به گزارش روز جمعه ایرنا، امام موسی صدر بنیانگذار و رئیس وقت مجلس اعلای اسلامی شیعیان و رهبر وقت جنبش امل لبنان، در روز نهم شهریور ماه سال 1357 (31 اوت 1978) به همراه شیخ «محمد یعقوب» از علمای لبنان و «عباس بدرالدین» روزنامه نگار، در جریان دیداری رسمی از لیبی كه به دعوت «معمر قذافی» رهبر وقت آن كشور صورت گرفت، ربوده و ناپدید شد و تاكنون از سرنوشت آنها اطلاع دقیقی در دست نیست.
امام موسی صدر در لبنان بیش از هر چیز به دلیل نقش آفرینی در شكل دادن به هسته های اصلی مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی و همزیستی مسالمت آمیز بین پیروان ادیان شناخته می شود.
پس از ربوده شدن او، «الیاس سركیس» رئیس جمهوری وقت لبنان و «سلیم الحص» نخست وزیر وقت این كشور یك هیات رسمی و امنیتی برای پیگیری این موضوع به طرابلس (پایتخت لیبی) اعزام كردند تا از مقامات لیبی بخواهند این مساله و ابعاد آن روشن شود.
رژیم لیبی در روز 26 شهریور همان سال یعنی 17 روز بعد، مدعی شد كه امام موسی صدر شامگاه 9 شهریور با یك پرواز ایتالیایی، عازم آن كشور شده است.
به نظر می رسد این ادعای لیبی بیش از هر چیز با هدف به بن بست كشاندن پیگیری ها و شانه خالی كردن از مسئولیت این ربایش بود.
چندی پس از آن ایتالیا به طور رسمی ورود امام صدر به این كشور را تكذیب كرد.
دادگاه عالی لبنان در سال 1387 (2008) قرار اتهامی به جرم مشاركت و تحریك در ربودن امام موسی صدر و دو همراهش علیه معمر قذافی و 17 تن از مقام های لیبی صادر كرد و آن را به شورای قضایی لبنان ارجاع داد.
كمیته پیگیری رسمی پرونده امام موسی صدر و دو همراهش تازه تشكیل شده بود كه در زمستان 1389 (2011) دومینوی انقلاب های موسوم به «بهار عربی» به لیبی رسید و رژیم آن كشور سرنگون شد و در مهرماه سال 1390 قذافی دیكتاتور لیبی به قتل رسید.
كمیته پیگیری طی چندین سفر به لیبی با مسئولان مختلف و شاهدان و مظنونان این پرونده، دیدار و ساعت ها گفت و گو كرد. همچنین این كمیته از طریق برخی سرویس های اطلاعاتی كشورهای مختلف با برخی سران لیبی كه پس از انقلاب به خارج از آن كشور فرار كرده بودند، ملاقات هایی داشت.
در جریان تحقیقات و پیگیری ها، اخبار ضد و نقیضی از امام صدر به این كمیته می رسید كه برخی از زنده بودن و برخی از مرگ او حكایت داشت. حتی یك بار بقایای جسدی را یافتند كه زندانبان های لیبیایی می گفتند از نظر ظاهری و قد و قواره به «سید» بسیار شباهت داشته است كه با انجام آزمایش ژنتیك این مساله رد شد.
**دستگیری هانیبال قذافی؛ تحولی در پرونده امام موسی صدر
«هانیبال قذافی» پسر چهارم معمر قذافی آذر ماه سال 1394 (2015) توسط گروهی لبنانی به دام افتاد كه گفته شد وابسته به «حسن یعقوب» نماینده پیشین پارلمان لبنان و فرزند شیخ یعقوب (همراه ربوده شده امام موسی صدر) بوده و پس از آن دستگاه امنیتی لبنان، قذافی كوچك را تحویل گرفت.
هانیبال در بازجویی ها خبر داد كه ماجرای سفر امام موسی صدر به ایتالیا صحنه سازی بوده و ایشان هیچ گاه لیبی را ترك نكرده، بلكه فرد دیگری خود را به جای امام صدر جا زده و به ایتالیا سفر كرده است.
هانیبال مدعی شد كه امام موسی صدر پس از بازداشت، به ویلایی در منطقه «جنزور» در نزدیكی طرابلس (پایتخت لیبی) منتقل و زندانی شد.
فرزند قذافی با اعلام بی گناه و نامطلع دانستن پدرش از این موضوع، گفت كه «عبدالسلام جلود» معاون معمر قذافی و مرد شماره دو لیبی، مسئول ربوده شدن امام صدر و همراهانش بوده و «موسی كوسا» رئیس پیشین دستگاه اطلاعاتی لیبی و وزیر خارجه پیشین این كشور مسئول صحنه سازی سفر ایتالیا بوده است.
هانیبال قذافی یادآور شد كه برادرش «سیفالاسلام» مسئول بستن پرونده از سوی پدرش بوده و اوست كه اطلاعات كاملی از این پرونده در اختیار دارد اما هم اكنون در زندان به سر می برد.
فرزند قذافی با بیان اینكه در زمان این حادثه فقط دو سال سن داشته است، به بازجو گفته بود كه شاید امام موسی صدر را كشته باشند و شاید هم هنوز زنده باشد، اما من چیزی از كشته شدن او نشنیده ام.
هانیبال همواره در طول این سه سال از آمادگی برای همكاری با لبنان در این پرونده گفته و ادامه كمك ها و اطلاعات را منوط به آزادی خود می داند، تا از این طریق با نزدیكان پدرش تماس بگیرد و به اخبار دیگری دست یابد.
مقام های قضایی و امنیتی لبنان همچنان هانیبال را در مقر مركز اطلاعات دستگاه امنیتی این كشور واقع در «الاشرفیه» بیروت نگهداری می كنند و به دلیل ملاحظات حساس امنیتی او را به زندان منتقل نكرده اند.
**حلقه نزدیك به دیكتاتور لیبی، اطلاعات كامل دارند
قاضی «حسن الشامی» گزارشگر ویژه كمیته پیگیری رسمی پرونده امام موسی صدر، در اظهار نظری تاكید كرد كه هانیبال قذافی اطلاعاتی داشته و دارد كه ممكن است به روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر و همراهانش منجر شود.
وی خبرداد كه پس از سقوط رژیم قذافی در جریان یكی از سفرها به لیبی در سال 2016 به صورت محرمانه با دو متهم دستگیر شده در پرونده ناپدید شدن امام صدر ملاقات كردم كه یكی از آنها «الساعدی» پسر سوم قذافی بود اما به دلایل آنچه شرایط امنیتی و سیاسی لیبی عنوان می شود، دیگر این اتفاق تكرار نشد.
یك مقام امنیتی لبنانی نیز به روزنامه «الاخبار» لبنان گفت آنهایی كه اطلاعات مهم و كلیدی در این رابطه دارند، مقام های اطلاعاتی لیبی و حلقه نزدیك به معمر قذافی همچون «عبدالله السنوسی» معروف به دست راست او و عبدالسلام جلود هستند.
خاورم**م.ا**2054**1485
تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۲
بیروت- ایرنا- چهل سال پس از ربوده شدن «امام موسی صدر» و دو تن از همراهانش در لیبی، همچنان سرنوشت آنها در هاله ای از ابهام قرار دارد.