تاریخ انتشار: ۲۱ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۳:۵۹

اردبيل- ايرنا- پسماند و نحوه مديريت آن از مبدا توليد تا دفن و كنترل آن چالشي است كه همچنان در بسياري از شهرها و روستاهاي استان اردبيل پابرجا بوده و سلامت عمومي جامعه را تهديد مي كند.

به گزارش ايرنا، امروزه در بسياري از كشورهاي جهان نه تنها مشكلي به نام 'زباله' وجود ندارد بلكه با بازيافت و مصرف آن در بخش هاي مختلف اقتصادي زباله به منبع درامدي جديدي تبديل شده و از آن به 'طلاي كثيف ' نام برده مي شود.
اين در حالي است كه هنوز در كشور ما از جمله استان اردبيل زباله بعنوان تهديد سلامت و بهداشت عمومي مطرح بوده و نبود فرهنگ توليد و بازيافت آن باعث شده تا زباله همچنان بعنوان چالشي براي اغلب شهرداري ها تبديل شود.
رها سازي زباله ها در محيط هاي پيرامون شهرها و روستاها علاوه بر آلوده كردن محيط زيست، حيات وحش و گونه هاي گياهي و جانوري را به مخاطره افكنده و زندگي را براي اهالي شهرها و روستاهاي استان سخت تر كرده است.
انباشت زباله در كنار مناطق مسكوني ، سرازير شدن شيرآبه ها و نفوذ آن به سفره هاي آب زيرزميني، انباشت مواد غير بهداشتي در سطل زباله ، پراكنده شدن زباله ها در مناطق كشاورزي، جولان حيوانات موذي و سگ و گربه هاي ولگرد در محل هاي انباشت زباله تصوير جاري در اغلب شهرستان هاي استان اردبيل بوده و تاكنون برنامه ريزي ها در زمينه ساماندهي پسماند به نتيجه مطلوبي دست نيافته است.
ساليان سال است كه مسئولان استان جمع آوري و دفن بهداشتي زباله ها در سطح شهر ها و روستا ها را نويد مي دهند ولي تاكنون نتيجه اي مطلوبي در اين زمينه حاصل نشده و مردم همچنان از وضعيت ساماندهي آن ناراضي هستند.
دفن نشدن اصولي زباله، استفاده نكردن از فناوري روز در ساماندهي و بازيافت زباله در بسياري از شهرها هم اكنون به دغدغه جدي مسئولان و شهروندان استان تبديل شده است .
كارشناسان و فعالان زيست محيطي در استان اردبيل مي گويند كه توليد زباله در استان بيش از ميانگين كشوري بوده و جمع آوري و دفن آن نيز در بسياري از شهرها و روستاها غير اصولي مي باشد.
سرانه توليد پسماند در كشور حدود 256 كيلوگرم براي هر نفر در سال مي باشد در حالي كه اين رقم در استان اردبيل براي هر نفر 275 كيلوگرم مي باشد.

** پسماند چالش مهم شهرهاي استان اردبيل است
مسعود امامي يگانه مديركل امور شهري و شوراهاي استانداري اردبيل در اين باره به ايرنا گفت: پسماند و مديريت آن چالش اصلي شهرداري هاي بوده و اغلب شهرهاي استان در اين زمينه با مشكلاتي مواجه هستند.
وي با تاكيد بر اينكه شهرداري ها بايد جمع آوري زباله و دفن بهداشتي پسماند را با جديت در دستور كار خود قرار دهند، اضافه كرد: اقدامات شهرداري ها در مديريت پسماند شهري اعم از جمع آوري نخاله، تنظيف بموقع و مرتب شهرها و ورودي هاي شهر بويژه مكان هاي گردشگري ملاك عمل ارزيابي قرار خواهد گرفت.
وي گفت: نحوه جمع آوري زباله هاي شهري زيبنده استان نيست و ضروري است شهرداري ها در ساماندهي آن اقدام كنند.

