تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۳

شاهرود -ایرنا - افزایش طلاق در سال های گذشته یكی از موضوع های نگران كننده مسوولان و خانواده ها بوده و برای آن علت های مختلفی بیان شده كه مهمترین آن ها بیكاری است .

به گزارش ایرنا ، در سال های گذشته آمارهایی مبنی بر افزایش طلاق در شرق استان سمنان منتشر شده كه با واكنش های متفاوتی روبرو شده ، گروهی با استناد به آن ها موضوع هایی مانند توسعه نیافتگی و میزان بالای بیكاری این منطقه را پیش می كشند و گروه دیگری نیز كه بیشتر آن ها مسوولان هستند، معتقدند این آمار مختص مردم این منطقه نیست.
به گفته آن ها اگر چه تعداد طلاق های روی داده در این منطقه زیاد است ، اما بخش زیادی از آن ها متعلق به كسانی است كه از شهرهای دیگر برای جاری كردن صیغه طلاق به شاهرود می آیند.
وجود چند دفتر طلاق در این شهرستان و همچنین خودداری زوجین برای جاری شدن صیغه طلاق در شهر خود به خاطر مسایل خانوادگی ، موجب شده تا آمار طلاق های روی داده در این منطقه چشمگیر باشد.
به گفته رئیس اداره بهزیستی شاهرود، در بین متقاضیان طلاق مراجعه كننده به مركز مشاوره، در سه ماهه نخست امسال بیكاری بیشترین فراوانی را دارد.
آموزش های پیش، حین و پس از ازدواج یكی از راهكارهای دولت برای كاهش آمار طلاق و افزایش ازدواج است. به این منظور، مراكز و موسسات گوناگون وابسته به بهزیستی و اداره ورزش و جوانان در هر شهرستان و یا مراكز بهداشت و حتی مدارس و دانشگاه ها نسبت به این موضوع توجه ویژه دارند.

*** شاهرود، ركورددار بیشترین ازدواج در استان
معاون سیاسی فرمانداری ویژه شاهرود هم آمار ازدواج در سه ماهه نخست سال 96 را 396 و آمار طلاق را 125 مورد اعلام كرد و اظهارداشت: امسال در همین مدت، 368 مورد ازدواج و 100 مورد نیز طلاق به ثبت رسیده است.
احمد خرم در گفت وگو با ایرنا افزود : همچنین نسبت تعداد ازدواج به طلاق های ثبت شده در سه ماهه نخست پارسال 3.2 و امسال 3.7 درصد بوده است.
معاون فرماندار شاهرود با بیان این كه سال 95 یكهزار و 556 مورد ازدواج و 526 مورد طلاق در این شهرستان روی داد، افزود: با توجه به این كه شاهرود از نرخ رشد پایین جمعیتی برخوردار است ، سال گذشته هم یكهزار و 540 مورد ازدواج و 661 مورد طلاق در این شهرستان به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به پایین بودن نسبت ازدواج به طلاق در شاهرود در مقایسه با دیگر شهرستان های استان، تصریح كرد: در سال 87 این نسبت 8.58 درصد بوده و در سال 95 به سه و سه دهم درصد رسیده و بدترین وضعیت مربوط به سال 94 با رقم 2.94 است.
معاون فرماندار شاهرود با اشاره به اقدامات انجام شده در راستای كاهش طلاق از سال 94 به بعد ، گفت : وجود چهار دفتر خانه در شاهرود و سرعت عمل فرایند طلاق و فعالیت تنها یك دفترخانه برای ثبت طلاق در دیگر شهرستان های استان ، سبب مراجعه بیشتر زوج های متقاضی به این شهرستان شده است.
به گفته رئیس اداره ورزش و جوانان شاهرود، این شهرستان در سال گذشته، رتبه نخست از نظر تعداد ازدواج در استان را به خود اختصاص داده و بیشترین تعداد آن هم در ماه های شهریور و آذر یعنی پیش و پس از محرم و صفر به ثبت رسیده است.
مجید محمدی اضافه كرد: از سوی دیگر بیشترین طلاق ها در مرداد و اسفند و كمترینشان هم در فروردین و اردیبهشت سال گذشته به ثبت رسیده اند.

