به گزارش ایرنا، استان كرمان در كنار آثار تاریخی و جاذبه های طبیعی فراوان ملی و جهانی ، بواسطه وجود قومیت ها و اقلیم متفاوت دارای گنجینه غنی از صنایع دستی است كه برخی از آنها مانند فرش و گلیم، آوازه جهانی دارد.
منطقه تاریخی و خوش آب و هوای راین در فاصله 100 كیلومتری جنوب كرمان بواسطه جاذبه های طبیعی چشم نواز و آثار و ابنیه تاریخی همچون «آبشار و ارگ تاریخی» از مقاصد مهم گردشگری استان بشمار می رود.
صنعتگران چیره دست این دیار سالهاست با سرانگشتان خود صنایع ارزشمند و ظریفی همچون اسلحه، شمشیر، چاقو، كارد،قیچی، قفل، داس و غیره را تولید كرده اند كه كه از گذشته شهرت فراوانی داشته است.
گذر ایام، تغییر زندگی سنتی به مدرن، پدید آمدن حرفه های نو و جایگزینی ابزار جدید، برخی صنایع دستی منطقه راین را منسوخ كرده و یا گرد فراموشی بر آن پاشیده و از یادها برده است.
در سالهای اخیر با تدابیر و حمایت های مسئولان استان كرمان ، استقبال مردم و علاقه مندان از صنایع دستی منطقه، صنعت ساخت ابزار فلزی بویژه چاقو سازی در این خطه رونق گرفته است كه نوید بازگشت به روزهای درخشان گذشته را می دهد.
**رونق به چاقوسازی راین برگشته است
هنرمند پیشكسوت صنایع دستی راین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : ساخت صنایع دستی در این منطقه از هر نسل به نسل دیگر منتقل شده و حدود 40 سال است كه در این هنر مشغول به فعالیت هستم و فرزندم هم به همین رشته مشغول است.
مهدی شریفی افزود: سفارش های زیادی برای ساخت چاقو، كارد و برخی مصنوعات فلزی به هنرمندان راینی داده می شود و گاهی مشتریان مدت زمان طولانی باید در انتظار تحویل سفارش بمانند.
وی اظهار داشت: كارگاه های فعال در منطقه به صورت سنتی فعالیت می كنند و می توان از ظرفیت كارگاه های تولید صنایع دستی و مراحل ساخت ابزار فلزی مانند چاقو در جهت رونق گردشگری منطقه استفاده كرد.
هنرمند چاقو ساز راینی افزود: چاقو های بسیار ظریف و نفیسی از آلیاژ و مواد مرغوب مانند شاخ گوسفند برای ساخت تیغه و دسته در این منطقه ساخته می شود كه خواهان زیادی دارد و قیمت هر چاقو از 20 هزار تا 50 هزار تومان است.
وی با بیان اینكه چاقو و كارد راین مشتریان زیادی دارد ،افزود: رونق خوبی به تولید صنایع دستی راین برگشته است كه باید هنر چاقوسازی و سایر هنرهای دستی توسط مسئولان تقویت شود.
شریفی تصریح كرد: كمبود و گران شدن مواد اولیه مهمترین مشكل صنعتكاران و هنرمندان صنایع دستی راین است كه كار تولید را با وقفه همراه می كند.
**تسهیلات كم بهره به فعالان چاقو سازی پرداخت می شود
كارشناس صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان گفت: قدم های بسیار خوبی از جمله تخصیص اعتبار، برگزاری دوره های آموزشی و تجهیز كارگاه ها برای احیای رشته های صنایع دستی كه منسوخ و یا كمرنگ شده بودند در سالهای اخیر توسط این سازمان برداشته شده است.
كاظم حسین زاده افزود: چاقو های تولید شده در راین علاوه بر مصارف خانگی در زمینه قلم تراشی و پیوند درختان و غیره نیز كاربرد دارد كه همین تنوع، ویژگی این هنر ساخته دست است.
كارشناس صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان اظهار داشت: به دلیل جاذبه های طبیعی منطقه راین و حضور گردشگران داخلی و خارجی بازار فروش صنایع دستی رونق خوبی دارد و سوغات اغلب خریداران به دلیل ظرافت، كاربردی بودن و سهولت حمل، چاقو است.
وی با بیان اینكه در سالهای اخیر حمایت های خوبی از هنرمندان صنایع دستی راین شده است، افزود: علاوه بر شركت در نمایشگاه های صنایع دستی ملی، برای رونق اشتغال و تولید، از افرادی كه وارد بازار صنایع دستی شوند با پرداخت وام با سود كم حمایت می شود.