** وضعيت مديريت پسماند در استان قابل قبول نيست
بهروز ندايي معاون امور عمراني استاندار اردبيل هم گفت: موضوع محيط زيست براي مسئولان كشوري و استاني يك موضوع حياتي و مهم است و دفن زباله در شهرستان ها و روستاهاي استان بايد بصورت علمي صورت گيرد.
او با بيان اينكه نياز است در زمينه دفن زباله از استان هاي موفق الگوبرداري كنيم، گفت: سرانه توليد زباله در استان نسبت به سرانه كشوري بالاست و وضعيت مطلوبي ندارد.
ندايي با اشاره به اينكه تفكيك زباله خشك و تر مي تواند آورده خوبي براي شهرداري ها به دنبال داشته باشد گفت: با مكان يابي مناسب و دعوت از سرمايه گذار جهت تفكيك زباله و حتي توليد برق از زباله مي توان تهديدات زيست محيطي را كاهش داد.

** كاهش توليد زباله بايد فرهنگ سازي شود
حميد لطف اللهيان شهردار اردبيل نيز با تاكيد بر لزوم مديريت پسماند و فرهنگ سازي كاهش توليد زباله در اين شهر گفت: هر اردبيلي روزانه 700 گرم زباله توليد مي‌ كند، روزانه 350 تن و سالانه 130 هزار تن زباله در اردبيل توليد مي ‌شود كه جمع ‌آوري اين حجم از زباله كار سختي است.
وي اضافه كرد: با كاهش توليد زباله هزينه هنگفت امور پسماند مي تواند صرف توسعه شهر شود، كاهش توليد زباله اولين قدم در مديريت پسماند است .
لطف اللهيان افزود: پسماندها بعنوان يك تهديد محيط زيستي است و كاهش آن بعنوان يك راهكار اساسي و مهم كه مي تواند جنبه پيشگيري از بروز مشكلات باشد نياز به فرهنگ سازي همگاني و توجه ويژه شهروندان دارد.

