تهران- ایرنا- معاون آب و خاك وزارت جهادكشاورزی گفت: سیستم آبیاری تحت فشار در ٢ میلیون و ٤٠ هزار هكتار از اراضی سنتی و مدرن كشور عملیاتی شده كه ٧٤٥ هزار هكتار آن معادل ٣٠ درصد، در دولت تدبیر و امید به سرانجام رسیده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «علیمراد اكبری» روز چهارشنبه به مناسبت هفته دولت در جمع خبرنگاران، این ركورد را در تاریخ ایران بی سابقه توصیف كرد و افزود: از مجموع اراضی زیر پوشش سیستم آبیاری تحت فشار، یك میلیون و ٨٣٦ هزار هكتار در اراضی آبخور سنتی و بیش از ٢٠٠ هزار هكتار در اراضی مدرن به بهره برداری رسیده است.
وی یادآور شد: از ابتدای سال تاكنون، ٥٧ هزار هكتار سیستم آبیاری تحت فشار در كشور اجرایی شده و قرار است ١٣٣ هزار هكتار دیگر از این سیستم اجرایی و اضافه شود.
وی تصریح كرد: در سال ٩٦ نیز این سیستم در سطح ٢٨٠ هزار هكتار از این اراضی اجرا و تحویل شد كه ١٨٠ هزار هكتار آن در اراضی آبخور سنتی و ١٠٠ هزار هكتار مربوط به اراضی مدرن بوده است.
معاون آب و خاك وزارت جهادكشاورزی گفت: با حمایت صندوق توسعه ملی و سایر منابع دولتی، تاكنون مشكل تخصیص منابع اعتباری برای این بخش نداشته ایم.
اكبری با نگرانی از افزایش قیمت محصول پتروشیمی پلی اتیلن كه در اجرای طرح های آبیاری كاربرد دارد، گفت: وزارت جهادكشاورزی این موضوع را در دست پیگیری دارد تا وقفه ای در اجرای پروژه ها ایجاد نشود.

** چاه های غیرمجاز هرچه سریعتر پلمب شود
معاون وزیر جهادكشاورزی گفت: اكنون بیش از ٣٥٠ هزار حلقه چاه غیرمجاز در كشور فعال است كه باید در اسرع وقت از سوی وزارت نیرو پلمب شود زیرا وجود چاه های غیر مجاز علت اصلی غارت آب از سفره های زیرزمینی است.
اكبری گفت: وزارت نیرو تاكنون ٢٠ هزار حلقه چاه را مسدود كرده كه با این كار معادل یك میلیارد تا 1.3 میلیارد مترمكعب آب صرفه جویی شده است.
وی ادامه داد: تعطیلی چاه های غیرمجاز در برنامه های پنجم و ششم توسعه تكلیف شده است و باید با سرعت اجرایی شود.
وی افزود: البته از دسترس خارج كردن چاه های غیرمجاز به غیر از اقدام های اجرایی وزارت نیرو، همكاری دیگر دستگاه ها را نیز می طلبد.
این مقام مسئول در وزارت جهاد كشاورزی واردات آب مجازی به كشور از طریق محصولات مختلف را بین 30 تا 35 میلیارد مترمكعب عنوان كرد و گفت: درحالی كه صادرات آب مجازی از ایران توسط كالاهای مختلف حدود پنج میلیارد مترمكعب است كه تراز مثبت را نشان می دهد.
صادرات و واردات محصولات كشاورزی به اصطلاح تجارت آب مجازی نیز نامیده می شود
معاون آب و خاك وزارت جهاد كشاورزی گفت: در پروژه سد خداآفرین 1500 دستگاه سیستم سنتر پیوت در حال نصب است كه یكی از بزرگترین پروژه های جهان به شمار می رود كه در یك نقطه این تعداد دستگاه هوشمند عملیات آبیاری انجام می دهد.
وی راندمان آبیاری این سیستم را 90 درصد دانست و اضافه كرد: این سیستم هوشمند است و كشاورز می تواند با گوشی موبایل دستگاه را از راه دور حتی منزل كنترل و رصد كند و برای نقاطی كه امكان آبیاری با این سیستم هوشمند نیست، با سیستم كلاسیك ثابت آبیاری كند.
اكبری اظهارداشت: حدود یك ماه پیش در سفری به اتریش و دیدار با قائم مقام وزیر جهادكشا ورزی این كشور، تفاهم نامه ای برای تخصیص فاینانس 100 میلیون یورویی به امضا رسید تا در بخش آبیاری مدرن سرمایه گذاری كنند.
وی تصریح كرد: در شبكه های آبیاری و زهكشی غرب و شمال غرب كشور 5 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد كه تا سه ماه دیگر این پروژه به اتمام می رسد.
معاون وزیر جهاد كشاورزی در امور آب و خاك افزود: در فاز نخست انتقال آب پروژه سیستان و بلوچستان كه 46 هزار هكتار است، 500 میلیون دلار اعتبار تخصیص یافت؛ از این مبلغ 400 میلیون دلار در اختیار وزارت جهاد كشاورزی و 100 میلیون دلار در اختیار وزارت نیرو قرار گرفت و تاكنون 66.5 درصد پیشرفت فیزیكی داشته است.

