنون به كمك تجهیزات و الكترونیكی شدن گمرك به 300 هزار كیلوگرم رسیده است.
وی یادآور شد: در سال 1392 كل پرونده های قاچاق مكشوفه 40 میلیارد تومان بود اما اكنون با سامانه های گمركی و مدرن كردن آنها در سه ماهه نخست امسال بیش از 300 میلیارد تومان ارزش پرونده های قاچاق مكشوفه بوده كه رشدی معادل 695 درصد را نشان می دهد.
وی افزود: پارسال با استفاده از دستگاه های ایكس ری 653 نفر كه در داخل بار مخفی شده بودند، در حین گذر غیرقانونی از مرز شناسایی و دستگیر شدند.
كرباسیان، كاهش مدت فرآیندهای گمركی از 26 به سه روز را از دیگر دستاوردهای وزارت اقتصاد برشمرد.

** رشد 2.5 درصدی تولید حق بیمه ها
وزیر اقتصاد افزایش سهم بیمه زندگی در پرتفوی صنعت بیمه در یك سال اخیر را مورد اشاره قرار داد و گفت: میزان حق بیمه های تولیدی از 11.9 به 13.4 درصد رسید یعنی در یكسال 2.5 درصد رشد كرد.
وی افزود: این در حالی است كه سال گذشته صنعت بیمه با مخاطرات فراوانی از جمله زلزله كرمانشاه و كرمان، حادثه نفتكش سانچی و پتروشیمی بوعلی نیز مواجه شد و پرداخت خسارت داشت.
وی درباره زیانده بودن بیمه ایران نیز اظهار داشت: این شركت 1800 میلیارد تومان از بنیاد شهید طلب دارد؛ این طلب به دلیل خدمتی است كه به خانواده های شهدا انجام شده و این وظیفه ماست كه این خدمت رسانی را داشته باشیم.

** بنگاهی بابت رد دیون واگذار نشد
عضو هیات واگذاری بنگاه های دولتی به بخش خصوصی اظهار داشت: در حوزه خصوصی سازی سه هدف دنبال شد؛ نخست اینكه به شبه دولتی ندهیم، خصوصی سازی تبدیل به غارت سرمایه های كشور نشود و سرمایه گذاری ها به توسعه و اشتغال بیشتر منجر شود.
كرباسیان اظهار داشت: در یكسال گذشته 190 بنگاه قیمت گذاری و عرضه كردیم در حالی كه رقم آن در سال های قبل 120 بنگاه بوده است.
وی افزود: ارزش بنگاه های قیمت گذاری و عرضه شده 28 هزار میلیارد تومان بوده كه رشد 100 درصدی را نسبت به متوسط سالیانه نشان می دهد؛ ضمن آنكه سهم بخش خصوصی واقعی از این واگذاری ها 100 درصد بوده است.
كرباسیان گفت: در دوره مدیریت من هیچ واگذاری رد دیون بابت بدهی دولت انجام نشده است.
وی یادآور شد: در حوزه سهام عدالت، سود سهام 40 میلیون نفر را به حسابشان واریز كردیم و آماده ایم امسال نیز پنج هزار میلیارد تومان سود سهام عدالت را به مشمولان بدهیم.

** بهبود فضای كسب و كار
وزیر اقتصاد درباره اقدام های انجام شده در زمینه بهبود محیط كسب و كار به نمایندگان توضیح داد: پروژه ای با عنوان پیشخوان مجوزهای كسب و كار ایجاد شده است تا مردم بتوانند مجوزها و استعلام های خود را به صورت الكترونیكی از دستگاه های اجرایی بخواهند.
كرباسیان اظهار داشت: تاكنون 500 مجوز زاید و مخل كسب و كار را شناسایی و حذف كردیم و بقیه دستگاه ها را به پیشخوان ملی وصل كرده ایم؛ تاكنون 12 دستگاه ملی به آن متصل شده اند و تعداد استعلام های مبادله شده دستگاه ها به بیش از 8500 استعلام رسیده است.
وزیر اقتصاد از راه اندازی سامانه «دادور» برای پیگیری شكایت های مردمی در زمینه صدور مجوزهای كسب و كار خبر داد و گفت: اكنون 6 هزار دستگاه اجرایی از 31 استان به آن متصل هستند.
وی افزود: این پروژه ها به قدری موفقیت آمیز بوده كه در مجمع بین المللی انتخاب پروژه های الكترونیك از میان 60 كشور دنیا به عنوان پروژه برتر انتخاب شده است.

