بجنورد - ایرنا - مدیركل امور عشایر خراسان شمالی با اشاره به كاهش 50 درصدی ضریب خوراك دام عشایر این استان، گفت: میزان مصرف خوراك دام عشایر برای تولید هر كیلوگرم گوشت 10كیلوگرم بود كه اكنون به پنج كیلوگرم رسیده است.

محمدرضا قلی پور روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: یكی از دلایل این امر را اجرای برنامه های این اداره در خصوص جایگزینی خوراك دام نوین به جای موارد سنتی آن بوده است.
به گزارش ایرنا هم اكنون در طرح زنجیره تولید عشایر به ازای مصرف هر پنج كیلوگرم علوفه یك كیلوگرم گوشت قرمز تولید می شود.
وی بر طرح زنجیره تولید گوشت قرمز تاكید و بیان كرد: هم اكنون با اجرای این طرح بیشتر دامداران عشایر از كنسانتره برای خوراك دام استفاده می كنند.
وی افزود: پارسال 172 میلیارد ریال تسهیلات برای اجرای طرح پرواربندی دام به عشایر پرداخت شد كه با روش های جدید و به كارگیری شیوه مناسب تغذیه، هزینه تولید 50 درصد كاهش یافت.
این مسئول گفت: همچنین دوره پرواربندی دام كه در این استان حدود 120 روز بود اكنون به 75 روز كاهش یافته كه این می تواند زمینه را برای چندین دوره پرواربندی آنان فراهم كند.
وی بر اجرای طرح بهره وری دام مولد عشایر نیز تاكید كرد و افزود: با اجرای این طرح دوقلوزایی و چندقلوزایی كه هم اكنون 75 تا 80 درصد است به 120 درصد خواهد رسید.
مدیركل امور عشایر خراسان شمالی با اشاره به مشكل نبود برند برای تولیدات گوشت قرمز عشایر، گفت: 80 درصد دام پرواری عشایر این خطه در دیگر استان ها كشتار و وارد بازار می شود.
قلی پور اظهار داشت: گوشت تولیدی عشایر این استان كیفیت بسیار بالایی دارد اما به علت نداشتن برند، نبود صنایع بسته بندی و صنایع تبدیلی و تكمیلی، ارزش افزوده این محصول از استان خارج می شود.
وی افزود: خراسان شمالی توان پرواربندی 400 هزار راس دام را دارد كه هم اكنون تنها 20 درصد از این میزان در استان ذبح و به بازار عرضه می شود.
مدیركل امور عشایر خراسان شمالی بر لزوم برندسازی تولیدات دامی عشایر استان تاكید و بیان كرد: به این منظور كشتارگاه دام صنعتی مركز استان به شركت های تعاونی عشایری واگذار می شود.
پنج هزار و 350 خانوار عشایری خراسان شمالی بیش از 700 هزار راس دام سبك در اختیار دارند كه 25 درصد گوشت استان را تولید می كنند.
هم اكنون عشایر خراسان شمالی با جمعیتی بیش از 30 هزار نفر در قالب 2 ایل زعفرانلو و شادلو و ‎ 38طایفه با شیوه های سنتی كوچرو و نیمه كوچرو در این استان كوچروی می كنند.
3007/5132