تهران- ایرنا- رییس جمهوری اسلامی ایران گفت: آمریكا به فكر اتهام جدیدی به دولت سوریه بوده و با این اتهام به دنبال دخالت های جدید و غیرقانونی در این كشور است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» عصر جمعه پس از اجلاس سه جانبه ایران- روسیه - تركیه در نشست خبری مشترك كه با حضور «ولادیمیر پوتین» و «رجب طیب اردوغان» برگزار شد، افزود: ما به تلاش های خود برای صلح و امنیت سوریه و منطقه كه هدف نهایی است، ادامه می دهیم.
وی با تشریح دستاوردهای اجلاس سه جانبه تهران تصریح كرد: در این اجلاس همفكری و هماهنگی خوبی نسبت به مسائل و امور آینده سوریه وجود داشت.
وی یادآور شد: بیانیه پایانی این اجلاس كه مورد اتفاق و تصویب سه كشور قرار گرفت به صراحت همكاری و راه آینده ما را مشخص كرده و ما به تلاش های خود برای صلح و امنیت منطقه ادامه خواهیم داد.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: این اجلاس در زمانی برگزار می شود كه آمریكا به فكر اتهام جدیدی به دولت سوریه است و با این اتهام به دنبال دخالت های جدید و غیرقانونی در این كشور است.
روحانی موضوع ادلب را یكی از مسائل حساس و مهمی عنوان كرد كه در سطح افكار عمومی جهان مطرح است .
وی یادآور شد: چندین هزار تروریست جبهه النصره و حتی داعش و گروه های تروریستی دیگر در ادلب حضور دارند و بر علیه امنیت مردم سوریه اقداماتی را انجام داده و به صورت عملیات تروریستی به اعمال غیر قانونی و ضد انسانی خود ادامه می دهند.
رییس جمهوری با یادآوری نگرانی های موجود درباره پاكسازی شهر ادلب از تروریست ها گفت: به دلیل جمعیت زیاد این منطقه درمورد از بین بردن تروریست ها نگرانی هایی وجود دارد كه باید ترتیباتی اتخاذ شود تا مردم غیرنظامی صدمه ای نبینند.
روحانی خاطرنشان كرد: در این نشست چه در سخنرانی های رسمی رییسان جمهوری ایران، روسیه و تركیه و چه در مذاكراتی كه بعد از آن داشتیم، این موضوع مورد اتفاق نظر بود كه حتی الامكان تروریست ها را تشویق كنیم كه فورا سلاح های خود را زمین بگذارند و اقدامات مسلحانه خود را پایان دهند چون این می تواند برای مردم ادلب و كل سوریه خطرناك باشد.
وی یادآور شد: در این اجلاس تاكید من دخالت نكردن قدرت هایی مانند آمریكا و رژیم صهیونیستی بود و همه دوستان در این زمینه موافق هستند كه دخالت های نظامی خارجی در سوریه می تواند مشكلات و پیچیدگی ها را بیشتر كند و مردم این كشور را در رنج و زحمت بیشتری قرار دهد.
وی افزود: همچنین در این اجلاس این موضوع مورد تاكید قرار گرفت كه روند تدوین و نهایی شدن قانون قانون اساسی را باید تسریع ببخشیم و این تدوین با حضور دولت سوریه و معارضین قدم بسیار مهمی برای ثبات و صلح آینده سوریه است.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: موضوع آوارگان سوریه در كشورهای مختلف وبازگشت آنها، تبادل زندانی ها و همچنین بازسازی این كشور مورد تاكید هرسه كشور است. این موارد قدم هایی است كه باید برای آینده سوریه برداشته شود.
روحانی تصریح كرد: ما بسیار خوشحالیم كه بعد از هفت سال رنج فراوانی كه مردم سوریه با آن مواجه بودند، امروز ملت این كشور به پیروزی های نهایی خود بسیار نزدیك شده، در بخش های مختلف سوریه تروریست ها از مناطقی كه مورد اشغال آنها بوده بیرون رانده شدند.
وی ادامه داد: دولت قانونی سوریه بر سرزمین خود استقرار پیدا كرده و در كل منطقه این امید ایجاد شده كه در آینده نه چندان دور، صلح و امنیت در این كشور مستقر شود، این برای كل منطقه ما و سه كشوری كه امروز در تهران جمع شدند، بسیار حائز اهمیت است.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد كه تاكید هر سه كشور ادامه همكاری ها است. باید این روند تا پایان راه، یعنی استقرار دموكراسی در سوریه، بازگشت آوارگان و امنیت و صلح كامل دراین كشور ادامه یابد.
روحانی افزود: اجلاس بعدی سران سه كشور در فدراسیون روسیه برگزار می شود ، امروز بیانیه پایانی كه مورد اتفاق سه كشور بود به صراحت همكاری ها و راه آینده ما را به خوبی مشخص كرد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره شرایط مطلوب بازگشت آرامش به ادلب، یادآور شد: اقداماتی كه امروز در سوریه انجام می شود عمدتا با هدف مبارزه با تروریسم، بازگشت آرامش و اقتدار دولت مركزی بر سراسر خاك این كشور است.
