كابل - ایرنا - كابل پایتخت افغانستان دردو روز گذشته میزبان 2هیات ایرانی بود كه یكی فراهم كردن مقدمات راه اندازی یك مركز درمانی و توانبخشی و دیگری تعمیق روابط اقتصادی با همكاری سه جانبه با هند را پیگیر شد وچكیده این سفرها، تاكید تهران بر ثبات برای تداوم كمك به ملت افغانستان بود.

به گزارش ایرنا؛ اعضای این هیات ها كه روز پنجشنبه كابل را به مقصد تهران ترك كردند، در مدت حضور در افغانستان، علاوه بر دیدارهای جداگانه با مقامات بلندپایه دولت این كشور، در راستای اهداف كاری خود، دیدارهای دو و سه جانبه مستقلی نیز با هیات نمایندگی هندوستان در كابل داشتند.
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی امور خارجه جمهوری اسلامی ایران كه در راس هیاتی برای شركت در نخستین نشست سه جانبه معاونین وزارتخانه های امور خارجه هند، ایران و افغانستان به كابل سفر كرده بود، با «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری، «حمدالله محب» مشاور امنیت رئیس جمهوری، «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت، « صلاح الدین ربانی » وزیر امور خارجه، « حكمت خلیل كرزی» معاون سیاسی وزارت امور خارجه و « تدامچی یاماموتو» نماینده ویژه دبیر كل سازمان ملل متحد در امور افغانستان، ملاقات كرد.
اعضای دومین هیات اعزامی ایران به ریاست «علی اصغر پیوندی » رئیس جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران به كابل، علاوه بر «عبدالله عبدالله»، با « فیروزالدین فیروز» وزیر بهداشت و « فیض الله ذكی» وزیر كار، اموراجتماعی، شهدا و معلولان افغانستان دیدار كردند.
این هیات پیگیر فراهم كردن مقدمات راه اندازی مركز درمانی و توانبحشی در محل ساختمانی بود كه چند سال پیش توسط ایران به همین منظور احداث شده، اما روند تجهیز و تامین نیروهای متخصص آن متوقف شده بود.
هیات همراه عراقچی قبل از شركت در نشست سه جانبه معاونین امور خارجه هند، ایران و افغانستان در روز سه شنبه (20 شهریور ماه جاری)، در دیدار جداگانه با هیات هندی، در مورد روند همكاری های اقتصادی هند در چابهار و راهكارهای همكاری دو كشور برای كمك به افغانستان به منظورمبارزه با تروریسم و تامین امنیت با ثبات، مذاكره كردند.
عراقچی در دیدار با مقامات ارشد افغانستان، علاوه بر موضوع گسترش همكاری‌های اقتصادی دوجانبه، روند مذاكرات جاری در كمیته های پنجگانه مشترك 2 كشور را پیگیری كرد.
این كمیته ها مسئول تهیه پیش نویس تفاهم نامه های همكاری دو كشور در حوزه های فرهنگی، اقتصادی، آب، امنیت و اتباع و پناهجویان هستند و قرار است نتایج مذاكرات آنها در قالب یك سند جامع راهبردی همكاری های همه جانبه جمع بندی و به عنوان نقشه راه تعامل دو كشور به امضا روسای جمهوری ایران و افغانستان برسد.
ایران و افغانستان در جریان سفر «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه كشورمان به كابل در اردیبهشت ماه 1396 توافق كردند كه برای دستیابی به سند جامع همكاری راهبردی و همه جانبه، كمیته های مشتركی را برای تدوین متن توافقنامه در زیرعنوان های «امنیت»، « اقتصاد»، «آب»، «همكاری های فرهنگی» و «امور مهاجرین» تحت مدیریت وزارتخانه های امور خارجه دو كشور تشكیل دهند كه اغلب این كمیته ها، بحث های خود را نهایی كرده اند.
گسترش همكاری ها در حوزه های بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت، تبادلات مالی و ایجاد نظام های مشترك بانكی نیز در دیدارهای عراقچی با طرف افغان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و طرفین مشكلات ناشی از تغییرات اقلیمی و كمبود آب را بررسی و بر عزم خود برای تبدیل ‌كردن این مسئله به عنوان یك محور همكاری های دوجانبه تاكید كردند.