** نظام بانكی فرسوده است
وزیر اقتصاد در پاسخ به پرسش استیضاح كنندگان درباره وضعیت نظام بانكی اظهار داشت: باید بین سیاست های پولی و مالی تفكیك قائل شد؛ سیاست های مالی برعهده من است اما سیاست های پولی باید به سطح اختیارات وزارت اقتصاد توجه كرد.
كرباسیان توضیح داد: در پاسخگویی به شرایط موجود باید به دلایل ریشه ای آن توجه كرد؛ حجم عظیمی از نقدینگی در دوره ای طولانی خلق شده است كه لزوما به ازای آن در بخش واقعی اقتصاد ندارد؛ یعنی در قبال نقدینگی كالا و خدما ت وجود ندارد.
وی تاكید كرد: دولت تدبیر و امید این پدیده را شناخت و به دنبال حل ریشه های آن بود كه یكی از آنها فعالیت موسسه های اعتباری غیرمجاز بوده است؛ این موسسه ها نگرش بلند مدت نداشتند و با رقابت غیرمنطقی، نرخ سودها را بالا بردند.« سودهایی كه كسب نكرده بودند را به سپرده گذاران می پرداختند كه نتیجه آن زیانی است كه به جای گذاشته اند.»
كرباسیان افزود: هزینه ای كه دولت در قبال موسسه های مالی و اعتباری غیرمجاز پرداخت، هیچ دولتی نپرداخت كه البته ریشه های آن به دولت فعلی بر نمی گردد و باید گفت اگر تعامل سه قوه نبود، این مشكل حل نمی شد.
وی با اعلام اینكه بانك مركزی برنامه های اصلاحی خود را برای بهبود نظام بانكی از مدت ها قبل آغاز كرده است، اظهار داشت: شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه نیز بر سر حل مساله نظام بانكی و نقدینگی توافق كرده اند ضمن آنكه وزارت اقتصاد نیز طرحی در این زمینه آماده كرده و به كارگروه مربوطه ارایه كرده است.
وزیر اقتصاد گفت: از شهریورماه پارسال تاكنون بیش از 6 هزار میلیارد تومان از دارایی های مازاد بانك ها به فروش رسیده در حالی كه از سال 1393 تا پیش از روی كار آمدن دولت دوازدهم این میزان 10 هزار میلیارد تومان بود.
وزیر اقتصاد، افزایش سرمایه بانك های دولتی به میزان 24 هزار میلیارد تومان و تسویه 13 هزار میلیارد تومان از بدهی های دولت به بانك ها ازمحل تسعیر ارز را از دیگر اقدام های اصلاحی نظام بانكی برشمرد.
كرباسیان اظهار داشت: طبق نظر نمایندگان و تكلیف مجلس، 3700 میلیارد تومان از سود تسهیلات واحدهای تولیدی بخشوده شد و در جهت حمایت از توسعه و اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری از زمان تصویب آیین نامه اجرایی قانون، برای 10 هزار و 517 طرح، بیش از 1800 میلیارد تومان در بانكها مصوب شده است.
وی اظهار داشت: تعداد بنگاه های كوچك و متوسطی كه از بانك ها تسهیلات گرفته اند به 52 هزار بنگاه رسیده است.
وی گفت: بانك های دولتی موظف شده اند اضافه برداشت از بانك مركزی را به حداقل برسانند یعنی جلوی سرعت افزایش حجم نقدینگی از سوی بانك های دولتی گرفته شد و انضباط مالی را رعایت كنند.
وزیر اقتصاد، الزام بانك های دولتی برای رعایت استانداردهای گزارشگری مالی آی.اف.آر.اس را از دیگر اقدام های خود برای شفافیت در نظام بانكی برشمرد.
كرباسیان خاطرنشان كرد، طرحی برای ساماندهی بانك های وابسته به نیروهای مسلح در دست تهیه است كه به ثبات مالی منجر خواهد شد.
وی در عین حال تاكید كرد: برنامه های بلندمدت برای اصلاح نظام بانكی، تنوع بخشی گزینه های جذاب سرمایه گذاری در بازار سرمایه و انتقال منابع از حساب های گرانقیمت بانكی به حساب های جاری در دستور كار است.
این مقام مسئول افزود: با این رویكرد، نه تنها فرآیند سرمایه گذاری در بورس تسهیل شده است، بلكه نهادهای مالی بازار سرمایه را بیشتر كردیم و قیمت تمام شده پول را كاهش دادیم تا حجم نقدینگی سیال به سمت تولید و سرمایه گذاری برود.

