به گزارش ايرنا به نقل از خبرگزاري ملي سوريه، المعلم در گفت و گو با يك مجله روسي، اولويت دادن به ايران و روسيه در فرايند بازسازي را وفاداري به فداكاري هاي آنها در سوريه و نيز با توجه به توانمندي هاي مناسب آنها براي مشاركت در اين فرايند دانست.
وي همچنين از چين، هند، مالزي، برزيل و آفريقاي جنوبي به عنوان ديگر كشورهاي دوست سوريه نام برد كه شركت هايي از آنها براي مشاركت در برنامه هاي بازسازي سوريه اعلام آمادگي كرده اند.
* سلاح شيميايي توجيه تجاوز آمريكا به سوريه
وزير خارجه سوريه با اشاره به برخي گزارش ها درباره طرح ادعا عليه دولت اين كشور درباره استفاده از سلاح شيميايي، آمريكا را متهم كرد كه از اين ادعا به دنبال بهانه اي براي توجيه تجاوز خود به سوريه است.
به گفته وي، اين نخستين بار نيست كه آمريكا به بهانه استفاده از سلاح شيميايي سوريه را هدف حمله خود قرار مي دهد.
وي تاكيد كرد كه سوريه هيچ سلاح شيميايي در اختيار ندارد و از آن نيز استفاده نمي كند.
وزير خارجه سوريه گفت: سناريوي استفاده از سلاح شيميايي و تحميل مسئوليت آن به دولت سوريه، به آساني رخ مي دهد به همين دليل براي اجراي اين هدف از گروه تروريستي «كلاه سفيدها» استفاده مي شود. اين گروه بوسيله دستگاه امنيتي بريتانيا تاسيس و از سوي چندكشور غربي حمايت مالي شد تا يكي از ماموريت هايش را كه انجام اين سناريو بوده، عملي كند.
وي ادامه داد: اين سناريو هيچ بنيان قانوني ندارد و بدون توجه به شوراي امنيت سازمان ملل و اين واقعيت كه سوريه از سلاح شيميايي استفاده نمي كند، اجرا خواهد شد.
*اهداف آمريكا
المعلم در پاسخ به پرسشي درباره اهداف آمريكا و همپيمانانش در سوريه گفت: اهداف آمريكا تنها متعلق به اين كشور نيست بلكه اهداف اسرائيل را نيز واشنگتن در سوريه اجرا مي كند. اسرائيل نمي خواهد سوريه كشور پيشگام در مقاومت با اين رژيم اشغالگر باشد و روابط استراتژيكي با ايران و روسيه داشته باشد. افزون بر اينها، رژيم اسرائيل مي خواهد بر همه فعاليت هاي آينده سوريه در جهت منافع خود تسلط يابد.
*روند حل و فصل سياسي
وزير خارجه سوريه تاكيد كرد كه آنچه روند حل و فصل بحران در سوريه را تقويت مي كند پايان دخالت خارجي در اين كشور است.
المعلم خاطرنشان كرد: در صورتي كه دخالت هاي خارجي به طور كامل متوقف شود، گفت و گوها نيز بين سوري ها خواهد بود و اين مساله نقش مهمي در موفقيت فرايند سياسي خواهد داشت.
وي همچنين درباره آماده سازي قانون اساسي جديد براي سوريه يادآور شد: هنوز وضعيت در مرحله نخست قرار دارد. هدف از اين مرحله رسيدن به توافق بر سر تشكيل كميته قانون اساسي براي تدوين قانون جديد است.
المعلم در پاسخ به پرسشي درباره رابطه دولت سوريه با مخالفان توضيح داد: يك گروه مخالف در سوريه وجود ندارد. گروه هاي مختلفي وجود دارند كه فعاليت آنها بر حسب مكان اقامت رهبران آنها در پايتخت هاي غربي و غربي باهم تفاوت دارد. بر اين اساس هر گروه مواضعش بر اساس تمايل كشوري است كه ميزبان آن است. مخالفان در اتخاذ تصميم مستقل نيستند همانطور كه گفت و گوي آنها با دولت سوريه مبتني بر تمايل آنها نيست.
وي همچنين روندهاي صلح ژنو، آستانه و سوچي را متفاوت با هم توصيف كرد و گفت: در ژنو قرار بود كه فرايند سياسي آغاز شود اما «استفان دي ميستورا» نماينده ويژه سازمان ملل زير فشارهاي عربي قرار دارد و از اين رو در اين روند نتايج سياسي مهمي محقق نشد. اما وضعيت در آستانه از نظر اهداف كاملا متفاوت است. از اين نظر كه شرايط براي جلوگيري از افزايش تنش در مناطق مختلف فراهم شد و در اين چارچوب، توافق هايي در برخي مناطق كه آخرين مورد آن در ادلب بود، حاصل شد. آستانه با ژنو متفاوت است و ژنو بدون روند آستانه قدمي به جلو برنخواهد داشت. سوچي هم مكاني براي گفت و گوهاي ملي فراگير و مثبت بوده كه در موفقيت فرايند ژنو نقش دارد.
*آينده
المعلم در ادامه گفت و گو از همه كساني كه به دليل تروريسم از سوريه مهاجرت كرده اند خواستار بازگشت به كشورشان شد تا در بازسازي آن سهيم شوند.
وي تاكيد كرد كه دولت سوريه براي آنها امنيت و شرايط معيشتي شايسته اي را فراهم خواهد كرد.
وزير خارجه سوريه درباره بي ميلي كشورهاي غربي براي مشاركت در بازسازي سوريه پس از جنگ تصريح كرد: اينها خود دلايلي است كه بر اساس آن، آنها تروريست ها را براي نابودي زيرساخت هاي سوريه تشويق مي كنند چرا كه آنها تمايلي به مشاركت در تامين مالي برنامه هاي بازسازي ندارند تا اينكه روند سياسي پايان برسد. هدف آنها اين است كه خودشان فرايند سياسي را به دست بگيرند بويژه اينكه در اقدامات خصمانه شان شكست خوردند.
وي درباره روابط سوريه با كشورهاي عربي و احتمال بازگشت سوريه به اتحاديه عرب گفت كه اين اتحاديه فرمي را كه در سال 1945 درباره آن برنامه ريزي شده بود، از دست داده است.
وزير خارجه سوريه در عين حال تاكيد كرد كه كشورش در امور داخلي ديگر كشورهاي عربي دخالتي نمي كند و براي همه آنها آرزوي خير مي كند. المعلم تصريح كرد: سوريه در تخريب زيرساخت هاي هيچ يك از كشورهاي عربي مشاركت نمي كند و از روابط با هر كشور عربي كه حاضر به پايبندي به اين موضع باشد، استقبال مي كند.
خاورم**2054 ** 1908
تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۳:۴۵
دمشق-ايرنا-«وليد المعلم» وزير خارجه سوريه گفت كه كشورش در جنگ عليه تروريسم بر دوستان خود يعني ايران و روسيه تكيه كرد و طبيعي است كه به اين دو كشور و شركت هاي آنها در فرايند بازسازي اولويت خواهد داد.