تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۸

پكن- ایرنا- به دنبال افزایش تنش تجاری آمریكا با كشورهای مختلف از جمله چین، بسیاری از اقتصادهای دنیا به این فكر هستند اندك اندك ذخیره ارزی خود را به جای دلار با ارز دیگر كشورها از جمله یورو، یوان و پوند تكمیل كنند.

به گزارش ایرنا در تازه ترین مورد، شماری از كشورهای آفریقایی به جمع دیگر مناطقی افزوده شده اند كه قصد دارند بتدریج معاملات تجاری خود را به جای دلار آمریكا با یوان ارز ملی چین انجام می دهند.
چین بیش از یك دهه است برای بین المللی شدن پول ملی خود تلاش می كند و این احتمال می رود كه بر اساس پیش بینی صندوق بین المللی پول، بین 5 تا 10 سال دیگر یوان كاملا بین المللی شود.
یوان كه 'آر ام بی' نیز نامیده می شود امروز در بسیاری از توافقاتی كه بین چین و اتحادیه آفریقا بسته می شود نقش اساسی دارد و قرار بر این است كه طرح ها با یوان انجام شود.
استفاده از یوان نه تنها برای كشورهای آفریقایی می تواند مثمرثمر باشد و به توسعه برنامه های آنها كمك كند بلكه باعث خواهد شد تا چین برای پیشبرد برنامه بین المللی سازی یوان گام های بلندتری بردارد.
امروز بانك های مركزی و وزارتخانه های بازرگانی و دارایی 14 كشور آفریقایی مستقیما پیشنهاد كرده اند كه معاملات آنها با یوان انجام شود.
'دورایی ماكویی' از بانك مركزی روآندا به شینهوا گفته است ما برای رشد آفریقا به ارزهای بین المللی نیاز داریم و یوان با توجه ارتباط نزدیك تجاری چین و آفریقا یك ارز خوب برای ما خواهد بود.
وی افزود: در جریان بین المللی شدن یوان كشورها می توانند با این ارز به سادگی با چین ارتباط تجاری برقرار كنند و این برای چین هم یك امتیاز محسوب می شود.
'لی فونگ' از بانك چین در تانزانیا هم در گفت و گو با گلوبال تایمز چین پیشنهاد كرده است كه كشورهای آفریقایی و چین توافقنامه های سوآپ ارزی برای معامله با یوان امضا كنند.
وی ابراز امیدواری كرد كه شعب بانك های چینی با سرعت بیشتری در آفریقا ایجاد شود تا كشورهای این قاره بتوانند تبادلات تجاری را با ارز ملی چین انجام دهند.
صندوق بین المللی پول اعلام كرده است سهم دلار در ذخایر ارزی كشورهای مختلف جهان در سه ماهه نخست 2018 كاهش یافته است و كشورها به یورو، یوان و پوند استرلینگ گرایش بیشتری پیدا كرده اند.
جایگاه دلار در ذخایر ارزی كشورها برای پنجمین سه ماهه متوالی ضعیف شده و در چهار سال اخیر به پایین ترین حد رسیده است.
پیش بینی رشد كشورهای دیگر و احتمال كاهش تزریق بسته های تشویقی بانك های مركزی كشورهای مختلف به بخش های آسیب دیده اقتصادی باعث شده بود تا ارزهایی غیر از دلار تقویت شوند.
اما نگرانی از بروز جنگ تجاری جهانی و همچنین بی میلی بانك مركزی اروپا به افزایش نرخ بهره بانكی باعث شده است كه دلار در سه ماهه دوم 2018 تقویت شود.
بانك های مركزی در كشورهای مختلف گاهی از ارزهای خارجی برای كمك به پشتیبانی از واحد پولی خود استفاده می كنند.
گزارش هایی كه كشورها درباره ذخایر ارزی خود به صندوق بین المللی پول ارائه كرده اند، نشان می دهد كه در سه ماهه نخست 2018، دلار 6.499 تریلیون یا 62.48 درصد از ذخایر ارزی دنیا را به خود اختصاص داده است این رقم در سه ماهه چهارم 2017 حدود 6.282 تریلیون دلار یا 62.72 درصد بود.
طبق آمار صندوق بین المللی پول، یورو بعد از دلار قرار دارد و سهم این واحد پول مشترك اتحادیه اروپا از ذخایر ارزی كشورها به 20.39 درصد رسیده است بالاترین سهمی كه یورو از ذخایر ارزی دنیا داشته در سال 2009 ثبت شده است كه به 28 درصد رسیده بود.
سهم یوان، واحد پول چین، نیز برای سومین سه ماهه متوالی افزایش یافت به 1.39 درصد رسید.
سهم پوند استرلینگ انگلیس از ذخایر ارزی نیز در سه ماهه نخست 2018 به 4.68 درصد رسید كه از سال 2015 تاكنون بالاترین میزان را ثبت كرده است.
سهم ین، واحد پول ژاپن، هم در سه ماهه نخست 2018 به 4.81 درصد كاهش یافت این در حالی است كه این رقم در سه ماهه قبل از آن 4.89 درصد بود.
آساق**231**1904**