** رشد 66 درصدی شاخص بورس
وزیر اقتصاد به رشد بازار سرمایه از ابتدای امسال اشاره كرد و گفت: شاخص كل بورس به مرز 137 هزار واحد رسیده؛ یعنی از مرداد 96 تا امسال 66 درصد رشد داشته است. این شاخص در مرداد ماه با رشد 26 درصدی بیشترین رشد ماهانه را در 15 سال اخیر داشته است.
وی افزود: در سال 96 میزان كل تامین مالی از بازار سرمایه به بیش از 86 هزار میلیارد تومان رسید كه 55 درصد رشد نسبت به سال قبل از آن ثبت كرد.
كرباسیان اظهار داشت: میزان انتشار انواع ابزارهای تامین مالی در یكسال اخیر به 70 هزار میلیارد تومان رسید كه نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 257 درصد رشد دارد.
وی گفت: پارسال كه سكان وزارت اقتصاد را در دست گرفتم، تعداد نمادهای بسته بانك ها در بورس 9 مورد بود كه امروز یك نماد بسته و تعداد 60 نماد بسته بورسی نیز به 15 مورد رسیده است.
وی یادآور شد: بورس اوراق بهادار تهران از لحاظ بازدهی شاخص در سال 2017 در خاورمیانه رتبه سوم و فرابورس رتبه چهارم را داشته است.
كرباسیان گفت: یكی دیگر از ساماندهی و مدیریت عرضه اوراق بدهی در بازار سرمایه بود. در ابتدای دولت دوازدهم نرخ اولیه اوراق سخاب در بازار غیررسمی به بیش از 40 درصد رسیده بود كه آن را به 18 درصد رساندیم.
وی یادآور شد: در سال 96 بیش از 34 هزار میلیارد تومان اوراق مالی شامل اسناد خزانه، اوراق مالی اسلامی برای پرداخت مطالبات طلبكاران پرداخت شد؛ همچنین پنج هزار میلیارد تومان از بدهی های دولت از طریق تهاتر با طلب دولت تسویه شد.
وی افزود: با مدیریت صحیح تامین مالی، پرداخت بودجه عمرانی در پنج ماهه نخست امسال را به میزان 5.7 برابر مدت مشابه افزایش دادیم.

** اقتصاد مقاومتی محور برنامه های وزارت اقتصاد
كرباسیان گفت: برنامه های اعلامی من در زمان رای اعتماد به 33 پروژه عملیاتی مشخص دارای زمان بندی و مسئول معین تبدیل شده است و همه تكلیف برنامه ششم برای این وزارتخانه نیز مورد به مورد احصا شده و در كل پروژه ها گنجانده شده است.
وی تاكید كرد: اگر ما به اقتصاد مقاومتی بی توجه بودیم چرا سامانه سنهاب در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی سامانه برتر انتخاب شد؟ و یا چرا تاكنون چندین بار در این ستاد به عنوان دستگاه برتر مورد تقدیر قرار گرفته ایم؟
وی تاكید كرد: اقتصاد مقاومتی محور همه پروژه های راهبردی این وزارتخانه است و در همین راستا ساماندهی سهام عدالت را پیش بردیم و 40 میلیون نفر از ثمره آن بهره مند شدند.
وی یادآور شد: پارسال 28 پروژه از ستاد فرماندهی برای این وزارتخانه تعریف شد كه همگی را به خوبی انجام دادیم و بنا به تایید رسمی، میزان موفقیت ما 93 درصد بوده است.
كرباسیان اظهار داشت: با وجود تحریم ها، هنوز پیش بینی ها در مورد آینده ایران بالاتر از متوسط منطقه و كشورهای رقیب است.
وی افزود: آمریكا در تلاش است با تحریم سیستم بانكی ایران، شریان های اقتصادی كشور را مسدود كند تا مردم تحت فشار قرار داده و در نتیجه ناآرامی ها را افزایش دهد و دولت و نظام را با مشكل رو برو سازد.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: باور كنیم كه وارد یك جنگ تمام عیار اقتصادی شده ایم كه قصد آن فقط ایجاد مزاحمت نیست بلكه كیان نظام را نشانه گرفته است. مشاور كاخ سفید گفته دولت ترامپ با اخراج بانك مركزی ایران از سیستم مالی دنیا در حال اجرای طرح ایجاد تورم و گرانی در ایران و كاهش ارزش ریال است تا نارضایتی ها در ایران را افزایش دهد.
كرباسیان اظهار داشت: دشمنان ملت ایران بویژه آمریكا با صرف میلیاردها دلار برای فضاسازی تبلیغاتی و سیاه نمایی علیه ایران و اقدام ها در سطح منطقه و جهان سعی دارند تور تحریم را بر سر مردم ایران بگسترانند.
اقتصام**2025 ** 2023