تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۹

كیش - ایرنا - ماه محرم آغاز شده، ازجشنواره ها وجنگ ها خبری نیست وجزیره زیبای كیش در سكوتی سرشار از گفته ها فرورفته اما درقلب های ساكنان ومردم این منطقه بسان دیگر مناطق ایران زمین، عشقی دیرینه و غمی آشنا زبانه می كشد.

به گزارش ایرنا، جزیره كیش اكنون شكلی و رنگی دیگر بخود گرفته، تكیه ها و كانون های عزاداری در جای جای جزیره برپا شده و میادین و معابر در سوگ سرور و سالار شهیدان سیاه پوش است.
جزیره كیش روزگاری نه چندان دور جمعیتی محدود داشت، اما اكنون شاهد تنوع كم نظیر اقوام مختلف از سرتاسر ایران زمین است كه با برپایی آیین ها و رسوم متنوع ایام سوگواری سالار شهیدان را گرامی داشته و به عزاداری می پردازند.
این تنوع كم نظیر فرصتی است برای گردشگران داخلی تا با مجموعه ای از آداب و رسوم عزاداری اقوام مختلف ایرانی و ساكنان جزیره كیش آشنا شوند و این آیین های سنتی و اصیل را از نزدیك مشاهده كنند.
در جزیره كیش دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام در قالب 44 هیئت با گویشهای و آداب مختلف در غم مظلومیت شهیدان كربلا عزاداری می كنند و یاد و خاطره آزادگی و ایثار شهیدان كربلا و فرهنگ عاشورا را گرامی می دارند.
در این میان، آیین تشت گذاری هموطنان آذری از جمله آیین هایی است كه در سالهای اخیر هرساله در حسینیه آذری های مقیم جزیره كیش برگزار می شود و قدمت فرهنگی آن به بیش از ۵۰۰ سال می رسد.
در این آیین شجاعت، فداكاریها، ایثار و از خود گذشتگی امام حسین علیه السلام و یاران با وفایش برای احیای دین در جریان قیام عاشورا، باز آفرینی و تبیین می شود.
در این مراسم نمادین مقداری آب از دو كوزه بزرگ در ظرفی هایی ریخته می شود و مردم با جام و ظروف كوچك آب این ظروف را به عنوان تبرك برمی دارند.
ساكنان بومی كیش نیز در این ایام با برگزاری آیین های ویژه عزادارای قیام حسین (ع ) را گرامی می دارند و به نیت توسل به حضرت ابوالفضل و امام حسین (علیهما السلام) روزهای هفتم و دهم محرم اقدام به پخت نذری می كنند.
آیین عروسی نمادین حضرت قاسم (ع) از دیگر آیین هایی است كه هر ساله در ماه محرم در جزیره كیش برگزار می شود و دو حسینیه فعال در منطقه قدیمی صفین كانون برگزاری این آیین است، شیعیان بومی كیش در این آیین، سینی هایی پر از حنا و گل را در دست گرفته از حسینیه فاطمه الزهرا (س) به حسینیه طالقانی می روند.
در این مراسم یك زوج (عروس و داماد ) با لباس های سبز وارد مجلس می شود و عزاداران كه از قبل نذر داشته با سینی های میوه، شمع و بخور در محل عزاداری حاضر شده اند، ضمن ذكر صلوات چراغ های مجلس را خاموش كرده و فضایی حزن انگیز را ترسیم می كنند.
در مقطع پایانی این آیین حزن آلود كه سینه به سینه در نسل های مختلف بومیان كیش منتقل شده هر كسی نیت می كند و شمع و مقداری حنا برمی دارد تا حاجتش روا شود.
همچنین به نمایش گذاشتن گهواره های نمادین با عشق به طفل شیرخوار صحنه كربلا، حضرت علی اصغر (ع) در آیین عزاداری روز تاسوعا در میان بومیان كیش جایگاهی ویژه دارد، ساكنان این جزیره همزمان با برگزاری این آیین، روضه حضرت علی اصغر (ع ) را به نیت برآورده شدن حاجات خود برپا می كنند.
گفتنی است بر پایی مراسم سوگواری محرم در جزیره كیش به تكایا، مساجد و حسینیه ها محدود نمی شود و هیئت های عزاداری مراكز تجاری و بازارها هر شب با ترتیب دادن مراسم عزاداری و پذیرایی از سوگواران سرور و سالار شهیدان حضرت عبدالله الحسین زیباترین جلوه های عرض ارادت به پیشگاه ائمه معصومین علیهم السلام را به تصویر می كشند.
علاوه بر این همایش داستان عاشورایی با هدف بررسی ماندگار ترین آثار مكتوب در زمینه قیام عاشورا از جمله برنامه هایی ویژه است كه امسال در كیش برگزار می شود. این همایش روز یكشنبه 25 شهریور در مركز همایش های بین المللی جزیره كیش میزبان دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت و علاقمندان به آثارعاشورایی است.
همچنین در این ایام مصلای بزرگ كیش نیز یكی از محافل برگزاری عزاداری امام حسین (ع ) است این مراسم در دهه اول محرم هر شب با توزیع نذورات و پذیرایی از میهمانان سرور شهیدان عالم امام حسین (ع) همراه است .
جزیره كیش با مساحت 91 كیلومتر مربع و شكل كلی تقریباً بیضی در دهانه خلیج فارس و در محدوده تنگه هرمز واقع شده و جمعیت آن حدود 40هزار نفر است.
1339