شیراز-ایرنا- پیامبر مكرم اسلام (ص) در بازگشت از آخرین سفر حج در غدیرخم با انتخاب علی (ع) به عنوان جانشین خویش، منادی تولد عدالت ورزی و حق جویی در دل تاریخ شد و پیروان راستین علی (ع) با گذشت بیش از 14قرن همچنان در پی جایگزینی صفات متجلی در این امام بر حق در جهانی مشحون از قدرت طلبی هستند.

غدیر، تنها مكانی برای اعلام یك انتخاب نبود بلكه سرآغاز روزی است كه قدرت و قساوت در برابر عدالت و عبودیت به عدم سپرده شد، پیامبر اسلام با گزینش علی (ع) به عنوان جانشین خویش، شایسته ترین انسان را ولی مسلمانان قرار دارد، كسی كه حتی تا لحظه های واپسین حیات، ذره ای از مسیر عدالت و حق جویی پا پس نكشید تا همچون نام شریفش همچنان در اعلی علیین باقی بماند.
در هجدهم ذی الحجه سال 1439هجری قمری (هشتم شهریور 97 خورشیدی) و با آغاز سالروز دیگری از واقعه غدیرخم، بیان پاره ای از دیدگاه های شخصیت های مذهبی و اجتماعی روایتگر جایگاه این واقعه در تاریخ هماره جاودانه اسلام است.

** قوای سه گانه علی گونه رفتار كنند
نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز دیدگاه خود را از واقعه غدیر اینگونه بیان كرد: غدیر روز دخالت مردم در حكومت است برای اینكه حق حكومت متعلق به امیرالمومنین (ع) است و مردم باید با او بیعت كنند، این بیعت یعنی دخالت در حكومت و قول دادن به اینكه ما تا آخر زندگیمان پای ولایت شما می‌ایستیم.
آیت الله لطف الله دژكام افزود: ما امروز در بیعت حضرت علی (ع)، ائمه اطهار و امام زمان (عج) هستیم، اگر بیعت آنها بر گردن ما هست یعنی تا آخر پای ولایت آنها ایستاده‌ایم و آنها را از جان خود عزیزتر می‌دانیم و این همان چیزی است كه خانواده‌های شهدا و جانبازان در عمل نشان دادند و ملت سرافراز ایران در طول این 40 سال با صدای بلند اعلام كردند كه این كشور امام زمان (عج) است و برای حفظ آن تا پای جان ایستاده‌ایم.
نماینده ولی فقیه در فارس بیان كرد: ما در سایه غدیر حضرت علی (ع) توقع داریم كه مدیران، مسئولان حكومتی، دولت و قوای سه گانه، رفتارشان، رفتار علی‌گونه، عملكردشان علی پسند و خداپسند باشد و به گونه ای برخورد نكنند كه گویی ریاست، غنیمتی است كه به دست آنها افتاده است، در صورتی كه این غنیمت نیست.
وی، به فرازهایی از نامه حضرت علی (ع) به مالك اشتر مبنی بر اینكه مسئولیت یك امانت است، اشاره كرد و ‌گفت: هر مدیری باید مراقب باشد كه روزی باید پاسخ دهد و این به معنای این است كه آیا ما درست عمل كردیم و به پیشبرد اهداف ملی و اسلامی خود كمك كرده ایم یا نه.؟
امام جمعه شیراز با تاكید بر اینكه غدیر، بزرگترین عید اسلامی است و باید آن را به بهترین شیوه برگزار كنیم، اظهار داشت: در همه مراكز دینی، فرهنگی، اداری، سیاسی و كوچه و خیابان باید این مناسبت فرخنده نمود داشته باشد.

** غدیر را تبدیل به فرهنگ كنیم
رئیس شبكه جهانی ولایت نیز بر این باور است كه: اگر به 2 واقعه غدیر و عاشورا دقت كنیم و بر این موضوع اهتمام داشته باشیم كه غدیر چه نقشی می‌تواند در حقانیت علی (ع) و شیعیان ایفا كند، برای ما روشن می‌شود كه باید با اتخاذ تصمیمی قاطعانه، غدیر را همانند عاشورا تبدیل به فرهنگ كنیم.
آیت الله سید محمد حسینی قزوینی، برپایی راهپیمایی غدیریه با عنوان 'از حرم تا حرم' در شهر مقدس قم با حضور مراجع تقلید را حركتی ارزشمند در این زمینه توصیف كرد و گفت: در سال 96 روز عید غدیر این راهپیمایی پُر شكوه با حضور مراجع عظام تقلید از جمله آیت‌الله ناصر مكارم شیرازی برگزار شد و امسال هم این راهپیمایی با حضور مراجع برپا خواهد شد.
وی بیان كرد: اگر در شیراز سومین حرم اهل بیت (ع) و شهرهای اطراف آن بتوانیم این سنت حسنه را نهادینه كنیم تا مردم توجه شان به سمت غدیر جلب شود، حركت بسیار شایسته و ارزشمندی است.

