به گزارش روز سه شنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری مدیكال ساینس، سل (TB) یك بیماری عفونی ناشی از باكتری مایكوباكتریوم توبركلوزیس است كه اغلب به ریه ها حمله می كند. درمان های متداول برای این عارضه به دلیل مقاومت در برابر آنتی بیوتیك با مشكل مواجه شده است.
باكتری عامل سل مولكولی به نام Virulence Factors ترشح می شود كه سیستم ایمنی را غیر فعال می كند. در این حالت سیستم ایمنی دیگر قادر به مبارزه با عفونت نیست. در حین مطالعات محققان یك نوع از مولكول Virulence Factors را شناسایی كردند كه حتی در صورت مسدود شدن سیستم ایمنی نیز به سلول های سفید امكان دفاع از بدن را می دهد. این مولكول MptpB نام دارد و محققان این مولكول را در داروی خود هدف قرار داده اند. نتایج آزمایشات 10 ساله این دارو روی حیوانات موفقیت آمیز گزارش شده و امید می رود ظرف 3 تا 4 سال آینده در انسان قابل استفاده شود.
گرچه واكسن این بیماری حدود 10 سال پیش ساخته شده است، با این حال تعداد مبتلایان هنوز هم زیاد است و سالانه حدود 1.7 میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر این عارضه جان خود را از دست می دهند. در سال 2018 میلادی 7.3 میلیون نفر با این عارضه تشخیص و درمان شدند. این بیماری بیشتر در آفریقا، هند و چین دیده می شود و در اروپا، به ویژه انگلستان نیز شمار مبتلایان رو به افزایش است.
در حال حاضر بیماران برای درمان دوزهای قبل توجه آنتی بیوتیك را به مدت 6 تا 8 ماه دریافت می كنند كه عوارض جانبی ناخوشانیدی دارد و احتمال بازگشت بیماری حدود 20 درصد است.
بیماری سل یكی از 10 علل اول مرگ و میر در سراسر جهان است. سل مهمترین عامل مرگ بیماران مبتلا به ایدز است.
نتایج این مطالعه در نشریه Medicinal Chemistry منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۳
تهران – ایرنا – محققان انگلیسی دانشگاه منچستر موفق به تولید اولین داروی غیر آنتی بیوتیك سل شدند.