رییس جمهوری خاطرنشان كرد: در این رابطه یكی از قدم های مهم پاكسازی منطقه ادلب از تروریست ها است. كل سوریه باید از تروریست ها پاكسازی شود، این به عنوان یك هدف مهم و مورد اتفاق نظر مجامع بین المللی و هم سه كشور و هم مدعیان ایفا كننده نقش در منطقه است.
روحانی موضوع ادلب را حساس توصیف كرد و گفت:تروریست ها مردم عادی را به عنوان سپر انسانی خود قرارداده اند تا بتوانند به حیات ننگین خود ادامه دهند. ما باید تلاش كنیم تروریست ها را از مردم جدا كنیم با آنها بجنگیم و از مردم غیرنظامی در این منطقه حفاظت و حراست شود.
وی تاكید كرد: بعد از ادلب مسئله شرق فرات هم به عنوان گام نهایی برای حل مسئله سوریه مطرح است. شرق فرات عمدتا به دلیل مداخلات غیرقانونی آمریكا با مشكلاتی روبروست و یكی از خواست های ما خروج فوری نیروهای آمریكایی از سوریه است. گام بعدی هم موضوع قانون اساسی سوریه، بازگشت آوارگان و بازسازی آن است.
رییس جمهوری اسلامی ایران در پایان ضمن تشكر از روسای جمهوری دو كشور تركیه و روسیه به خاطر قبول دعوت برای حضور در تهران، گفت: سخنرانی های مفید انجام و بیانیه مهم تهران صادر شد، امیدوارم آینده سوریه، صلح، ثبات و بازگشت مردم این كشور به وطنشان و در نهایت امنیت كامل منطقه باشد.

**پوتین: اولویت ما انهدام نهایی تروریست ها در سوریه است
رییس جمهوری روسیه نیز در این نشست خبری مشترك گفت: مذاكرات امروز در فضای كاری و دوستانه انجام شد و مسایل كلیدی برای راه حل سیاسی سوریه مورد بحث قرار گرفت.
پوتین افزود: در بیانیه امروز قید شده كه باید فعالانه اقدامات خود را برای مبارزه با تروریست، بهبود اوضاع انسانی سوریه و حل و فصل موضوعات ادامه دهیم و از روند آستانه كه ابزاری موثر برای احیای كشور سوریه وبه نفع تمام سوری ها است، استفاده كنیم.
وی ادامه داد: جلسات كارشناسی با مشاركت نمایندگان سه كشور و اپوزسیون و سازمان ملل ادامه خواهد یافت و تاكنون 10 جلسه كارشناسی انجام شده و اولویت ما انهدام نهایی تروریست ها در سوریه است.
رییس جمهوری روسیه اظهارداشت: چندی پیش با حمایت نیروهای هوایی روسیه منطقه جنوب غربی سوریه با هدف اخراج تروریست ها كه خطر مستقیم برای جمعیت این كشور است، آزاد شد.
پوتین همچنین گفت: برای آشتی از طرف های مخاصمه دعوت كردیم تا سلاح های خود را زمین بگذارند و فكر می كنیم تحت بهانه حمایت از غیر نظامیان تروریست ها تلاش دارند در این كشور صدمه وارد كنند و به نظر می رسد هدف آنها صحنه سازی با سلاح های شیمیایی است.
وی افزود: در این زمینه اطلاعات دقیقی داریم كه هدف تروریست ها ازاین صحنه سازی چنین برنامه ای است و در اجلاس امروز این موضوع را بیان كردم و روسیه در این زمینه اقداماتی را در چهارچوب سازمان ملل و كنوانسیون منع استفاده از سلاح های شیمیایی انجام می دهد و این به پروسه راه حل سیاسی كمك می كند.
رییس جمهوری روسیه از دیگر محورهای گفت و گو در این اجلاس را روند كمیته قانون اساسی سوریه بیان كرد و گفت: مقرر شد با توافق سازمان ملل در مورد تدوین اعضای این كمیته و تشكیل آن ، اپوزیسیون و دیگر گروه ها و دولت سوریه و سازمان های غیر دولتی حضور داشته باشند.
پوتین تاكید كرد: ترسیم آینده سوریه باید برای تمام جمعیت این كشور امنیت، استقلال و حق حاكمیت را تامین كند.
وی افزود: روسیه، تركیه و ایران توجه زیادی برای اقدامات هماهنگ شده در راستای بهبود اوضاع انسانی برای حل و فصل مشكلات اجتماعی سوریه دارند و انتظار داریم در آینده شرایطی فراهم شود تا آوارگان سوری به كشور خود بازگردند و با مشاركت روسیه این اقدامات انجام می شود و در حال حاضر در سوریه امكانات استقرار بیش از دو میلیون نفر وجود دارد.
وی ادامه داد: بدون تبعیض نژادی برای كسانی گه می خواهند به كشورشان بازگردند با طرف های ایرانی و تركیه ای توافق شد تا هماهنگی ها را افزایش دهیم و به افزایش جمعیت سوریه كمك كنیم.
