پكن- ایرنا- التهابات و نوسانات نرخ ارز در ماه های اخیر در كنار تاثیری كه بر سرمایه، مسكن، پول و كالا در كشور گذاشته است بر تحصیل و كار دانشجویان ایرانی مقیم كشورهای خارجی از جمله چین نیز بی تاثیر نبوده است.

به گزارش ایرنا با افزایش نرخ دلار در ایران زندگی بسیاری از جمله دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاه‌های كشورهای خارجی نیز دچار مشكل شده است و آنها اكنون نگران تامین شهریه و هزینه های زندگی خود هستند.
با این حال علیرغم اینكه بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران نهم شهریور امسال در اطلاعیه ای از پرداخت ارز دانشجویی بابت نیمسال اول تحصیلی ۲۰۱۸ میلادی خبر داد اما شمار دانشجویان ایرانی مقیم چین كه حدود یك هزار و 400 نفر اعلام شده همچنان نگران افزایش نرخ ارز هستند.
در اطلاعیه بانك مركزی آمده است پرداخت ارز دانشجویی بابت نیمسال اول تحصیلی سال 2018 و تا تاریخ 31 شهریور 1397 قابل پرداخت بوده و پس از تاریخ مذكور ارز دانشجویی به نرخ بازار پرداخت می شود.
بانك مركزی 13 شهریور نیز در بخشنامه ای اعلام كرد بانك‌ها مجازند از محل ارز‌های خریداری‌ شده، با تامین اسكناس از محل منابع خود، نسبت به فروش و پرداخت ارز مسافرتی و دانشجویی به نرخ بازار و با اخذ مدارك مورد نیاز، اقدام كنند.
'سارا مرادی' دانشجوی ساكن پكن درباره تاثیر نوسانات بازار ارز بر شرایط تحصیل خود به ایرنا گفت: بعد از تحمل سختی ها و مشكلات زیادی توانستم در یكی از دانشگاه های چین پذیرش بگیرم اما اكنون با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش قیمت دلار و یوان، برای تامین هزینه های دانشگاهم اعم از شهریه، هزینه مسكن و حتی هزینه زندگی با مشكل مواجه شده ام.
او می گوید برای مثال ارزش یوان واحد پول ملی چین در یك سال گذشته سه تا 4 برابر افزایش پیدا كرده است و برای دانشجویانی مثل من كه خانواده هایشان از ایران برای انها پول می فرستند این هزینه ها كمرشكن است.
به گفته وی هر یوان چین تابستان سال 96 حدود پنج هزار ریال خریداری می شد اما اكنون خانواده من باید هر یوان را با قیمت 19 هزار ریال خریداری و برای من ارسال كنند.
'علی قادری' دیگر دانشجوی ایرانی مقیم شانگهای می گوید جدا از همه اینها، هزینه بلیط هواپیما از تهران به شانگهای یا پكن از 12 میلیون ریال به حدود 40 میلیون ریال افزایش یافته است.
او می گوید با چنین وضعی تابستان امسال نتوانستم برای دیدن خانواده به ایران برگردم چون هزینه های رفت و برگشت به ایران را نداشتم.
افزایش قیمت ارز به ویژه دلار و یوان، باعث شد تا شورای مركزی مجامع دانشجویی مقیم چین كه مجمع دانشجویان پكن، ووهان، گوانجو، نانجینگ، خفی و ججیانگ تشكیل شده است با ارسال نامه ای به وزارت علوم نسبت به بخشنامه بانك مركزی مبنی بر شمول ارز دانشجویی در فهرست موارد و مصارف خدماتی واكنش نشان دهند.
آنها در این نامه نوشته اند اكثریت دانشجویان ایرانی خارج از كشور به دلایلی همچون اقامت طولانی مدت در خارج، عدم امكان داشتن شغل و درآمد مالی، پرداخت شهریه، پرداخت هزینه های سفر، عدم امكان استفاده از خوابگاه های دانشجویی و همچنین عدم امكان استفاده از وامهای دانشجویی متداول، تاثیر پذیری بیشتری نسبت به سایر اصناف مشمول مصارف ارز خدماتی دارند بنابراین دریافت ارز یارانه ای نقش حیاتی در كیفیت زندگی دانشجو دارد و چه بسا ممكن است در ادامه اقامت و اتمام دوره تحصیلی او نیز تاثرگذار باشد.
شورای مركزی مجامع دانشجویی مقیم چین همچنین با انتقاد از شفاف نبودن شرایط تعلق و پوشش و مدارك مورد نیاز جهت دریافت ارز از یك طرف و اجرای بسیار ناگهانی این سیاست از طرف دیگر، می گوید بدون توجه به تفاهمات قبلی وزارتخانه های علوم و بهداشت با بانك مركزی، پس از ابلاغ بسته سیاستی جدید ارزی، حتی دانشجویانی كه به بانك های عامل معرفی و چه بسا سپرده گذاری نموده بودند، از ثبت درخواست آنها و فروش ارز جلوگیری بعمل آمده است كه این خود به نوعی یك تبعیض و بلاتكلیفی آشكار تلقی می شود.
با این حال دانشجویان ایرانی مقیم چین خواستار استثنا شدن ردیف مربوط به دانشجویان و محققان از فهرست مصارف خدماتی و ادامه پرداخت ارز دانشجویی با نرخ دولتی هستند.
'محمد طالب' دبیر مجمع دانشجویان مقیم پكن می گوید ارائه تسهیلات بیشتر و یا جایگزین از جمله بلیط رایگان و یا با تخفیف بالا حداقل یكبار در سال و تخصیص كمك هزینه اسكان دانشجویان متاهل كه امكان استفاده از خوابگاه های دانشجویی را ندارند از دیگر خواسته های دانشجویان مقیم چین از مسئولان است.
دانشجویان ایرانی مقیم چین همچنین خواستار برخورد جدی، سخت و بدون ملاحظه با سودجویان، متخلفان و سوء استفاده كنندگان از منابع ارزی كشور و تخصیص عادلانه ارز، توجه ویژه به اقشار آسیب پذیرتر و حمایت از سرمایه های علمی و فكری هستند.
**آساق**1904**1337