به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، از زمانی كه سازوكار آستانه با ابتكار تهران، مسكو و آنكارا آغاز شده، وضعیت میدانی و سیاسی سوریه هرچند آرام اما مستمر به سمت ثبات و آرامش حركت كرده است.
این امر به ویژه بعد از شكست داعش در عراق و سوریه شتاب بیشتری به خود گرفته است؛ با فروپاشی داعش حامیان منطقه ای و فرامنطقه ای گروه های تروریستی عملا اعتماد به نفس خود را از دست داده و دریافتند كه هرگونه سرمایه گذاری و حمایت لجستیك و نظامی از تروریست ها بی نتیجه خواهد بود.
از سوی دیگر ارتش سوریه و محور مقاومت با اعتماد به نفس بیشتری به سمت مبارزه با گروه های تروریستی پیش رفت.
نكته قابل توجه اینكه در قالب تمهیدات سازوكار آستانه مناطق تحت كنترل تروریست ها یكی پس از دیگری و با كمترین آسیب انسانی تحت كنترل ارتش سوریه قرار گرفت به طوری كه امروز بخش اعظم سوریه در اختیار ارتش سوریه قرار گرفته است.
در این بین آنچه باعث پیچیدگی اوضاع در ادلب شده این است كه در سالهای اخیر و با آزادسازی مناطق تحت كنترل تروریسترها، این گروه ها به ادلب منتقل شده اند و امروز این منطقه به كلكسیونی از گروه های متنوع تروریستی و معارضه مسلح تبدیل شده؛ آمیختگی این گروه ها با یكدیگر و نیز با ساكنان غیر نظامی بر پیچیدگی شرایط افزوده است.
بسیاری از ناظران مسایل سوریه، رویكرد تركیه را بسیار حیاتی تلقی می كنند؛ گذشته از اینكه ادلب در مرز تركیه قرار دارد این كشور بین برخی گروه های مسلح حاضر در ادلب نیز نفوذ گسترده ای دارد و بسیاری امیدوارند آنكارا با استفاده از این نفوذ، نقش تاریخی خود را ایفا كرده و به حل و فصل بحران با كمترین آسیب انسانی كمك كند.
اینكه نشست تهران چگونه برای حل پرونده شهر سه میلیون نفری ادلب با كمترین تلفات انسانی تصمیم گیری می كند پرسشی است كه بعد از نشست مشخص خواهد شد؛ با این حال در روزهای اخیر آنگونه كه محمدجواد ظریف گفته، رایزنی های فشرده ای در منطقه در جریان است؛ از جمله این رایزنی ها می توان به سفرهای وزیر امور خارجه به تركیه و سوریه اشاره كرد.
گذشته از اهتمام سه كشور ضامن صلح برای حل بحران ادلب با كمترین تلفات انسانی، این نكته قابل انكار نیست كه سوریه راه درازی برای رسیدن به ساحل آرامش دارد؛ تدوین قانون اساسی مورد قبول آحاد مردم سوریه، بازگشت آوارگان، بازسازی مناطق آسیب دیده، تعیین تكلیف زندانیان، روشن شدن وضعیت مفقودان و اجساد جان باختگان مسایلی است كه در قالب فرایند سیاسی باید مشخص شود.
با این حال یكی از اصلی ترین پرسش هایی كه پاسخ به آن بسیار مهم است اینكه تروریستها، معارضان و گروه های مسلحی كه در ادلب حضور دارند فردای آزادی این منطقه به كجا خواهند رفت.
گذشته از مساله ادلب، آنچه نشست تهران را حایز اهمیت كرده، مواجه شدن هر سه كشور با سیاست های خصمانه آمریكاست.
ترامپ بعد از خروج از برجام و در راستای دیپلماسی نیابتی از جانب عربستان و رژیم صهیونیستی، تحریم های هسته ای علیه ایران را بازگردانده و به دنبال تشدید فشارها بر تهران است.
اختلافات این كشور با تركیه نیز بر سر موضوع بازداشت كشیش برانسون و خرید «اس 400» تیره و تار شده است. اختلافات امریكا با روسیه نیز فراتر از سیاست های فردی ترامپ بوده و اساسا ساختار سیاسی حاكم بر امریكا تضادهای اساسی و كلان با روسیه دارد.
این سیاست های خصمانه آمریكا سبب سوق دادن ایران، تركیه و روسیه به سمت هماهنگی و نزدیكی بیشتر شده است و انتظار می رود در نشست تهران، سیاست ها و اقدامات هماهنگی برای مقابله با این سیاست های خصمانه اتخاذ شود.
سیام**2021 ** 2023
تاریخ انتشار: ۱۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۵
تهران- ایرنا- رییس جمهوری در حالی فردا(جمعه) میزبان رئیسان جمهوری روسیه و تركیه است كه چشمان بسیاری از ناظران مسایل سوریه به تهران و نتایج نشست سه جانبه دوخته شده است؛ نشستی كه قرار است درباره وضعیت ادلب به عنوان آخرین سنگر تروریستها تصمیم گیری كند.