به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، نمایندگان در ادامه جلسه علنی امروز - چهارشنبه - مجلس با 59 رای موافق، 108 رای مخالف و پنج رای ممتنع از مجموع 194 نماینده حاضر با یك فوریت طرح الحاق دو تبصره به ماده 119 قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی كه در مورد شفافیت آرای نمایندگان است، مخالفت كردند.
با رای نمایندگان این طرح به صورت عادی در دستور كار مجلس قرار می گیرد.
در تبصره یك این طرح الحاقی آمده است: در تمامی مواردی كه به موجب این قانون رای گیری به عمل می آید و مصادیق آن در ماده 121 آیین نامه داخلی مجلس مشخص شده، جهت اطلاع مردم، اسامی نمایندگان موافق، مخالف و ممتنع منتشر می شود.
براساس این تبصره، بدین منظور علاوه بر درج اسامی در مشروح مذاكرات، هیات رییسه موظف است نسبت به ایجاد سامانه الكترونیكی به طوری كه قابلیت دسترسی به آن برای آحاد ملت فراهم باشد، اقدام كند.
در تبصره دو این طرح نیز قید شده است: در موارد استثنایی با تقاضای 15 نفر از نمایندگان مجلس و با رای موافق اكثریت مطلق حاضران، رای گیری به صورت مخفی انجام می شود.
این طرح برای نخستین بار سال گذشته از سوی محمد جواد فتحی نماینده تهران و عضو فراكسیون امید مطرح شد كه هیچگاه در دستور كار مجلس قرار نگرفت.
حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر و عضو شورای مركزی فراكسیون نمایندگان ولایی مجلس در راستای بهبود شیوه های قانون گذاری طرح شفافیت آرای نمایندگان را تهیه و 30 مرداد 97 با 29 امضا
تقدیم هیات رییسه كرد.
محمد جواد فتحی نماینده تهران به عنوان طراح طرح اولیه اعلام كرد كه طرح وی با طرح حاجی دلیگانی ادغام شده است.
فتحی در جلسه علنی امروز مجلس به عنوان طراح اولیه گفت: این طرح سال گذشته به مجلس تقدیم شد اما پس از گذشت 9 ماه و 7 روز در دستور كار قرار گرفت در حالی كه قید فوریت داشته است، هر مسئله ای اگر در زمان خود مطرح شود قابل دفاع خواهد بود.
نماینده مردم تهران در مجلس ادامه داد: در ابتدا بنده به همراه 38 نفر از نمایندگان طرح مذكور را امضا كرده بودیم، پس از مدتی حسینعلی حاجی دلیگانی طرح مشابهی را مطرح كرده كه پس از آن این دو طرح با هم ادغام شده و در مجموع 120 نفر دیگر نیز آن را امضا كردند.
فتحی افزود: آراء نمایندگان در مجلس باید مشخص و شفاف باشد، در هر جایی كه نمایندگان رأی گیری می كنند باید این الزام وجود داشته باشد تا آن به اطلاع مردم برسد.
وی ادامه داد: شفافیت آراء یكی از اصول قانون اساسی نیز هست، در هر حال این نتیجه مشروح مذاكرات معمولا در رأی گیری متجلی می شود از این رو لازم است از طریق سامانه الكترونیكی یا هر چیز دیگری اطلاع رسانی دقیق به مردم صورت بگیرد.
وی تصریح كرد: مردم باید از آراء و نظرات نمایندگان خود مطلع شوند، به نتیجه رسیدن این طرح باعث می شود كه نمایندگان با احساس مسئولیت بیشتر رأی داده و قوانین بهترین نیز مصوب شود.
فتحی ادامه داد: شفافیت آراء یكی از رموز موفقیت ملل پیشرفته است، باید جزییات آراء اعم از مخالف و موافق و ممتنع كاملا شفاف شود.
مطهری نایب رییس دوم مجلس كه ریاست جلسه علنی مجلس را بر عهده داشت گفت: از همكاری شما و حسینعلی حاجی دلیگانی تشكر می كنیم.
پیش از رأیگیری درباره فوریت این طرح تعدادی از نمایندگان درخواستی را مطرح كردند مبنی بر این كه طبق ماده ۱۲۴ آییننامه، رأیگیری درباره محتوای این طرح به صورت علنی باشد.
نمایندگان مجلس با ۵۷ رای موافق، ۱۱۰ رای مخالفت و هفت رای ممتنع از مجموع ۱۹۴ نماینده حاضر با این موضوع مخالفت كردند.
در نهایت یك فوریت این طرح نیز رای لازم مجلس را كسب نكرد. اعضای فراكسیون های مستقلین و نمایندگان ولایی امضاكنندگان آن بودند.
سیام*9121**1336
تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۱:۴۰
تهران- ایرنا- نمایندگان مجلس شورای اسلامی به یك فوریت طرح شفافیت آرای نمایندگان رای منفی دادند.