** حذف كشت برنج در استان های كم آب كشور طی مدت 3 سال
معاون آب و خاك وزارت جهادكشاورزی اظهار داشت: براساس مصوبه دو هفته پیش كارگروه ملی سازگاری با كم آبی، كشت برنج در تمامی استان های كشور به جز استان های گیلان و مازندران ممنوع شد.
وی گفت: طبق این مصوبه باید ظرف مدت 3 سال كشت برنج در استان های كشور ممنوع شود و در مقابل كشت های جایگزین ارایه خواهد شد.
اكبری تصریح كرد: البته اگر اقدام های زیرساختی شامل نوسازی اراضی، زهكشی، ایجاد كانال برای استان های گیلان و مازندران انجام نشود به طور حتم كشت برنج با مخاطره مواجه خواهد شد.
وی ادامه د اد: طی سالهای اخیر با توجه به كاهش بارندگی ها و افزایش دما با اقدام های به زراعی و به نژادی راندمان آبیاری از 39 درصد به 44 درصد و بهره وری آب به 1.4 درصد رسیده است.
وی اضافه كرد: سالانه حدود 5 میلیارد مترمكعب تخیر صورت می گیرد كه خارج از استاندارد است زیرا به ازای افزایش دو درجه دمای هوا، 37 میلیارد مترمكعب به تبخیر منابع آبی كشوراضافه می شود.

** سهم آب در بهره وری 34 درصد است
معاون وزیر جهاد كشاورزی گفت: آخرین پژوهش های علمی دنیا نشان می دهد سهم آب در بهره وری 34 درصد است و 66 درصد باقمیانده بهره وری به نوع بذر، تغذیه و ماشین آلات، خاك ورزی، مبارزه با آفات و بیماری ها و مدیریت بهره برداری برمی گردد.
اكبری سهم مصرف آب بخش كشاورزی را بین 60 تا 65 درصد عنوان كرد و افزود: در طرح تعیین آب مصرفی محصولات كشاورزی 35 محصول در حال رصد است و حتی در برخی نقاط كشور ما كم آبیاری داریم.
این مقام مسئول در وزارت جهادكشاورزی اضافه كرد: در پروژه 550 هزار هكتاری خوزستان كه 295 هزار هكتار آن تمام شده، تاكنون 30 هزار هكتار آب حجمی تحویل داده شده و تحویل آب حجمی 110 هزار هكتار دیگر روی میز اداره آب این استان است.
به گزارش ایرنا، در حالی كه كم آبی، مدیریت مصرف آب را به ضرورتی انكارناپذیر تبدیل كرده، تلاش و تدبیر دولت برای مقابله با این معضل در حوزه كشاورزی ظرف سالهای اخیر منجر به گسترش سامانه های نوین آبیاری در سطح كشتزارهای كشور شده است.
آبیاری‌ نوین به معنای آبرسانی به كشتزار و باغ با تجهیزات تحت فشار به دو شكل قطره‌ای و بارانی است. بازده آبیاری بارانی تا 70 درصد و آبیاری قطره ‌ای تا 95 درصد است. به این معنا كه با اجرای آبیاری بارانی تا 20 درصد و آبیاری قطره ای فقط تا پنج درصد آب هدایت شده به زمین كشاورزی تلف می ‌شود، این در حالی است كه در آبیاری به روش سنتی حتی با لحاظ همه روشهای صرفه جویی بازده آبیاری حداكثر 50 درصد است.
پارسال 18 هزار طرح آبیاری نوین در سطح مزارع و باغهای كشور اجرا و 302 هزار هكتار زمین كشاورزی به ادوات این نوع آبیاری تجهیز شد. اكنون 85 درصد هزینه های اجرای روش های نوین آبیاری كشاورزی از سوی دولت به صورت كمكهای بلاعوض پرداخت می شود.
هشت میلیون و 700 هزار هكتار زمین كشاورزی آبی در سطح ایران دارد كه تاكنون حدود دو میلیون هكتار آن به سامانه نوین آبیاری مجهز شده است.
اقتصام *9186*1070*