تاریخ انتشار: ۱۳ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۰۲

كرمان - ايرنا - چاقو سازي بخش «راين » يكي از قديمي ترين صنايع دستي كرمان بشمار مي رود ،هنر و صنعتي كه پس از دوره اي فراموشي در سالهاي اخير با تدابير و حمايت هاي مسئولان استان و استقبال مردم دوباره احيا شده است.

به گزارش ايرنا، استان كرمان در كنار آثار تاريخي و جاذبه هاي طبيعي فراوان جهاني و ملي، بواسطه وجود قوميت ها و اقليم متفاوت داراي گنجينه غني از صنايع دستي است كه برخي از آنها مانند فرش و گليم، آوازه جهاني دارد.
منطقه تاريخي و خوش آب و هواي راين در فاصله 100 كيلومتري جنوب كرمان بواسطه جاذبه هاي طبيعي چشم نواز و آثار و ابنيه تاريخي همچون آبشار و ارگ تاريخي از مقاصد مهم گردشگري استان بشمار مي رود.
صنعتگران چيره دست راين در طول تاريخ با سرانگشتان خود صنايع ارزشمند و ظريفي همچون اسلحه، شمشير، چاقو، كارد،قيچي، قفل، داس و غيره را توليد مي كردند كه از گذشته شهرت فراواني داشته است.
گذر ايام، تغيير زندگي سنتي به مدرن، پديد آمدن حرفه هاي نو و جايگزيني ابزار جديد، برخي صنايع دستي منطقه راين را منسوخ كرد و يا گرد فراموشي بر آن پاشيد و از يادها برد.
در سالهاي اخير با تدابير و حمايت هاي مسئولان استان كرمان و استقبال مردم و علاقه مندان از صنايع دستي منطقه، صنعت ساخت ابزار فلزي بويژه چاقو سازي در راين رونق گرفته است كه نويد بازگشت به روزهاي درخشان گذشته را مي دهد.

**رونق به چاقوسازي راين برگشته است
هنرمند پيشكسوت صنايع دستي راين در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: ساخت صنايع دستي در اين منطقه از هر نسل به نسل ديگر منتقل شده و حدود 40 سال است كه مشغول به فعاليت هستم و فرزندم هم به همين رشته مشغول است.
مهدي شريفي افزود: سفارش هاي زيادي براي ساخت چاقو، كارد و برخي مصنوعات فلزي به هنرمندان رايني داده مي شود و گاهي مشتريان مدت زمان طولاني بايد در انتظار تحويل سفارش بمانند.
وي اظهار داشت: كارگاه هاي فعال در منطقه به صورت سنتي فعاليت مي كنند و مي توان از ظرفيت كارگاه هاي توليد صنايع دستي و مراحل ساخت ابزار فلزي مانند چاقو در جهت رونق گردشگري منطقه استفاده كرد.
هنرمند چاقو ساز رايني افزود: چاقو هاي بسيار ظريف و نفيسي از آلياژ مرغوب و مواد اوليه مانند شاخ گوسفند براي ساخت تيغه و دسته در اين منطقه توليد مي شود كه خواهان زيادي دارد و قيمت هر چاقو از 20 هزار تا 50 هزار تومان است.
وي با بيان اينكه چاقو و كارد راين مشتريان زيادي دارد ،افزود: رونق خوبي به توليد صنايع دستي راين برگشته است كه بايد هنر چاقوسازي و ساير هنرهاي دستي توسط مسئولان تقويت شود.
شريفي تصريح كرد: كمبود و گران شدن مواد اوليه مهمترين مشكل صنعتكاران و هنرمندان صنايع دستي راين است كه كار توليد را با وقفه همراه مي كند.

