به گزارش ايرنا، خانه هاي كوچك و آجري شكل با ديوارهايي رنگ پريده و معابري كه هنوز به آسفالت ريزي و مرمت نياز دارند تنها نمايي كوچك از شهرك 2 هزار نفري آقاجان است، محله اي كه هنوز نام آن براي بسياري از شهروندان ناآشناست...
مشكلات و آسيب هاي آقاجان همانند بسياري از مناطق حاشيه اي و محروم كرمانشاه، بيشمار است، از ساده ترين امكانات زيرساختي، بهداشتي، رفاهي و عمراني گرفته تا نياز به آموزش و توانمندسازي، تنها بخشي از خلاء ها و يا نيازهاي عنوان شده در اين منطقه است.
جدا از آسيب هاي اجتماعي متعددي كه جوانان اين منطقه را تهديد مي كند، مردمان آقاجان به فضاي سبز، زيرساخت هاي رفاهي، سراي محله، برگزاري دوره هاي آموزشي براي توانمندسازي و بهتر زيستن و .... نياز دارند و داشتن معابري پاكيزه به دور از تجمع زباله و بوي آزاردهنده آن، يكي از ابتدايي ترين حقوق اين شهروندان است.
نزديك به 40 محله مسئله دار در ارتباط با آسيب هاي اجتماعي در كرمانشاه وجود دارد كه در سال گذشته پنج ميليارد و 200 ميليون تومان اعتبار از محل ستاد بازآفريني ملي براي ساماندهي اين مناطق حاشيه اي و محروم در نظر گرفته شد.
آقاجان يكي از مناطق حاشيه اي كرمانشاه است و در سال هاي گذشته اقدام هايي همچون راه اندازي پايگاه سلامت اجتماعي، ساماندهي مسجد و پايگاه مقاومت در آقاجان انجام شد كه با توجه به تنوع مشكلات و آسيب ها، جاي كار بسيار دارد.
** بيش از 60 هزار متر از معابر آقاجان آسفالت شد
شهردار منطقه هشت كرمانشاه در گفت و گو با ايرنا، با بيان اينكه در سه بخش فعاليت هاي مطلوبي در منطقه آقاجان انجام داده ايم، اظهار داشت: اين فعاليت ها حول محور، عمران، خدمات شهري و فعاليت هاي فرهنگي است.
اميد كريمي ادامه داد: براي اقدام هاي زيرساختي و اوليه در منطقه آقاجان با مشكلات متعددي مواجه بوده و هستيم و تاكنون بيش از 60 هزار متر مربع از معابر آقاجان آسفالت شده است.
وي اظهار داشت: بيش از پنج ماه است كه توان و انرژي خود را براي ساماندهي آقاجان متمركز كرده ايم.
** پاكسازي و نظافت منطقه در حد معقولي صورت گرفته است
كريمي در خصوص وضعيت پاكسازي منطقه نيز گفت: روزانه نزديك به 50 درصد از ماشين آلات ما اسقاطي و تعميري مي شوند و نمي توانند همه مخازن را به صورت كامل نظافت كنند، از همين رو به دنبال رايزني با شهردار، از توان بخش خصوصي در اين زمينه استفاده كرده ايم و هم اكنون اين منطقه در حد معقولي پاكيزه شده است.
وي با بيان اينكه براي داشتن محله اي پاكيزه نيازمند همكاري مردم هستيم، ادامه داد: هر مخزني نزديك به 800 هزارتومان براي ما هزينه بر است و بايد گفت كه مديريت محلات براي شهرداري با مشكلات بسياري همراه است.
شهردار منطقه هشت كرمانشاه در پايان يادآور شد، احداث سراي محله در آقاجان به شوراي شهر پيشنهاد داده شده كه در صورت تصويب، اجرايي خواهد شد.
در ادامه رييس اداره بهزيستي شهرستان كرمانشاه نيز در گفت و گو با ايرنا، با بيان اينكه شرايط و فضاي ويژه و خاصي در آقاجان وجود دارد، گفت: اقدام هاي متعددي براي ساماندهي اين منطقه مي توان انجام داد كه پاره اي از آن در كوتاه مدت و بخش ديگر در بلندمدت محقق مي شود.
زهره شريفي با بيان اينكه اقدام هاي زيرساختي كوتاه مدت توسط شهرداري در حال انجام است، افزود: براي نتيجه بخش بودن آموزش ها در اين منطقه به گذشت زمان نياز داريم.
** حركت به سمت مبارزه با آسيب هاي اجتماعي در آقاجان
وي معتقد است، هنگامي كه در بحث كاهش آسيب ها اقدام مي شود حتي اگر يك يا 2 مورد از افراد تحت آموزش توانمند شوند مي توان گفت كه كار به درستي صورت گرفته است.