مبارزه با تروریسم و برقراری صلح از دیگر موضوعات مورد علاقه دو طرف بود كه با توجه به جنایات اخیر گروه تروریستی داعش در افغانستان، بر ضرورت مبارزه با گروه‌های تكفیری تروریستی و هماهنگی و تلاش‌ برای مقابله با این معضل، تاكید كردند.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران دراجلاس سه جانبه با همتایان هندی و افغان خود، همكاری این سه كشور را در حوزه چابهار، نمادی از تجلی هم افزایی در سطح منطقه خواند.
سه طرف همچنین در مورد همكاری های بانكی سه كشور و تسهیل مراودات و روابط مالی به خصوص با توجه به تحمیل دوباره تحریم های آمریكا بعد ازخروج این كشور از برجام كه به اعتقاد آنها سبب بروز مشكل شده، بحث كردند.
به گفته عراقچی، در هر سه كشور اراده برای تاسیس ساز وكارهایی ویژه كه بتواند این تعاملات مالی را اجرا كنند، وجود دارد و همه طرف ها معتقدند باید این كار صورت گیرد و قرار شد كارشناسان به ویژه از بانك های مركزی سه كشور، نشست های بیشتری برای تلاش به منظور یافتن راه حل هایی، برگزار كنند.
وی تاكید كرد: این راه حل ها پیدا شدنی است و مشابه این مذاكرات را ما با اروپایی ها می كنیم كه الان نمی خواهیم در باره جزئیات ایده هایی كه وجود دارد و راه حل هایی كه رویش فكرمی شود، صحبت كنیم.
طرح برگزاری اجلاس سه جانبه از سوم خرداد ماه سال 1395 كه توافقنامه همكاری سه كشور ایران، هند و افغانستان برای توسعه و بهره برداری از بندر چابهار از سوی مقامات بلندپایه این سه كشور امضا شد، شكل گرفت و سه شنبه این هفته نخستین نشست آن در كابل برگزار شد كه قرار شد تداوم پیدا كند.
عراقچی افزود: دردیدار با نماینده سازمان ملل متحد در افغانستان با توجه به نقش و كاركردی كه این سازمان در حوزه ماموریت خود در بحث هایی مانند پناهجویان، مواد مخدر، برگزاری فرآیندهای انتخابات و رسالتش در برقراری صلح دارد، گفت و گو در مورد راه های ممكن ایران كه بتواند به افغانستان در این بخش ها كمك كند، متمركز شد.
عراقچی قبل از حضور هیات ایران در اجلاس سه جانبه معاونین وزارت امور خارجه، جداگاه با «وی جی گوخال» مشاور وزیر امور خارجه هند و هیات همراه او و بعد از اجلاس نیز با «حكمت خلیل كرزی» همتای افغان خود دیدار كرد كه محور مذاكرات تبیین شیوه و مسیرهای همكاری و رفع موانع آن بود.
رئیس هیات جمعیت هلال احمر ایران در دیدار با فیروز وزیر بهداشت افغانستان تاكید كرد كه این نهاد غیرانتفاعی، فعال سازی مركز خدمات درمانی و توانبخشی خود را علاوه بر شهرهای زرنج و قندهار، در كابل نیز به عنوان مركز افغانستان دنبال می كند.
فیروز در این دیدار با توجه به احداث ساختمانی به عنوان بیمارستان در سال 1391 توسط ایران در كابل، خواستار تجهیز و فعال كردن آن مركز برای ارائه خدمات درمانی ویژه شد.
ذكی وزیر كار،امور اجتماعی، شهدا و معلولین افغانستان در دیدار با پیوندی رئیس جمعیت هلال احمر ایران، گفت كه كشورش نیازمند استفاده از توانمندی و تجارب ایران در حوزه درمان، توانبخشی و نظام های ناظر بر اشتغال است.
طرف ایرانی در این دیدارها تاكید كرد كه هدفمند كردن كمك ها و جهت گیری به سمت توانمندسازی از طریق آموزش، از مهم ترین اولویت های كاری ایران در تعامل با ملت افغانستان است.
*آساق*1104*1486**