حسین زاده تصریح كرد: به دلیل نگاه منفی كه در بخشی از جامعه نسبت به چاقو وجود دارد، سعی شده با برگزاری نمایشگاه ها و فرهنگ سازی، این ابزار و هنر چاقو سازی بهتر و مناسب تر معرفی شود.
وی با اشاره به اینكه در گذشته نسبت به معرفی و شناسایی هنر چاقو سازی كم كاری شده است اظهار داشت: هنرمندان و فعالان عرصه صنایع دستی راین باید با تشكیل اتحادیه، افق های دورتری را برای بازاریابی و تولید دنبال كنند.
كارشناس صنایع دستی میراث فرهنگی كرمان گفت: پرونده ثبت ملی چاقو راین در مرحله مطالعات اولیه است تا با ثبت این اثر ضمن ساخت بیشتر، باعث ترغیب و تشویق مردم برای خرید این صنایع دستی شود.
**هنرمندان راینی به سمت تولید صنعتی بروند
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی بخش راین با اشاره به قدمت بالای صنایع دستی در این منطقه گفت: سابقه فلز كاری در راین به سه هزار سال قبل باز می گردد و تا 150 سال پیش، ساخت اسلحه های سنتی رواج داشت.
سید وحید طاهری افزود: در زمان حاضر با منسوخ شدن هنر سلاح سازی، ابزار فلزی مانند چاقو، كارد، ساطور، قندشكن، انبر و چكش های سنگین توسط هنرمندان راین تولید و ساخته می شود كه پس از مدت ها كسادی، رونق خوبی پیدا كرده است.
وی بیان كرد: 60 هنرمند و صنعتگر صنایع دستی هم اكنون در شهر راین و توابع مشغول به فعالیت هستند و همگی دارای كارت میراث فرهنگی و زیر پوشش بیمه قرار دارند.
مسئول میراث فرهنگی راین گفت: عمده تولیدات صنایع فلزی همچون چاقو و كارد به استان های تهران، خراسان رضوی، فارس، اصفهان و سیستان بلوچستان صادر می شود و گردشگران خارجی كه از جاذبه های طبیعی و تاریخی منطقه دیدن می كنند نیز از مشتریان صنایع دستی این شهر هستند.
وی ادامه داد: اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان جهت معرفی، ترویج و بازاریابی هنر چاقو سازی و سایر ابزار فلزی با تولید برشور، كلیپ و برگزاری نمایشگاه های خاص و پرداخت تسهیلات ارزان قیمت 100 میلیون ریالی از هنرمندان و صنعتگران راینی حمایت می كند.
طاهری بیان كرد: هنرمندان صنایع دستی بخش راین اغلب به صورت سنتی كار می كنند كه لازم است برای تولید بیشتر به سمت صنعتی شدن بروند.
وی با بیان اینكه چاقو های ساخته شده توسط هنرمندان راینی بسیار مرغوب و با كیفیت است تصریح كرد: چاقوی راین نشان ملی دریافت كرده اند و برای برند سازی این محصول، تولید كنندگان موظف به ثبت مهر سازنده و نام شهر بر روی چاقو هستند.
مسئول میراث فرهنگی راین تاكید كرد: هنرمندان راینی دلسوز و كار بلد هستند، اما انسجام و همدلی در میان آنها كمتر دیده می شود و ضروروی است فعالان عرصه صنایع دستی این خطه برای الهام از ایده ها و تقویت صنایع دستی با یكدیگر بیشتر همكاری كنند.
رونق چاقو سازی و ابزار فلزی بخش راین خبر بسیار خوشی در حوزه صنایع دستی استان كرمان است كه افزایش اشتغال و درآمد فعالان و هنرمندان این عرصه را در پی دارد.
انتظار می رود با تغییر شیوه تولید، هماهنگی و انسجام بخشی و حمایت های دولت از بخش خصوصی، این صنعت دیرپا و ارزشمند در شهر راین ملی و جهانی شود.
گزارش از داود رجبی
7437/ 5054/1630
تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۵
كرمان - ایرنا - چاقو سازی بخش «راین » یكی از قدیمی ترین صنایع دستی كرمان بشمار می رود ،هنر و صنعتی كه پس از دوره ای فراموشی در سالهای اخیر با تدابیر و حمایت های مسئولان استان و استقبال مردم دوباره احیا شده است.