شريفي با بيان اينكه در يك دوره آموزشي پنج نفر از زنان اين منطقه توانمند شدند و به خانواده بازگشتند، گفت: بيش از سه سال است كه از جنبه آموزشي بر روي اين زنان كار شده است و اكنون با خانواده و فرزندان خود مشغول به زندگي هستند.
** 60 تن از بانوان آقاجان براي كارآفرين شدن، مربي مي خواهند
رييس اداره بهزيستي شهرستان كرمانشاه با بيان اينكه اكثر برنامه هاي مبارزه با آسيب هاي اجتماعي در منطقه آقاجان در حال انجام است، گفت: با بسيج مناطق و ديگر ارگان هاي مربوطه برنامه هاي متعددي براي توانمندسازي زنان بي سرپرست و بدسرپرست در دست اجرا قرار دارد.
شريفي افزود: به دليل عدم تمكن مالي نزديك به 60 نفر از متقاضيان كار در سه رشته بحث خياطي، گليم بافي و قالي بافي تقاضاي حضور مربي در اين منطقه را دارند كه مكان آن نيز مشخص شده است.
شريفي با بيان اينكه كانون پرورش فكري كودك و نوجوان به ايجاد محيطي مناسب در اين منطقه اقدام كرده است، افزود: اين مكان تنها به تجهيز نياز دارد كه مبلغي نزديك به 20 ميليون تومان است كه در اين صورت كلاس هاي آموزشي ما در بحث آسيب ها و توانمندسازي بانوان اجرا خواهد شد.
** نقش تاثيرگذار مهدهاي كودك در مناطق حاشيه اي
شريفي با بيان اينكه يك وعده غذاي گرم در اكثر مهدهاي كودك مناطق حاشيه اي داده مي شود، افزود: خواهان همكاري والدين براي ارسال كودكان به مهد كودك آقاجان هستيم، كه بي شك اين امر در پرورش روح و جسم كودك سهم دارد.
در ادامه فرماندار كرمانشاه در گفت و گو با ايرنا به بازديد نماينده ولي فقيه در استان و امام جمعه كرمانشاه از مناطق حاشيه اي اشاره كرد و گفت: با آموزش، كار جهادي و تلاش پيگير كاهش آسيب و افزايش خدمات در مناطق آقاجان و كرناچي هستيم.
فضل اله رنجبر گفت: ارتباط هيات امناي مساجد با ريش سفيدان و كاسبان در رفع هرچه بهتر مشكلات مناطق حاشيه نشين تاثيرگذار است.
وي با تاكيد به توجه ويژه دولت تدبير و اميد به بافت مركزي، فرسوده و مناطق حاشيه نشين ادامه داد: سياست دولت بر احداث و نوسازي مسكن در بافت مركزي و فرسوده است.
رنجبر با تاكيد براينكه هم اكنون معابراصلي آقاجان در دست ساماندهي، نوسازي و آسفالت قرار دارد، ادامه داد: ستاد ساماندهي محله آقاجان با همكاري شهرداري، مركز بهداشت، بهزيستي و ساير ارگان هاي مربوطه تشكيل شده و طرح هاي بسياري در اين زمينه وجود دارد ولي با محدوديت اعتباري مواجه هستيم.
** بيش از 60 درصد مشكل آب و فاضلاب آقاجان رفع شده است
فرماندار كرمانشاه با بيان اينكه نزديك به 65 درصد از مشكلات آب و فاضلاب منطقه آقاجان رفع شده، اضافه كرد، 21 ميليارد تومان اعتبار دولت و 21 ميليارد تومان شهرداري براي آسفالت معابر و خيابان هاي اين شهرك اختصاص يافته است.
رنجبر از شهرداري منطقه هشت و خدمات شهري كرمانشاه خواهان اهتمام در رنگ آميزي ديوارها و بازنگري و كنترل نظافت در منطقه آقاجان شد.
وي گفت: ضروري است اقدام هاي انجام شده براي احداث سراي محله توسط معاونت فرهنگي شهرداري در كوتاه ترين زمان ممكن به فرمانداري ارسال و گزارش شود.
وي يادآور شد: از سوي ديگر مصوب شده كه هيات امناي مساجد و پايگاه بسيج مستقر در آقاجان به ترغيب والدين براي واگذاري كودكان به مهدهاي كودك اقدام كنند.
** برنامه ادارات براي ساماندهي مناطق حاشيه اي ارسال شود
رنجبر از پيگيري اموري همچون راه اندازي مركز جامع سلامت، پيگيري براي راه اندازي پايگاه فرهنگي قرآني براساس نيات واقفان توسط اداره كل اوقاف و امور خيريه و ايجاد دبيرستان متوسطه دوم به عنوان ديگر مصوبات فرمانداري ياد كرد.