رییس جمهوری روسیه همچنین گفت: تاكنون روسیه بیش از سه هزار تن كمك های انسانی به سوریه ارسال كرده و بیش از 6 هزار كیلومتر مربع و یك هزار و 500 كیلومتر مین زدایی در این كشور انجام داده است.
پوتین افزود: با توجه به ویرانی های هنگفت سوریه فكر می كنیم یك برنامه بین المللی برای بازسازی سوریه مورد نیاز است و از دوستان ایرانی و تركیه ای برای سخنان مفید و پُرمحتوای امروز تشكر می كنم و اطمینان دارم نتایح این اجلاس می تواند به صلح پایدار و دراز مدت كمك كند.
وی همچنین در پاسخ به خبرنگار روسیه مبنی براین كه چه توافقاتی در مورد منطقه ادلب شده است؟ گفت: گفته بودیم در ادلب تعداد فوق‌العاده زیادی غیرنظامیان وجود دارند و باید این مسئله را در نظر بگیریم.
رییس جمهوری فدراسیون روسیه تصریح كرد: در گذشته كمك كردیم تا تروریست‌ها كه توسط سازمان ملل شناخته شده اند از مناطق گوناگون سوریه خارج شوند و به ادلب بروند و حتی توافق كردیم با اسلحه خود خارج شوند ولی در منطقه ادلب تسلیحات سنگینی وجود دارد و تروریست‌ها با توجه به دسترسی آنها به قطعات یدكی می‌توانند پهباد بسازند.
وی با اشاره به این كه حتی شاهد درگیری در داخل ادلب هستیم كه مورد نگرانی ما است، اظهارداشت: تروریست‌ها غیرنظامیان را سپر خود قرار می‌دهند و این روش همه تروریست‌ها است.
رییس جمهوری روسیه در این باره رقه را مثال زد كه كنترل آن برعهده نیروهای وابسته به آمریكا است. آن زمان می‌شنیدیم كه تقصیر بر دوش ترویست‌ها بوده است كه مردم را به عنوان سپر استفاده می كردند .
پوتین با تاكید بر این كه تلاش ما در حملات این بوده كه غیرنظامیان بتوانند مناطق درگیری را ترك كنند، از روسای جمهوری ایران و تركیه تشكر كرد و گفت: اگر ما همكاری خوبی نداشتیم موفقیت‌های موجود را نداشتیم.
وی ادامه داد: انتظار داریم دعوت ما برای آشتی سازی در ادلب با موفقیت روبرو شود و توافقات سه كشور درخصوص سوریه براساس اصل آشتی‌سازی میان نیروهای مخاصم و مبارزه با تروریست ها بوده است و امیدواریم نمایندگان سازمان‌های تروریستی عاقل باشند و سلاح‌هایشان را بر زمین بگذارند.

**اردوغان: از موج جدید مهاجرت جلوگیری شود
رییس جمهوری تركیه نیز در این نشست خبری مشترك در پاسخ به این كه در صورت حمله به ادلب گفته می شود تركیه با موج مهاجرت روبرو می شود، آیا این موج مهاجرت مورد بررسی قرار گرفته است؟، گفت:
به عنوان سه كشور ضامن صلح در این زمینه تلاش‌ می‌كنیم.
اردوغان افزود: ادلب به خاطر بلای ترور، هم اكنون مهاجرت‌ها از این منطقه آغاز شده است ولی در حالت كلی مرز مشترك طولانی با سوریه داریم و در این مرز مشترك تنها جایی كه مردم ادلب می توانند فرار كنند تركیه است.
وی ادامه داد: ما هم‌اكنون پذیرای سه و نیم میلیون سوری هستیم ولی امكان پذیرایی سه میلیون نفر دیگر وجود ندارد وامكانات آن را هم نداریم و باید از مهاجرت احتمالی جلوگیری كنیم و در این باره باید در مبارزه با تروریسم موافق باشیم.
رییس جمهوری تركیه اظهارداشت: سه كشور در نشست امروز بر زمین گذاشتن سلاح‌ها تاكید كردند ، باید در این زمینه موفق شویم، چراكه موج جدید مهاجرت برای ما مهم و جلوگیری از آن با اهمیت است .
اردوغان با یادآوری این كه در مساله رقه و درعا هزاران نفر كشته شدند، گفت: به همین علت مجبور شدیم از هزاران مهاجر پذیرایی كنیم و امكانات بهداشتی و بیمارستانی را در اختیار آنها قرار دهیم و هم اكنون در ادلب هم وضعیت مشابهی ممكن است، بوقوع بپیوندد .
وی تصریح كرد: در دیدارهای دو جانبه و اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و تركیه درمورد مهاجرت گفت وگو شد و در بیانیه پایانی همه این موارد به شكل كامل مورد تاكید قرار گرفت.
وی ابراز امیدواری كرد كه راهی برای پایان دادن به این روند پیدا كنیم چرا كه مردم سوریه می خواهند هرچه زودتر قانون اساسی خودشان را داشته و امكان حضور در انتخابات آزاد و منصفانه را دارا باشند .
سیام*9402**1336