** ضرورت تدوين طرح جامع مديريت پسماند
محمد خداپرست مديركل حفاظت محيط زيست استان اردبيل نيز براي مهار مشكل زباله ها در استان از ضرورت تدوين طرح جامع مديريت پسماندهاي شهرهاي استان خبر مي دهد.
وي افزود: مطالعه طرح جامع مديريت پسماند مشگين شهر و خلخال به پايان رسيده و پيگيري لازم براي پايان طرح جامع مديريت پسماند در شهرهاي اردبيل، پارس‌آباد و گرمي ادامه دارد.
خداپرست افزود: دفع زباله هاي شهري و روستايي بايد به روش صحيح و بهداشتي باشد تا باعث آلودگي زيست محيطي نشود چرا كه شيوه نامناسب دفع و دفن زباله با سلامت و بهداشت عموم مردم در ارتباط است.
وي با تاكيد بر لزوم تشكيل مستمر كارگروه مديريت پسماند در استان اظهار كرد: كارگروه مديريت پسماند در استان و شهرستان هر سه ماه يك بار تشكيل جلسه داده و در اين جلسات موضوعات و مشكلات مديريت پسماندهاي شهري، پسماندهاي صنعتي، پسماندهاي كشاورزي، پسماندهاي ويژه و پسماندهاي بيمارستاني مورد بررسي قرار گرفته و راهكارهاي لازم ارائه مي شود.
وي افزود: مكان يابي محل‌ دفن زباله در شهرهاي نير، خلخال ، پارس ‌آباد و گرمي در حال انجام و گزارش ارزيابي اثرات زيست محيطي شهر بيله سوار در مرحله بررسي و طرح در كارگروه ارزيابي اثرات زيست محيطي قرار دارد.
مديركل حفاظت محيط‌ زيست استان با اشاره به اينكه در تمام بيمارستان ‌هاي استان زباله هاي عفوني بي‌خطر مي‌شود، گفت: مركز بي‌خطر سازي پسماندهاي پزشكي توسط بخش خصوصي نيز در شهر اردبيل فعال است و زباله‌ هاي مراكز بهداشتي و درماني بي‌ خطر مي‌شود.
او افزود: در بحث پسماند كشاورزي، برگزاري كميته پسماند كشاورزي، تشكيل كلاس‌هاي آموزشي و ترويجي و نظارت بر جمع ‌آوري پسماندهاي ويژه كشاورزي از جمله برنامه ها در اين حوزه است.
وي با اشاره به اينكه صدور مجوز براي محل دفن پسماند منوط به تاييد گزارش ارزيابي اثرات زيست محيطي اين مكان ها است، افزود: با پيگيري هاي انجام شده، مطالعات مربوط به محل دفن شهرهاي گرمي، خلخال، نير و بيله سوار انجام شده است.
او اظهارداشت : بر اساس قانون مديريت اجرايي تمام پسماندها غير از صنعتي و ويژه در شهرها و روستاها و حريم آنها به عهده شهرداري و دهياري ‌ها و در خارج از حوزه و وظايف شهرداري‌ ها و دهياري‌ ها به عهده بخشداري‌ ها مي‌باشد.
خداپرست افزود: در سال 96 بيش از 10 كارگاه آموزشي براي شهرداران ، دهياران و بخشداران استان برگزار و 86 مورد اخطاريه زيست محيطي نيز در حوزه پسماند صادر شد.
مديركل امور شهري و شوراهاي استانداري اردبيل هم گفت: 25 ميليارد و 670 ميليون ريال اعتبار براي ساماندهي پسماند هفت شهر در 2 سال گذشته به شهرداري ها اختصاص يافته و در اين زمينه مطالعات طرح جامع اردبيل انجام و در پارس آباد هم اعتبار لازم براي مطالعه طرح جامع تخصيص داده شده است.
امامي با بيان اينكه ساماندهي محل دفن پسماند موضوع جدي است، افزود: فرمانداران با نظارت دستگاه هاي مرتبط از جمله محيط زيست ، دانشگاه علوم پزشكي و ساير ارگان هاي مربوطه ضروري است در اين ارتباط اهتمام جدي داشته باشند.
او بيان كرد: شهرداري ها همچنين بايد بطور مستمر گزارش ساماندهي محل دفن پسماندها را با شناسايي نقاط استاندارد و رعايت اصول فني و بهداشتي ارائه دهند.
مديركل امور شهري و شوراهاي استانداري اردبيل اظهار داشت: براي ساماندهي وضعيت جمع آوري زباله و مديريت پسماند به ويژه در مناطق گردشگري استان كميته اي متشكل از دستگاه هاي اجرايي ذي ربط و شهرداري ها تشكيل مي شود.
امامي يگانه افزود: شهرداري ها بايد بطور مستمر گزارش ساماندهي محل دفن پسماندها را با شناسايي نقاط استاندارد و رعايت اصول فني و بهداشتي ارائه دهند.
وي اظهار داشت: براي ساماندهي وضعيت جمع آوري زباله و مديريت پسماند به ويژه در مناطق گردشگري استان كميته اي متشكل از دستگاه هاي اجرايي ذي ربط و شهرداري ها تشكيل مي شود.
امامي اضافه كرد: مسئولان مربوطه با همكاري مردم بايد نسبت به مديريت پسماند با تامين زيرساخت هاي بهينه اهتمام جدي داشته باشند.
وي درباره ساماندهي محل دفن پسماند شهري افزود: با توجه به تبعات زيست محيطي، سايت هاي دفن زباله بايد ساماندهي و از استاندارد لازم برخوردار باشند.
وي همچنين بر لزوم اجراي طرح جامع مديريت پسماند از سوي شهرداري هاي استان تاكيد كرد و گفت: شهرداران بايد اجرايي شدن اين طرح را در دستور كار قرار دهند.
/6016/7110