به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، غرفه شماره 6 نمایشگاه ملی صنایع دستی كه امسال سی امین دوره برگزاری را تجربه می كند یكی از غرفه های پرمخاطب این نمایشگاه است كه علاقمندان زیادی را مجذوب خود كرده است.
دو جوان باریك اندام سیه چرده بلوچ با لباس های زیبای محلی توانسته اند با ساده ترین ابزار و امكانات، اسم و آوازه ای برای خود و محصول تمام ایرانی شان بتراشند كه می تواند نمونه ای موفق برای جوانان خلاق وطنی باشد.
یكی از هنرهای سیستان و بلوچستان از استان های پهناور واقع در جنوب شرق ایران كه این استان را از دیگر استان ها متمایز كرده،هنر سوزن دوزی است كه چندی پیش این هنر فاخر ملی شد و طی چند روز آینده جشن ملی شدن آن نیز در شهرستان ایرانشهر برگزار خواهد شد.
سیستان و بلوچستان سالهاست از برچسب كم برخورداری و محرومیت رنج می برد و یكی از راه هایی كه می تواند مردم این خطه را از وضعیت فعلی خارج كند استفاده از هنرهای آنان در راستای كار آفرینی و اشتغال زایی است.
«فائقه راغی» خبرنگاری است كه چندین سال است كار گزارش میدانی در روستاها را آغاز كرده و راه كمك به زنان روستایی سیستان و بلوچستان و بویژه بلوچستان را در توسعه هنر سوزن دوزی دیده است .
او به كمك «نوید برهان زهی» كه یكی از فعالان اجتماعی در فضای مجازی( توییتر) است ضمن تبلیغ و معرفی هنر سوزن دوزی به روستاهای مختلف سیستان و بلوچستان سفر كرده و زنان هنرمند و سوزن دوز استان را شناسایی كرده است.
این دو جوان به كمك یك تیم حرفه ای هفت نفره شامل استاد دانشگاه و كارشناس صنایع دستی، مربیان حرفه ای چرم دوزی و سوزن دوزی و كارشناس ارشد نرم افزار تعداد زیادی از زنان سیستان و بلوچستان را مشغول به كار كرده و برای آنان درآمد زایی می كنند.
پای صحبت های این دو می نشینم تا برایم از كارهایشان بگویند ،فائقه راغی می گوید: مدتهاست كه برای تهیه گزارش به روستاهای مختلف سیستان و بلوچستان سفر می كنم، هنر بی نظیر زنان سوزن دوز و استفاده نشدن از این هنر ذهنم را درگیر كرده بود كه پس از همكاری با آقای نوید برهان زهی و تشكیل یك تیم حرفه ای از تعدادی از بانوان تحصیلكرده و خلاق تحت عنوان مجموعه سوچن در مركز استان توانستیم تعداد 250 نفر از بانوان بی سرپرست، بد سرپرست و سرپرست خانوار در حاشیه شهر و روستاهای استان را به صورت غیر مستقیم و 15 نفر را بصورت مستقیم مشغول به كار كنیم.
راغی درباره نحوه كارش با بانوان روستایی می گوید: از آنجایی كه ممكن است تعدادی از زنان روستایی و حاشیه شهر هنر سوزن دوزی را یاد نداشته باشند برای این افراد كارگاه های سوزن دوزی در تعداد زیادی از روستاهای استان فعال كرده ایم كه آموزش می بینند و كارهای آنان كنترل كیفی می شود.
وی در ادامه می گوید: برای واگذاری كار به این زنان، ابتدا طرح سوزن دوزی و رنگ بندی آن ها توسط تیم طراحی سوچن نهایی می شود و این طرح در كارگاه سوزن دوزی مستقر در زاهدان آماده و پس از تایید به كارگاه های روستایی برای تولید انبوه ارسال می شود و كارها مرحله به مرحله كنترل كیفی می شوند.
فائقه راغی می گوید: كار جالب دیگری كه توسط تیم «سوچن» در حال انجام است، تلفیق چرم و سوزن دوزی بصورت مستقیم روی چرم است كه با این كار تولیدات چرمی زیبایی توسط زنان هنرمند زیر نظر این مجموعه تولید و به فروش می رسد.
وی می گوید: تیم ما وظیفه دارد كارهای انجام شده توسط این زنان را ساماندهی، جمع آوری، بسته بندی و معرفی كند، همچنین هنر دست زنان سوزن دوزی كه توسط سوچن مشغول به كار می شوند شناسنامه دار می شود و در وبسایت دو زبانه ای كه توسط این تیم طراحی و راه اندازی شده معرفی و به فروش می رسد
راغی در ادامه می گوید: كار آفرینی مجموعه سوچن تنها برای روستاهای بلوچستان نبوده و تعداد زیادی از زنان سیستانی را هم در برمی گیرد و از دوخت خامه دوزی آنان هم استفاده می شود.
نوید برهان زهی هم در این باره گفت: معرفی سیستان و بلوچستان همیشه یكی از دغدغه های من بوده و دوست داشتم كار كوچكی برای مردم این منطقه انجام بدهم كه پس از پیشنهاد این كار توسط خانم راغی، كارآفرینی و جذب مشتری و ساماندهی مجموعه كار های سوزن دوزی و چرم دوزی را آغاز كردیم و با این هدف به روستاهای سخت گذر سیستان و بلوچستان كه امكان رفت و آمد در آن ها دشوار است سفر كردیم.
برهان زهی می گوید: همزمان با این كار پویش استفاده از حصیر دستباف زنان نیك شهری و سفال كلپورگان كه قدمت 7000 ساله دارد را به همراه خانم راغی راه اندازی كرده ایم و بصورت جدی دنبال خواهیم كرد تا با این كار دو روستای تنگ سرحه و سفار كلپورگان توسعه یابند.
این جوان سیستانی از انتظارشان برای حمایت های مسئولین می گوید: ما از مردم و مسئولین می خواهیم برای كمك به توسعه سیستان و بلوچستان، صنایع دستی و فرهنگ بی نظیر این مردم را در كار خود بگنجانند و از این هنر برای هدایای خود به مدیران و مهمانان داخلی و خارجی استفاده كنند
نوید افزود: اهداف زیادی در سر داریم كه اگر محدودیت های مالی كمتر شود و فروش صنایع دستی زنان بیشتر شود می توانیم آنان را عملی كنیم و تعداد زیادی از زنان روستایی، بی سرپرست و بد سرپرست و حاشیه شهر زاهدان و چابهار را مشغول به كار كنیم.
فراهنگ**3079** 1701
تاریخ انتشار: ۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۹
تهران- ایرنا- دو جوان سیستانی یكی از سنتی ترین هنرهای صنایع دستی ایران (سوزن دوزی) را با یكی از مدرن ترین شیوه های اطلاع رسانی (توییتر) به ذهن مخاطبان دوخته اند.