**تسهيلات كم بهره به فعالان چاقو سازي پرداخت مي شود
كارشناس صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان گفت: قدم هاي بسيار خوبي از جمله تخصيص اعتبار، برگزاري دوره هاي آموزشي و تجهيز كارگاه ها براي احياي رشته هاي صنايع دستي كه منسوخ و يا كمرنگ شده بودند در سالهاي اخير توسط اين سازمان برداشته شده است.
كاظم حسين زاده افزود: منطقه راين در طول هزاران سال محل فعاليت هنرمندان چيره دست صنايع دستي مانند اسلحه، چاقو و ساير ابزار فلزي بوده و چاقوهاي راين بسيار مشهور است.
وي تصريح كرد: چاقو هاي توليد شده در راين علاوه بر مصارف خانگي در زمينه قلم تراشي و پيوند درختان و غيره نيز كاربرد دارد كه همين تنوع، ويژگي اين هنر ساخته دست است.
كارشناس صنايع دستي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان اظهار داشت: به دليل جاذبه هاي طبيعي منطقه راين و حضور گردشگران داخلي و خارجي بازار فروش صنايع دستي رونق خوبي دارد و سوغات اغلب خريداران به دليل ظرافت، كاربردي بودن و سهولت حمل، چاقو است.
وي با بيان اينكه در سالهاي اخير حمايت هاي خوبي از هنرمندان صنايع دستي راين شده است، افزود: علاوه بر شركت در نمايشگاه هاي صنايع دستي ملي، براي رونق اشتغال و توليد، از افرادي كه وارد بازار صنايع دستي شوند با پرداخت وام با سود كم حمايت مي شود.
حسين زاده تصريح كرد: به دليل نگاه منفي كه در بخشي از جامعه نسبت به چاقو وجود دارد، سعي شده با برگزاري نمايشگاه ها و فرهنگ سازي، چاقو و هنر چاقو سازي بهتر و مناسب تر معرفي شود.
وي با اشاره به اينكه در گذشته نسبت به معرفي و شناسايي هنر چاقو سازي كم كاري شده است اظهار داشت: هنرمندان و فعالان عرصه صنايع دستي راين بايد با تشكيل اتحاديه، افق هاي دورتري را براي بازاريابي و توليد دنبال كنند.
كارشناس صنايع دستي ميراث فرهنگي كرمان گفت: پرونده ثبت ملي چاقو راين در مرحله مطالعات اوليه است تا با ثبت اين اثر ضمن ساخت بيشتر، باعث ترغيب و تشويق مردم براي خريد اين صنايع دستي شود.

**هنرمندان رايني به سمت توليد صنعتي بروند
مسئول نمايندگي ميراث فرهنگي بخش راين با اشاره به قدمت بالاي صنايع دستي در اين منطقه گفت: سابقه فلز كاري در راين به سه هزار سال قبل باز مي گردد و تا 150 سال پيش، ساخت اسلحه هاي سنتي رواج داشت.
سيد وحيد طاهري افزود: در زمان حاضر با منسوخ شدن هنر سلاح سازي، ابزار فلزي مانند چاقو، كارد، ساطور، قندشكن، انبر و چكش هاي سنگين توسط هنرمندان راين توليد و ساخته مي شود كه پس از مدت ها كسادي، رونق خوبي پيدا كرده است.
وي بيان كرد: 60 هنرمند و صنعتگر صنايع دستي هم اكنون در شهر راين و توابع مشغول به فعاليت هستند و همگي داراي كارت ميراث فرهنگي و زير پوشش بيمه قرار دارند.
مسئول ميراث فرهنگي راين گفت: عمده توليدات صنايع فلزي همچون چاقو و كارد به استان هاي تهران، خراسان رضوي، فارس، اصفهان و سيستان بلوچستان صادر مي شود و گردشگران خارجي كه از جاذبه هاي طبيعي و تاريخي منطقه ديدن مي كنند نيز از مشتريان صنايع دستي اين شهر هستند.
وي ادامه داد: اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان جهت معرفي، ترويج و بازاريابي هنر چاقو سازي و ساير ابزار فلزي با توليد برشور، كليپ و برگزاري نمايشگاه هاي خاص و پرداخت تسهيلات ارزان قيمت 100 ميليون ريالي از هنرمندان و صنعتگران رايني حمايت مي كند.
طاهري بيان كرد: هنرمندان صنايع دستي بخش راين اغلب به صورت سنتي كار مي كنند كه لازم است براي توليد بيشتر به سمت صنعتي شدن بروند.
وي با بيان اينكه چاقو هاي ساخته شده توسط هنرمندان رايني بسيار مرغوب و با كيفيت است تصريح كرد: چاقوي راين نشان ملي دريافت كرده اند و براي برند سازي اين محصول، توليد كنندگان موظف به ثبت مهر سازنده و نام شهر بر روي چاقو هستند.
مسئول ميراث فرهنگي راين تاكيد كرد: هنرمندان رايني دلسوز و كار بلد هستند، اما انسجام و همدلي در ميان آنها كمتر ديده مي شود و ضروروي است فعالان عرصه صنايع دستي اين خطه براي الهام از ايده ها و تقويت صنايع دستي با يكديگر بيشتر همكاري كنند.
رونق چاقو سازي و ابزار فلزي بخش راين خبر بسيار خوشي در حوزه صنايع دستي استان كرمان است كه افزايش اشتغال و درآمد فعالان و هنرمندان اين عرصه را در پي دارد.
انتظار مي رود با تغيير شيوه توليد، هماهنگي و انسجام بخشي و حمايت هاي دولت از بخش خصوصي، اين صنعت ديرپا و ارزشمند در شهر راين ملي و جهاني شود.
گزارش از داود رجبي
7437/ 5054/1630