*** آموزش، نخستین راهكار برای كاهش طلاق
رئیس اداره ورزش و جوانان شاهرود یادآور شد: وزارت ورزش و جوانان در برنامه ریزی های خود برای افزایش ازدواج و كاهش طلاق، بر آموزش های پیش، حین و پس از ازدواج متمركز شده است.
رئیس اداره بهزیستی شاهرود هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، به تشریح اقدامات این مجموعه برای افزایش پایداری زندگی زوجین و كاهش طلاق پرداخت و ابراز داشت: پارسال دوره جامع تربیت مربی آموزش پیش از ازدواج در سه مرحله و به مدت 9 روز با حضور استادان و روانشناسان شهرستان برگزار شد.
مسعود جهانسیر با اشاره به برگزاری جشن های 'عشق ماندگار' با هدف ترویج ازدواج آسان، افزود: در مناطق شهری و روستایی آموزش های پیش از ازدواج برای جوانان مجرد و آموزش های خانواده برای متأهل ها برگزار می شود.
وی ادامه داد: تفاهم نامه هایی با آموزش و پرورش برای آموزش به دانش آموزان پایه دوم دبیرستان و با دانشگاه ها برای آموزش پیش از ازدواج و خانواده به دانشجویان بسته شده است.
رئیس اداره بهزیستی شاهرود از راه اندازی نخستین موسسه ازدواج آسان استان در شاهرود خبر داد و گفت: این موسسه در حال سپری كردن مراحل ثبت بوده و به زودی آغاز به كار می كند.
جهانسیر مسائل فرهنگی و اجتماعی، فرد گرایی و كاهش تعهد را از عوامل تأثیرگذار در طلاق دانست و افزود: كاهش مسوولیت پذیری و انتخاب راهكارهایی به جای ازدواج دائم، تعداد بالای زنان و دختران مجرد و مطلقه ، كاهش باورهای دینی ، مسائل اقتصادی ، ماهواره و فضای مجازی از دیگر عوامل تأثیرگذار در طلاق است.
وی ادامه داد: راهكارهایی در سه حوزه فردی ، خانوادگی و اجتماعی برای مقابله با این آسیب ها وجود دارد كه از جمله آن ها می توان به پذیرش همسر بعنوان فرد نخست زندگی، جلوگیری از ازدواج در سنین پایین، تقویت باورهای دینی ، رفع اختلافات از طریق بزرگان خانواده و برگزاری دوره های آموزشی پیش از ازدواج اشاره كرد.

*** بیشتر متقاضیان طلاق كمتر از 30 سال سن دارند
جهانسیر درخصوص طرح مداخله در كاهش طلاق نیز توضیح داد: این طرح در سال های گذشته با حضور كارشناسان بهزیستی در اداره دادگستری و مدتی است در محل اداره بهزیستی اجرا می شود به این ترتیب كه ابتدا برای زوج های متقاضی طلاق اقدامات مشاوره ای انجام شده و در صورت اثربخش نبودن، طلاق جاری می شود.
وی آمار مراجعه كنندگان در سه ماهه نخست امسال را 100 مورد اعلام و تصریح كرد: از این تعداد، در 71 مورد زوجین با هم، 27 مورد زوجه و 2 مورد زوج به تنهایی مراجعه كرده اند.
رئیس اداره بهزیستی شاهرود با بیان اینكه 51 درصد از مراجعه كنندگان بیش از پنج سال زندگی مشترك داشته اند، یادآور شد: 23 درصد از آنان در دوران عقد بوده و 12 درصد بین یك تا سه سال، 10 درصد بین سه تا پنج سال و چهار درصد كم تر از یك سال زندگی مشترك داشته اند.
جهانسیر با یادآوری اینكه در 75 درصد موارد سن زوج بین 20 تا 30 سال بوده، اضافه كرد: 16 درصد از مردان بالای 30 و 9 درصد كمتر از 20 سال داشته اند.
وی درخصوص سن زوجه نیز گفت: 60 درصد از خانم ها كمتر از 20، 33 درصد بین 20 تا 30 و هفت درصد بالای 30 سال داشته اند.
جهانسیر با بیان اینكه در سه ماهه نخست امسال بیكاری بیشترین فراوانی را در بین علت های ذكر شده طلاق از سوی مراجعه كنندگان به بهزیستی به خود اختصاص داده، افزود: پس از آن خیانت، اعتیاد، پایین آمدن آستانه تحمل ، اختلاف فرهنگی و طبقاتی و نداشتن مهارت های زندگی از دیگر علت های طلاق است.
وی یادآور شد: در سال گذشته، بیشترین دلیل ذكر شده برای طلاق زوج های شاهرودی، اعتیاد بوده است.
به گزارش ایرنا، نسبت تعداد ازدواج به طلاق های ثبت شده در شاهرود در سه ماهه نخست پارسال 3.2 و امسال 3.7 بوده است.
حدود 30 درصد از طلاق های ثبت شده در دفترخانه های شهرستان، مربوط به زوج هایی است كه از میامی، دامغان و سمنان به این منطقه مراجعه می كنند.
شهرستان شاهرود 420 هزار نفر جمعیت دارد.
7359/6167