تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۵

پكن - ایرنا - نحوه برخورد دولت آمریكا و دونالد ترامپ رییس جمهوری این كشور در تعامل با كشورها و سازمان های بین المللی از جمله سازمان تجارت جهانی، نشان می دهد واشنگتن نه با جامعه بین المللی بلكه با كل نظام تجاری دنیا در افتاده است.

به گزارش ایرنا تعرفه های فزاینده آمریكا علیه چین، تحریم علیه روسیه و كره شمالی و زیر پا گذاشتن توافقات بین المللی سیاسی و تجاری مانند برجام و نقض فاحش مقررات سازمان تجارت جهانی نشان دهنده آن است كه آمریكا با رویارویی با سامانه های تجاری به تهدیدی برای تجارت جهانی تبدیل شده است.
آنچه به عنوان یكجانبه گرایی تجاری نامیده می شود مصداق بارزش را دولت فعلی آمریكا و ترامپ یكجا در خود جای داده اند و از پیشبرد طرح ها و راهبردهای خود به رغم ضربه زدن به تجارت در جامعه بین المللی و به اقتصاد كشورها و به سازمان تجارت جهانی، ابایی ندارند.
آمریكا با نقض مقررات سازمان تجارت جهانی نه فقط قدرت های بزرگ چون روسیه، چین و اروپا را با تعرفه هایش مجازات می كند بلكه به متحدانش هم رحم نمی كند و همین روند، امروز باعث شده است تا ژاپن بتدریج در عرصه تعاملات تجاری و اقتصادی با دوری گزیدن از آمریكا به سمت چین و اروپا حركت كند.
'دیوید دادول' از اقتصاددان ها و كارشناسان امور تجاری در آمریكا می گوید: ترامپ می خواهد منازعات تجاری را خودش كنترل كند برای همین او و دولتش از سازمان تجارت جهانی عبور كرده اند و می خواهند همه سامانه ها و توافقات بین المللی را بازنگری و نونویسی كنند به نحوی كه تامین كننده منافع 'اول آمریكا' باشد.
او البته تصریح می كند كه با افزوده شدن بر منازعات تجاری، این بار این مناقشات از یك سو و اقدامات ترامپ و دولت وی از سوی دیگر باعث شده است تا تجارت دنیا و سازمان تجارت جهانی در معرض تهدید قرار گیرد.
با این حساب به نظر می رسد اگر این مناقشات تجاری، به همین شكل افزایش داشته باشد و آمریكا نیز به این صورت راهبردهای یكجانبه را دنبال كند تا یك سال دیگر سازمانی به نام تجارت جهانی معنا نخواهد یافت و این سامانه دیگر عملا كارآیی خود را برای حل مناقشات از دست خواهد داد.
'گری هوفر' از موسسه پیترسون در آمریكا هم می گوید: ساختار منازعات تجاری در یك بحران قرار گرفته است و شكست در حل این مناقشات، بحران را درونی تر و فزاینده تر می كند و عملا سازمان تجارت جهانی را بی خاصیت می سازد.
وی می افزاید كه بحران باعث بازگشت مخاطرات به نظام تجاری دنیا شده است و كشورها در مواجهه با این شرایط به یكجانبه گرایی و حمایت های تك جانبه تجاری روی می آورند و به همین صورت مناقشات ریشه دارتر می شود.
البته همین كارشناسان این روند را برای دولت آمریكا مطلوب می دانند و تاكید می ورزند كه این دقیقا معنای اولویت 'اول آمریكا' می دهد كه شعار ترامپ است اما این وضعیت برای هیچ كشور دیگری در دنیا نمی تواند سازنده باشد.
در دو دهه گذشته بیش از 500 منازعه تجاری بزرگ در سازمان تجارت جهانی مطرح شده كه نهایتا كشورها توانسته اند به صورت دوجانبه‌ آن را حل و فصل كنند و برخی نیز از مواضع خود عقب نشینی كرده اند اما این ساختار پاسخگوی منازعات فعلی نیست.
آمریكا متاسفانه در این میان بیش از دیگران یكجانبه گرایی می كند و بررسی ها نشان می دهد كه این كشور عملا جامعه بین المللی و كشورهایی نظیر چین، روسیه و اتحادیه اروپا، ژاپن، كانادا، كره جنوبی و بسیاری دیگر را مورد هجمه و تعرفه تجاری قرار داده است.
ترامپ می گوید كه سازمان تجارت جهانی یك فاجعه است به نفع همه بجز آمریكا كار می كند به غیر از آمریكا به همه سود می رساند و این بساط برای واشنگتن قابل قبول نیست.
با این حساب دولت او به قوانین و حقوق مشروع سازمان تجارت جهانی تن نمی دهد و وكلای آمریكا با یكجانبه گرایی راهبردی تعریف شده دولت این كشور، به سمت حل منازعات می روند و برای آنها دیگر معیار ضوابط سازمان نیست.
شاید 'نفتا' توافقی كه حالا ترامپ با مكزیك منعقد كرده است و یك توافق جدید به حساب می آید مصداقی از راهبرد دولت ترامپ برای حل منازعات تجاری با روش و اصول آمریكا باشد.
بر اساس این توافق دیگر لازم نیست در چارچوب سازمان تجارت جهانی حركت كرد و اگر منازعاتی وجود دارد باید دوجانبه و چند جانبه و با حضور مستقیم واشنگتن برطرف شود با این شرایط 'نفتا' بارزترین معیار یكجانبه گرایی آمریكا و عبور این كشور از سازمان تجارت جهانی به حساب می آید.
آمریكا برای همین بود كه تصمیم گرفت از پیمان اقتصادی ترانس پاسیفیك كه 12 كشور را در بر می گرفت خارج شود و عملا آن را مسكوت گذاشت امروز وضعیت در این پیمان برای دیگر اعضا خرسند كننده نیست و بعید به نظر می رسد كه این پیمان دیگر جان بگیرد.
سازمان تجارت جهانی امروز تحت فشار آمریكا است این كشور از جامعه بین المللی می خواهد تا با به روز كردن مقررات و ضوابط ، موافقت كنند در غیر این صورت در دولت ترامپ دیگر مناقشات در چارچوب این سامانه قابل حل و فصل نخواهد بود و اگر با به روز كردن قوانین سازمان مخالفت شود، آن زمان آمریكا به اهداف خود ساخته اش دست می یابد و اولویت 'نخست آمریكا' در هر مناقشه ای برای واشنگتن در صدر خواهد بود و در این روند هیچ بحران تجاری در سازمان تجارت جهانی حل نخواهد شد.
آساق**231**1904**1663