«پسماند» در اهواز همچنان مساله دار است. از زباله دان قدیمی این كلانشهر در «برومی» كه با وجود تعطیلی در سال 91 هنوز هم تهدید برای سلامتی شهروندان است، تا زباله دان جدید در «صفیره» ، مشكل دفن پسماند هنوز لاینحل مانده است.
از 6 سال پیش تا كنون روزانه در حدود یك هزار تن زباله شهر اهواز به سایت «صفیره» اهواز منتقل می شود. اما با وجودی كه در زباله دان جدید روش جدیدی برای دفن (فوكوئوكا) معرفی شده بود، در سال های اخیر به دلیل سوء مدیریت، استفاده از این روش عملا منتفی شده است.
بر اساس ماده 5 قانون مدیریت پسماند، مدیریت های اجرایی پسماندها موظفند براساس معیارها و ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی ترتیبی اتخاذ كنند تا سلامت، بهداشت و ایمنیعوامل اجرایی تحت نظارت آنها تأمین و تضمین شود، این در حالیست كه كارشناسان دفع زباله در اهواز را خلاف این قانون می دانند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست اهواز با اشاره به طرح پرونده قضایی علیه شهرداری اهواز، گفت: شهرداری اهواز در دفن زباله در روستای «صفیره» مرتكب جرم شده است.
علی بنی عگبه اظهار داشت: با دادستان اهواز و شهردار، در زمینه وضع نامطلوب دفن پسماند جلسه ای تشكیل و شهرداری اهواز متعهد به رفع مشكلات شده است.
وی با بیان اینكه گزارشاتی از تخلفات شهرداری اهواز به مراجع قضایی ارائه شده افزود: یكی از معاونت های دادستانی اهواز نیز به این موضوع به صورت ویژه ورود كرده است.
به گفته وی، در این جلسه مقرر شد شهرداری اهواز یك «سلول» جدید برای دفن زباله بسازد.
وی درباره پرونده گذشته شهرداری اهواز در زمینه دفن غیراصولی زباله اظهار داشت: این پرونده بعد از ساخت مدفن جدید در «صفیره» منتفی شده بود و تا 2 سال بعد از آن نیز روش دفن مناسب بود اما با دفن غیراصولی و آتش سوزی در مدفن جدید دوباره با مشكلاتی مواجه شده است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست اهواز همچنین با اشاره به بازدید اخیر از مدفن زباله اهواز در روستای «صفیره» اظهار داشت: پسماندهای شهری هم اكنون در یك «سلول» به صورت غیراصولی دفن می شوند، به همین دلیل این سلول، هر از چند گاهی دچار آتش سوزی می شود، كه در این زمان زباله ها در محوطه سایت تلنبار می شود.
بنی عگبه افزود: شهرداری اهواز برای خاموش كردن آتش، زمین های اطراف سلول را خاكبرداری كرده و گودال ها را با زباله پركرده است كه وضعیت بسیار نامطلوبی به وجود آمده است.
وی گفت: آتش سوزی زمین زباله و بوی ناشی از تلنبار شدن آن در اطراف منتشر شده و ساكنان روستاهای اطراف را می آزارد.
بنی عگبه با اشاره به به بالا بودن سطح آب های زیرزمینی تصریح كرد: حجم زیاد پسماندهای تر و گرمای شدید، فعل و انفعالات شیمیایی محیط را افزایش می دهد و باعث می شود شیرابه زباله آب های زیرزمینی را آلوده كند.
وی افزود: سلول فعلی دفن پسماند، دیگر كارآیی ندارد و سیستم دفن زباله برهم خورده است به همین دلیل باید سلول جدیدی احداث شود.
به گفته وی، پیش از این شهرداری ساخت یك سلول جدید را شروع كرده بود كه با 50 درصد پیشرفت متوقف شده است.
وی تاكید كرد: بعد از این بازدید بر اساس قانون برای سازمان پسماند شهرداری اهواز اخطاریه صادر شده است.
بنی عگبه در ادامه گفت: شهرداری اهواز قرار بود كه تفكیك پسماند از مبداء را نیز در مهر ماه آغاز كند كه شامل آموزش به مردم و عملیات تفكیك از منازل شهروندان است.
