به گزارش ايرنا، سيستان و بلوچستان با وسعت 187 هزار و 502 كيلومتر مربع و 310 كيلومتر طول مرز آبي داراي 19 شهرستان است.
اداره كل شيلات سيستان و بلوچستان در سال 1360 در چابهار با بهره برداري از سردخانه 2 هزار تني چابهار، سردخانه 2 هزار تني كنارك و سردخانه 2 هزار تني زاهدان تاسيس شد.
هم اينك استان سيستان و بلوچستان داراي 2 اداره كل شيلات در شمال و جنوب اين استان است كه اداره كل شيلات شمال «آبهاي داخلي» و اداره كل شيلات جنوب «آبهاي ساحلي و درياي عمان» را زير پوشش دارند.
شيلات سيستان و بلوچستان(جنوب) مستقر در چابهار داراي سه معاونت و 2 اداره در شهرستانهاي چابهار و كنارك است.
در چابهار و كنارك 11 اسكله و جايگاه تخليه صيد، هزار و 430 فروند قايق و 907 فروند لنج در قالب 34 تعاوني صيادي، هشت شهرك و ناحيه صنعتي و بيش از 100 واحد توليدي صنايع شيلاتي فعال هستند.
چابهار و كنارك منطقه اي بالقوه براي پرورش ميگو است و با بيش از 42 هزار هكتار اراضي مستعد، 36 درصد صيد آبهاي جنوب كشور، 31 درصد صيد كل كشور، 20 درصد كل توليد آبزيان كشور (صيد و آبزي پروري)، داراي رتبه دوم صيد در اقيانوس هند بعد از اندونزي، رتبه اول صيد در غرب اقيانوس هند و تأمين كننده بيش از 70 درصد تون ماهيان كشور است.
شيلات يكي از شاخص هاي مهم اقتصادي استان سيستان و بلوچستان است و به دليل وجود شرايط مناسب از جمله زمينهاي بلااستفاده ساحلي، نيروي كار ساده، فناوري بومي شده و قابل دسترس، بازارهاي نسبتاً شناخته شده جهاني و ارزش صادراتي آبزيان(ماهي، ميگو وساير آبزيان دريايي) در توسعه آبزي پروري، مي تواند نقش مهمي در افزايش اشتغال، ارزآوري و توسعه روستايي در مناطق ساحلي جنوب استان ايفا كند.
سواحل مكران با داشتن زمين مستعد پرورش ميگو در مناطقي مانند گواتر و روستاي روديك با داشتن ظرفيت پرورش ماهي در قفس، قابليت پرورش ماهي هاي زينتي، خيار دريايي، جلبك، لابستر و وجود گونه هاي تجاري با ارزش ميگو مانند ببري سياه، سفيد هندي، ببري سبز و موزي استعداد بالقوه اي در زمينه آبزي پروري دارد.
مديركل شيلات سيستان وبلوچستان روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: وجود 29 كارخانه توليد كنسرو ماهي نقش مهمي در بسته بندي و صادرات تن ماهيان در اين منطقه دارند.
هدايت الله ميرمرادزهي افزود: شهرستان هاي چابهار و كنارك با اتصال به آب هاي اقيانوسي از ظرفيت هاي بالايي از نظر ذخيره گاه و رشد انواع آبزيان دريايي (ماهي و ميگو) برخوردار هستند بطوري كه صيادان بيش از 80 نوع ماهي را در آب هاي درياي مكران صيد مي كند.
وي سرمايه گذاري صيادان در خصوص پرورش ماهي در قفس، پرورش ميگو در سايت هاي گواتر و روديك را خواستار شد و خاطرنشان كرد: چابهار يكي از بهترين نقاط كشور براي آبزي پروري است و مي تواند سودآوري خوبي براي سرمايه گذاران داخلي و خارجي داشته باشد.
مدير كل شيلات سيستان و بلوچستان ادامه داد: چابهار با توجه به موقعيت راهبردي، تنها بندر اقيانوسي كشور است كه اهميت زيادي براي سرمايه گذاران ايراني و كشورهاي حاشيه اقيانوس هند و كشورهاي همسايه دارد.
وي گفت: چابهار و كنارك نقش بسزايي در ايجاد اشتغال و درآمد خانوارها دارد و سرمايه گذاري در بخش شيلات به صرفه ترين راه و اقتصادي ترين فعاليت در سواحل مكران به شمار مي رود.
ميرمرادزهي از جمله مشكلات حوزه شيلات در چابهار و كنارك را نبود اعتبار براي لايروبي اسكله هاي صيادي تيس، 7 تير چابهار، رمين، برقرساني و بهسازي برخي اسكله ها و عدم صدور مجوز براي سه تا چهار هزار قايق با گذشت بيش از 15 تا 20 سال عنوان كرد.
مديركل شيلات سيستان وبلوچستان ادامه داد: صدور مجوز قانوني صيد براي چهار هزار قايق مي تواند منجر به افزايش توليد آبزيان واشتغال افراد بومي شود.
وي با بيان اينكه صيادان چابهار و كنارك همجوار آبهاي آزاد سواحل مكران در سه سال متوالي رتبه نخست كشوري در زمينه صيد و صيادي را كسب كرده اند، افزود: پارسال صيادان اين منطقه بيش از 302 هزار تن ماهي از دريا صيد كردند.
ميرمرادزهي اظهار داشت: 300 هزار شغل در حوزه شيلات چابهار و كنارك تعريف شده كه بيشتر در زمينه پرورش ميگو، صيد با كشتي هاي پيشرفته روز دنيا، پرورش ماهي در قفس، تكثير آبزيان، ايجاد صنايع و كارخانه هاي وابسته است.
وي با اشاره به اينكه چابهار بهشت آبزي پروري است، خاطرنشان كرد: سرمايه گذاران مي توانند در زمينه پرورش ميگو، پرورش ماهي در قفس، صيد ماهي تجاري در آبهاي دور و استفاده از كشتي هاي پيشرفته صيد در آب هاي مشترك ساحلي اقدام كنند.
مدير كل شيلات استان شايعه اجاره درياي عمان به چيني ها را تكذيب كرد و افزود: جمهوري اسلامي ايران به هيچ كس اجازه نمي دهد سفره صيادان بلوچ خالي شود و سودي از دريا نبرند.
به گزارش ايرنا، سيستان وبلوچستان به سبب گستردگي منابع آبي داراي 2 اداره كل شيلات در شمال و جنوب استان است كه اداره كل شيلات سيستان مستقر در زابل واقع در شمال استان وظيفه كنترل و حمايت از منابع آبي داخلي و اداره كل شيلات سيستان و بلوچستان مستقر در بندر چابهار واقع در جنوب استان در حوزه آبهاي درياي عمان فعال است.
چابهار به عنوان تنها بندر اقيانوسي ايران و سرزمين موج و مرجان واقع در قلب مَكُّرانِ بلوچستان و در فاصله 645 كيلومتري جنوب زاهدان مركز استان سيستان و بلوچستان از سه شهر به نام هاي چابهار، پلان و نگور، سه بخش مركزي، دشتياري و پلان، 6 دهستان و 438 روستا تشكيل شده است.
3043 **6081
تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۵:۳۷
چابهار- ايرنا- 9 بندر ماهيگيري و 2 جايگاه تخليه صيد شامل تيس، كنارك، رمين، زرآباد، پزم، 7 تير چابهار، بريس، گواتر، جد، تنگ و پسابندر در حوزه شهرستانهاي چابهار و كنارك سيستان وبلوچستان براي 24 هزار نفر ايجاد اشتغال كرده اند.