تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۷

تهران- ايرنا- تداوم ديپلماسي از سوي بخشي از هيأت حاكمه امريكا براي حفظ برجام است؛ هيأتي كه اگرچه دستش از دولت كوتاه است اما هنوز كرسي‌هايي در مجلس نمايندگان و سنا دارد و آن گونه كه كري عنوان كرده، تلاش مي‌كند، زنده نگه دارد.

روزنامه ايران در يادداشتي به قلم فرناز حسنعلي‌زاده آورد: روايت است روزي مردي ابليس را در خواب به شكل يكي از حوريان زيباروي بهشتي مي‌بيند؛ مرد متعجب شده و از او مي‌پرسد تو كه به چنين زيبايي و لطافت هستي پس چرا نقشبندانِ ايوانِ شاه تو را زشت و سياه رو كشيده‌اند؛ ابليس هم مي‌خندد و مي‌گويد آن نقشي كه از من كشيده شده، من نيستم؛ اما چه كنم كه قلم در كفِ دشمن است؟ بر اساس اين حكايتِ بوستان به نظر مي‌رسد كه رئيس جمهور سابق امريكا و حواريون او آمده‌اند قلم را از دست دونالد ترامپ بگيرند تا او «فرشته برجام» را هيولا جا نزند.

اگرچه «باراك اوباما» در آخرين نطقش كه 9 سپتامبر جاري ايراد شد، اشاره صريحي به ايران نداشت و تنها از خطراتي سخن گفت كه با قدرت گرفتن جمهوريخواهان در كنگره، منافع ملي امريكا را تهديد مي‌كند، اما «جان كري» وزير امور خارجه دولت او و «وندي شرمن» يكي از اعضاي ارشد تيم مذاكره كننده هسته‌اي، خيلي صريح و بي پروا از تداوم مذاكره با ايران در زمان رياست جمهوري ترامپ خبر دادند؛ اظهاراتي كه به مانند آب در لانه مورچگان عمل كرد و خيلي زود نزديكان و وابستگان دولتي رئيس جمهور فعلي امريكا را به واكنش علني وا داشت.

«جان فوربزكري» كه بارها به خاطر اصرار و ابرامش به مذاكره با ايران حتي با پاي شكسته همچنين تلاش براي دستيابي به توافق از سوي ترامپ نواخته شده است اخيراً در گفت وگويي اعلام كرد كه در نروژ و مونيخ و چند جاي ديگر با محمدجواد ظريف وزير امور خارجه ايران ديدار كرده است. او همچنين اذعان كرد كه رئيس جمهور امروز امريكا به دنبال رژيم چنج در ايران است. انتشار اين سخنان، واكنش شماري از جمهوريخواهان و در رأس آن رئيس جمهور موبور امريكا و نزديكانش را در پي داشت.

از يك طرف ترامپ اين ديدارها را «غيرقانوني» دانست؛ از يك سو «مايك پمپئو» وزير خارجه امريكا آن را رفتار «نامناسب و بي سابقه» دانست؛ از سوي ديگر «سارا پلين» جان كري را خائن خواند و دست آخر «هدر نائورت» سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا آن بخش از سخنان كري كه ترامپ را به تلاش براي تغيير حكومت ايران متهم كرده بود را رد كرد. اما ساعتي بعد از اين سخنان كه اغلب از كانال توئيت مطرح شد، «مت سامرز» سخنگوي كري خبر داد كه هيأت حاكمه امريكا از اين ملاقات‌هاي متداول بي‌اطلاع نبودند.

تير خلاص مناظرات رسانه‌اي تيم ترامپ و تيم اوباما، خبر وندي شرمن از ملاقات‌هايش با ظريف بود. معاون وزير امورخارجه پيشين امريكا خبر داد در روزهايي كه ظريف در حال بررسي گزينه‌هاي ايران در صورت خروج امريكا از برجام بود، او در مونيخ و نيويورك با وزير امور خارجه ايران ديدار كرده است. سير اخباري كه در چند روز گذشته درباره ايران، مذاكرات هسته‌اي و برجام در رسانه‌هاي رسمي و غير رسمي امريكا مطرح شده است مي‌تواند طليعه انتشار اخبار و ناگفته‌هاي ديگري هم باشد؛ بويژه در روزهايي كه نه فقط به انتخابات داخلي امريكا بلكه به آغاز دور جديد تحريم‌هاي امريكا عليه ايران منتهي مي‌شود؛ آن هم درست چند روز قبل از آنكه دونالد ترامپ مي‌خواهد جلسه شوراي امنيتي كه وي رياستش را برعهده خواهد داشت به تريبوني براي هدايت افكار عمومي عليه ايران بدل كند.

اگرچه عده‌اي معتقدند سخنان جان كري و ديگر دولتمردان باراك اوباما پيش از هر چيز ناظر و معطوف به انتخابات كنگره امريكاست و بيش از آن كه از حبّ ِ ايران باشد از بغضِ جمهوريخواهان است، اما طبيعي است كه آنچه در خلال اين مناظره انتخاباتي رد و بدل مي‌شود، به مرزهاي داخلي امريكا همچنين انتخابات كنگره محصور و منحصر نماند. اخباري كه در چند روز گذشته از سوي كري و وندي شرمن منتشر شد هر چند مي‌تواند در رقابت‌هاي انتخاباتي كارت برنده‌اي در اختيار دموكرات‌ها باشد، اما پيش از انتخابات تأثيرش را در افكار عمومي امريكايي‌ها و غير امريكايي‌ها خواهد گذاشت.

اما آنچه از تمام اينها مهم‌تر به نظر مي‌رسد، تداوم ديپلماسي از سوي بخشي از هيأت حاكمه امريكا براي حفظ برجام است؛ هيأتي كه اگرچه دستش از دولت كوتاه است اما هنوز كرسي‌هايي در مجلس نمايندگان و سنا دارد و آن گونه كه كري عنوان كرده، تلاش مي‌كند «برجام» را تا روزي كه دونالد ترامپ از رياست جمهوري خداحافظي كند، زنده نگه دارد.

منبع: روزنامه ايران؛ 1397،6،25
گروه اطلاع رساني**2059**9131