جيرفت – ايرنا - يكي از ظرفيت هاي جيرفت، وجود جنگل هاي 'بنه'به عنوان سرمايه اي خدادادي در مناطق كوهستاني اين شهرستان است و امروز ثبت جشنواره بنه، نقطه عطفي در جهت معرفي اين ظرفيت شگرف و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي به شمار مي رود.

به گزارش ايرنا، دير زماني است كه اهالي بخش جبالبارز جيرفت با برداشت و جمع آوري ميوه درختان بنه بخشي از نيازهاي اقتصادي خانواده خود را تامين مي كنند چرا كه از يك درخت بنه مي توان محصولات متعددي توليد كرد محصولاتي همچون، كُندُرك كه به شكل شيره از شاخه هاي اين درخت بيرون مي آيد و همراه با دود كردن اسپند بوي دلنشيني به فضا مي دهد.
اهالي جيرفت همچنين از خود ميوه بنه غذاهاي مقوي متعددي همچون آب بنه، چنگمال بنه و ترشي بنه توليد مي شود كه در بين مردمان اين ديار طرفداران زيادي دارد اما تا كنون به اين ظرفيت خدادادي آنگونه كه بايد توجه نشده و پس از سالها فراموشي، هم اينك به همت جوانان زحمتكش بخش جبالبارز، جشنواره بنه براي نخستين مرتبه در جنوب كرمان به مدت 9 شب در حال برگزاري است.
با توجه به نوپا بودن اين جشنواره مي طلبد مسئولان دستگاه هاي دولتي حمايت خود را از اين حركت مردمي دريغ نكنند خصوصا وقتي كه رهبر معظم انقلاب تاكيد كرده اند كه در زمينه اقتصاد مقاومتي، معرفي توليدات محلي يكي از جنبه هاي تحقق اين شعار است كه مسئولان بايد به آن توجه كنند.
بايد قبول كنيم كه برگزاري جشنوارهاي اين چنيني گامي مهم در معرفي ظرفيت هاي محلي مناطق مختلف به شمار مي رود، از اين رو عقل حكم مي كند از مواهب الهي در جهت توانمندسازي مناطق استفاده كنيم.
نماينده مردم جيرفت و عنبرآباد در مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر لزوم برگزاري جشنواره هايي از اين دست، به خبرنگار ايرنا گفت: برگزاري جشنواره ها در حقيقت حمايت از توليدكنندگان و كشاورزاني است كه شكرانه برداشت محصول خود را برگزار مي كنند.
يحيي كمالي پور افزود: ايجاد فضاي نشاط اجتماعي و معرفي محصولات كشاورزي از مهمترين انگيزه‌ هاي برگزاري جشنواره ‌ها به شمار مي رود.
وي با اشاره به اينكه معرفي ظرفيت‌ ها و قابليت ‌هاي منطقه از ديگر انگيزه ‌هاي برگزاري اين جشنواره است بيان كرد: شهرستان جيرفت داراي ويژگي هاي شگفت انگيز زيادي است كه همچنان در پس پرده بي مهري مسئولان پنهان شده اند.
دبير جشنواره بنه جبالبارز كه سختي هاي زيادي براي راه اندازي اين جشنواره متحمل شده نيز گفت: با توجه به وجود ظرفيت هاي مختلف در حوزه گردشگري و كشاورزي در بخش جبالبارز، جشنواره بنه براي معرفي گوشه اي از توانمندي هاي طبيعي اين منطقه كوهستاني طراحي، برنامه ريزي و اجرايي شد.
علي سعيدي افزود: از مهمترين اهداف جشنواره بنه جبالبارز زنگ آغازي براي توسعه صنعت گردشگري و جذب گردشگران داخل استان و خارج از استان بود كه با تشكيل كارگروه هايي نظير اطلاع رساني، پشتيباني، تحقيقات و پژوهش و سرمايه گذاري شكل گرفت تا اين جشنواره بتواند در نخستين قدم به اهداف از پيش تعيين شده خود دست پيدا كند.