**هراس حكام بنی امیه و بنی‌عباس از واقعه غدیر
آیت‌الله حسینی قزوینی با اشاره به تلاش هایی كه از دوران حكومت بنی امیه و بنی عباس برای ممانعت از طرح موضوع واقعه غدیر صورت گرفت، اظهار داشت: روایات متعددی از منابع اهل سنت موجود است كه دست اندركاران حكومت، هم در دوران بنی امیه و هم بنی عباس تعمد داشتند كه غدیر فراموش شود و اگر كسی از غدیر سخنی به میان می آورد، بی درنگ برایش مشكل آفرینی می‌كردند.
او گفت: علامه امینی از 110صحابه پیامبر اكرم (ص) و مرحوم آقا عزیز طباطبایی نیز از 14صحابه دیگر، در پیوند با واقعه غدیر حدیث نقل كرده اند.
وی، همچنین با برشمردن موارد دیگری از خفقان دوران بنی امیه و بنی عباس در مخفی كردن واقعه غدیر گفت: اینها بیانگر این است كه هیات حاكمه تعمد داشتند موضوع غدیر در جامعه اسلامی آن روز مطرح نشود زیرا با طرح غدیر، توجه مردم به سخنان حضرت رسول اكرم (ص) و به تعابیری كه آن حضرت در روز غدیر خم داشتند، معطوف و پایه‌های حكومتی آنان متزلزل می‌شد.
آیت الله حسینی قزوینی ادامه داد: باید به صراحت بیان كرد كه هنگامی كه بحث غدیر به میان می‌آید، مظلومیت و غربت امیرالمومنین (ع) در دل‌ها تجلی می‌كند و به تعبیر رهبر معظم انقلاب در غدیر بیعت صورت گرفت لیكن به دنبال آن جفا شد و در عاشورا بیعت برداشته شد ولی وفا شد.
وی با بیان اینكه آنچه كه ما باید در پیوند با غدیر انجام می‌دادیم از همان روزهای نخستین انجام نشد و این پرسش نیز مطرح می‌شود كه چه عواملی دست به دست هم داد تا غدیر نادیده گرفته شود.؟
او افزود: پس از مراجعت نبی مكرم اسلام (ص) از مكه مكرمه، دست‌های پنهانی كه دست به دست هم دادند تا غدیر به فراموشی سپرده شود، بسیار زیاد بود.

**روحانیان برای شبهه‌زدایی غدیر در فضای مجازی فعال تر باشند
رئیس شبكه جهانی ولایت همچنین به برخی از شبهاتی كه از سوی رسانه های وهابی در مورد غدیر انتشار یافته اشاره كرد و گفت: از 2ماه قبل از غدیر امسال، وهابی‌ها شبهاتی را در فضای مجازی با عنوان 'افسانه غدیر' ایجاد كرده و حدود 40 كتاب و جزوه از این طریق منتشر كرده اند، به همین سبب از روحانیان درخواست می كنیم كه در كنار تبیین غدیر، برای شبهه زدایی از این واقعه مهم فعال تر عمل كنند.
آیت الله حسینی قزوینی ادامه داد: انتظار داریم روحانیون به ویژه در مناطقی كه تفكر سلفی وجود دارد برای شبهه زدایی از غدیر فعالیت های خوب علمی انجام دهند.

** ضرورت تشكیل تیم برای پاسخگویی به شبهات فضای مجازی
آیت‌الله حسینی قزوینی اظهار داشت: باید خود را در رابطه با غدیر از حالت انفعالی خارج كنیم و از كسانی كه غدیر را قبول ندارند، سئوال كنیم كه مستندات تاریخی آنها كجاست.؟
وی گفت: جامعه روحانیت باید یك تیم را برای فضای مجازی انتخاب كنند تا به شبهاتی كه علیه نظام جمهوری اسلامی، رهبر معظم انقلاب، ولایت، غدیر و مباحث مشابه آن مطرح می‌شود، پاسخ دهند.
آیت الله حسینی قزوینی افزود: اگر چه جای طرح چنین مباحثی در مساجد و حسینیه هاست اما باید توجه داشت كه دشمنان ما از ظرفیت های فضای مجازی حداكثر استفاده را می كنند.

**ولایت علی (ع) از معجزه های باقی پیامبر اسلام است
مدیر حوزه های علمیه خواهران فارس نیز در مورد واقعه غدیر خم اظهار داشت: ولایت امیرالمومنین (ع) یكی از معجزه‌های باقی پیامبر اسلام به‌ حساب می‌آید زیرا كلماتی دارد كه همه انبیا از آدم تا عیسی (ع) را متحیر می‌كند.
آیت الله علی شیخ موحد در پیامی كه به مناسبت فرا رسیدن عید غدیر خم صادر كرد، افزود: پیامبر اعظم به دنیا اعلان می‌كند كه من بزرگ‌ترین باغبان بوستان انسانیتم و در چنین زمانی چنین میوه‌ای به وجود آوردم.
این روحانی بیان كرد: دوست و دشمن متحد شدند كه نگذارند عطر این میوه بهت‌انگیز شجره طیبه وجود، به مشام عالم برسد اما عطر آن‌ قدر قوی و موثر بود كه دوست و دشمن را به اقرار وا‌داشت.

**غدیر حاصل فهم درست از آرمان های ابراهیمی است
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز نیز با بیان اینكه به غدیر نخواهیم رسید مگر آن ‌كه مفاهیم قربان را درك كرده باشیم، گفت: غدیر حاصل فهم درست از آرمان‌های ابراهیمی و محصول شناخت انسان كامل است.
سیداحمدرضا دستغیب، افزود: عید قربان نماد گذشت در راه خدا و رسیدن به ارتفاع بلند انسان كامل است و چه زیباست آن زمان كه انسان همه وجودش را سردست می‌گیرد و به در گاه احدیت تقدیم می‌كند.
پیامبر عظیم الشان اسلام در هجدهم ذی‌الحجه سال دهم هجری قمری در بازگشت از آخرین سفر حج خود در منطقه ای میان مكه و مدینه (غدیر خم) و در جمع مسلمانانی كه با ایشان در این سفر شركت داشتند، با ایراد خطبه ای و بیان جمله 'مَن كُنتُ مَولاهُ فَهذا علیٌ مَولاه' كه به معنای هر كه من مولای اویم پس علی مولای اوست، حضرت علی (ع) را به عنوان جانشین خود معرفی كردند.
7375 /6118