فرماندار كرمانشاه افزود: از هر كدام از ارگان ها و نهادهاي مربوطه تقاضا مي شود در زمينه برنامه هاي فرهنگي، هنري، اقتصادي، ورزشي، خدماتي و اجتماعي در شهرك هاي كرناچي و آقاجان نسخه اي تهيه كرده و به فرمانداري كرمانشاه ارسال كنند تا نتايج آن به دفتر نماينده ولي فقيه در استان ارسال شود.
** جمعيت 40 درصدي حاشيه نشيني
در همين راستا معاون هماهنگي امور عمراني استانداري كرمانشاه در گفت و گو با ايرنا گفت: پژوهش در زمينه مناطق محروم و حاشيه اي اقدام كيفي است و اكنون براساس ديدگاه هاي شهري نزديك به 30 تا 40 درصد جمعيت شهري در حاشيه كرمانشاه ساكن هستند.
مهرداد سالاري ، از وجود 2 نوع بافت شهري خبر داد و افزود: بافت نخست مربوط به افراد ساكن در حاشيه شهر است كه مي توان جعفرآباد و چمن زين العابدين را براي آن مثال زد، برخي از اين ساخت و سازها در مناطق حاشيه اي غيرقانوني و برخي ديگر از كيفيت اندك برخوردار است.
وي با بيان اينكه بحث توانمندسازي و ساماندهي زيرساخت ها در مناطق حاشيه اي دنبال مي شود، گفت: هنگامي كه اين اقدام ها عملي شد بحث اقتصادي، نوسازي و بهسازي دنبال مي شود.
** آقاجان در مسير بهسازي
اين مسئول يادآور شد، آقاجان يكي از محلاتي است كه آسيب هاي اجتماعي آن در دست بررسي قرار دارد و در مراحل بهسازي و ارائه خدمات رفاهي است.
وي با بيان اينكه بهسازي كلمه اي عام است، افزود: همواره براي توسعه در امر بهسازي جاي كار وجود دارد و اين مقوله بايد تا اندازه اي پيشرفت كند تا حداقل استانداردهاي زندگي شهري در آن رعايت شود.
سالاري با بيان اينكه پنج محله در كرمانشاه در دست بررسي براي بهسازي قرار دارد، افزود: در سال گذشته 21 ميليارد تومان براي آسفالت مناطق حاشيه اي همچون آقاجان و كرناچي به شهرداري واگذار شد و اعتبارات عمراني امسال هنوز تفكيك نشده است.
** اقدام دولت در ساماندهي بافت ناكارآمد شهري
وي ادامه داد: نوع ديگر بافت در داخل بافت مركزي شهر قرار دارد كه بافت فرسوده و ناكارآمد نام دارد كه اكنون با شرايط فعلي زندگي شهري تطابق ندارد.
معاون هماهنگي امور عمراني استانداري كرمانشاه با بيان اينكه براي ساماندهي مناطق ناكارآمد چارچوبي با عنوان بازآفريني شهري تعريف شده است، افزود: در اين تعريف در بخش مسكن بافت ناكارآمد شهري، دولت ابتدا زمين هاي دولتي را شناسايي مي كند و پس از يافتن تسهيل گران، زمين به صورت اماني در اختيار آنان قرار مي گيرد، پس از ساخت و ساز در اين زمين ها، واحدهاي مسكوني به افراد ساكن در بافت فروخته مي شود و در مقابل ملك قبلي آنان را دولت صاحب مي شود.
وي از تسهيلاتي همچون هزينه پايين پروانه و يا وام هاي ارزان قيمت به عنوان ايجاد انگيزه در تسهيلگران ياد كرد.
يكي از راهكارهاي دولت براي كنترل و كاهش حاشيه نشيني، واگذاري كارها و امور به خود مردم و ساكنان آن مناطق است كه اگر اين امر در كنترل و پيشبرد بسياري از امور در آن مناطق تاثيرگذار است
شهرستان كرمانشاه بيش از يك ميليون نفر از جمعيت 2 ميليون نفري استان را در خود جا داده است.
گزارش از زهره كريم زاده
7460/8066
تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۲
كرمانشاه - ايرنا - درد با روزها و شب هاي آقاجان همراه شده، محله اي حاشيه نشين با كوله باري از نداشته ها كه اكنون همانند ديگر مناطق حاشيه اي شهر به دنبال نسخه شفابخش دولت تدبير و اميد در مسير توانمندسازي قرار گرفته است.