*زباله دان «تك سلولی»
با توجه به بالابودن سطح آب های زیرزمینی در اهواز روش دفن در ارتفاع، یا روش ژاپنی موسوم به «فوكوئوكا» برای دفن بهداشتی پسماند به عنوان الگو قرار گرفته است. این روش برای جلوگیری از آسیب بیشتر به محیط زیست انتخاب شده بود. در این روش زباله های غیر قابل بازیافت در سایت، در سلول های شیب دار به ابعاد 350 متر در 150 متر دفن و با یك لایه خاك پوشانده می شوند. تصفیه شیرابه زباله به صورت بیولوژیكی، هدایت و جمع آوری گاز تولیدی، قابلیت استحصال انرژی و نیز تثبیت پسماندهای دفنی پس از دو سال از اهداف این روش بوده كه تاكنون محقق نشده است.
سایت «صفیره» و سایت «برومی» هر دو در بخش غیزانیه اهواز قرار دارند. نزدیك ترین روستا به مدفن پسماند اهواز (روستای صفیره) در فاصله 500 متری است. هر نوبت كه این محل دچار آتش سوزی می شود دود تا شعاع 20 كیلومتری اطراف روستاها را فرا می گیرد.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اهواز معتقد است: اگر چه دفن زباله در سایت «صفیره» دارای ایراداتی است اما وضعیت آن بهتر از بسیاری از شهرهای كشور است.
محمدرضا قنواتی درباره تلنباركردن زباله ها در مدفن، اظهار داشت: همه شهرهای كشور پسماندهای خود را دفن می كنند، اما مزیت اهواز این است كه به دلیل بالا بودن سطح آب های زیرزمینی، پسماندها روی زمین، در محدوده و ارتفاع مشخص، دفن می شود، به این معنی كه زباله در محوطه سایت ریخته شده و روی آن خاكریزی می شود.
وی افزود: در حال حاضر قسمت عمده زباله ها در «سلول» قدیمی دفن می شود، اما در روزهایی كه این سلول دچار آتش سوزی شده، به ناچار در محوطه سایت به روش سنتی دفن می شود.
قنواتی اضافه كرد: سلول قدیمی، كه در آن پسماندها به روش «فوكوئوكا» دفن می شد، از چهار سال پیش با مشكلاتی مواجه است، و به دلیل مسدود شدن لوله های هوا هرچند یك بار دچار آتش سوزی می شود، از سوی دیگر ظرفیت این سلول رو به اتمام است و ارتفاع پسماندهای دفن شده در آن به 14 متر رسیده است.
وی تلنبار كردن پسماند در محوطه سایت و نفوذ شیرابه زباله و آلودگی آب های زیرزمینی را در مدفن اهواز رد كرد و گفت: روش دفن سنتی در سایت، مشابه روش فوكوئوكا است، تنها با این تفاوت كه لوله گذاری برای خروج گاز در آن انجام نمی شود، كه این روش مشكلی ایجاد نمی كند.
قنواتی با اشاره به 2 راهكار برای برون رفت از این وضعیت، تاكید كرد: پسماندها باید در یك سلول جدید دفن شود اما ساخت سلول دوم در سایت صفیره به دلیل مشكلات قضایی گذشته شهرداری و پیمانكار آن نیمه كاره مانده و امكان ادامه آن نیست.
وی افزود: برای كاهش حجم زباله و جلوگیری از آتش سوزی نیز ساخت كارخانه كمپوست الزامی است اما شهرداری در حال حاضر پولی برای ساخت آن ندارد و باید سرمایه گذار بخش خصوصی اعلام آمادگی كند.
قنواتی همچنین طرح پرونده قضایی علیه شهرداری را تایید كرد و گفت: مقامات قضایی استان برای رفع مشكل حقوقی سلول جدید قول مساعد داده اند.
9754/6002/6064
تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۶
اهواز - ایرنا - در پی دفن غیراصولی زباله در اهواز طی روزها و ماههای اخیر پرونده تخلف شهرداری این كلانشهر دوباره در مراجع قضایی به جریان افتاد.