وي با بيان اينكه اين جشنواره زمينه خوبي براي به نمايش گذاشتن ديگر ظرفيت هاي جبالبارز جيرفت است، افزود: جيرفت در حوزه معادن هم ظرفيت هاي خوبي دارد كه با تقويت حوزه هاي كشاورزي، گردشگري و معادن مي توان آينده درخشاني را براي مردمان آن متصور بود .
سعيدي بيان كرد: در زمينه بنه، منطقه كوهستاني جبالبارز از جنگل هاي منحصر بفردي در ارتفاعات برخوردار است كه با وجود خشكسالي‌هاي چند سال اخير همچنان سرسبزي و طراوت خاص خود را حفظ كرده اند.
دبير جشنواره بنه با اشاره به محصولات توليدي از بنه اشاره و تصريح كرد: يكي از مهمتربن فرآورده هاي محصول بنه توليد قاتُق بنه است كه پس از سايش با روش دستي كه با وسايل همچون مشتك، مازون و جوغن تهيه مي شود و پس از طي مراحلي به آب بنه تبديل مي شود.
وي ادامه داد: آب بنه يا همان قاتق محلي با مخلوطي از پياز محلي، رب انار و گردو (به صورت جداگانه )غذاي لذيذي را به وجود مي آورد كه خوردن و نوشيدن آن خالي از لطف نيست.
سعيدي با بيان اينكه چنگ مال و روغن بنه از ديگر فرآورده هاي اين محصول است، گفت: پزشكان و طب سنتي، خواص بنه در رفع و ‌كاهش برخي از بيماري ها نظير كمر درد، درد قولنج و دردهاي مفصلي را موثر اعلام و براي بيماران تجويز مي كنند.
وي استفاده از صَمغ بنه در توليد پماد ضد گزش و توليد آدامس را نيز از ديگر مصارف اين نعمت خدادادي برشمرد .
سعيدي بنه را منبع در آمد براي روستاييان و عشاير خطه جبالبارز دانست و افزود: با توجه به منبع درآمد در دسترس روستاييان و عشاير، به عنوان حافظان اصلي منابع طبيعي ضمن برداشت هاي حساب شده از جنگل هاي بنه از اين نعمت هاي خدادادي به نحو مطلوب حفاظت و حراست مي كنند.
دبير جشنواره بنه جبالبارز با بيان اينكه جنگلهاي گسترده بنه در ارتفاعات جبالبارز زمينه مناسبي براي جذب گردشگران است، اظهار داشت: اداره منابع طبيعي با فراهم كردن ظرفيت هاي سرمايه گذاري و نظارت بيشتر، زمينه رونق منطقه را فراهم كند تا از اين طريق حفاظت از عرصه هاي جنگلي با حضور مردم و‌ گردشگران بيشتر فراهم شود .
سعيدي با اشاره به برگزاري برنامه هاي حاشيه اي جشنواره بنه جبالبار، تصريح كرد: غرفه هاي مختلف توانمندي هاي جبالبارز در حوزه صنايع دستي و گردشگري، معدني، كشاورزي و منابع طبيعي در حاشيه اين جشنواره به نمايش در آمده است.
بَنِه يا پسته كوهي با نام علمي Pistacia atlantica درختي با ارتفاعي كه تا هفت يا ۹ متر نيز رسيده ‌است، در مناطق كوهستاني جبالبارز جيرفت روييده مي شود و ميوه اين درخت همزمان با رسيدن خرما در مناطق گرمسيري مي‌رسد و قابل مصرف است.
نام ديگر بنه، پسته كوهي و سقز بوده كه از تيره پسته ‌ايان و داراي خواص بسيار گسترده به منظور درمان انواع بيماري‌ها است.
خواص پسته كوهي (بنه) شامل درمان نرمي استخوان، تقويت كننده اعصاب، درمان ورم و زخم سخت، تقويت نيروي جنسي و رفع زود انزالي، رفع كم‌خوني، التيام زخم، تقويت كبد و طحال، تسكين سرفه، خفقان سينه و روماتيسم مفصلي حاد است.
گزارشگر: هادي شفيعي مجاز
7450/7429/ 5054