«تریتا پارسی» روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این فرصت مهمی برای روحانی خواهد بود تا نشان دهد كه دولت ترامپ است كه به عنوان یك تبهكار عمل می كند و تهدیدی مستقیم برای ثبات خاورمیانه و وجود نظم بین المللی لیبرال است.
وی با اشاره به دیدگاه جریان های سیاسی داخل ایران درباره این سفر اظهار كرد: اما این هدف ممكن است تحت تاثیر فشار داخلی بر روحانی قرار گیرد تا او طی حضور خود در سازمان ملل متحد، از موضع بسیار تهاجمی تری سخن بگوید.
ایرنا از این تحلیلگر سیاسی پرسید كه برخی از ناظران ادعا می كنند با توجه به یكجانبه گرایی ترامپ، سفر روحانی به نیویورك، موفق نخواهد بود. این سفر چه دستاورد دیپلماتیكی برای ایران خواهد داشت؟
پارسی پاسخ داد: به اطمینان، این دیدار با دستاوردهای دیپلماتیك همراه خواهد شد. باید دانست كه این دیدارهای دیپلماتیك نه با ترامپ، بلكه با دیگر سران كشورهای جهان خواهد بود.
وی خواستار موضع گیری قاطع اعضای شورای امنیت در برابر سیاست های یكجانبه ترامپ شد و تاكید كرد: جامعه بین المللی باید تصمیم بگیرد كه آیا می خواهد در چارچوب نظامی قانون محور زیست كند یا زیر فشار و تهدید ترامپ قرار گرفته و به او اجازه دهند كه برای روابط میان كشورها شرط تعیین كند.
بنیانگذار و مدیر اجرایی شورای ملی ایرانیان آمریكا (نایاك) تصریح كرد: برای این منظور، روحانی می تواند با نشان دادن اختلاف میان رفتار ایران در چارچوب برجام و عملكرد ترامپ، دستاورد خوبی در سازمان ملل داشته باشد.
پارسی همچنین درباره مبانی حقوقی اتهام آمریكا به ایران و درخواست تشكیل جلسه شورای امنیت گفت: ایالات متحده هیچ مبنای محكمی برای متهم كردن ایران در شورای امنیت ندارد اما ریاست این شورا در ماه جاری در اختیار آمریكاست و در نتیجه قادر به سوء استفاده از اختیارات خود برای برگزاری چنین جلسه ای است.
وی افزود: به باور من اگر روحانی و ظریف درست عمل كنند، نشست شورای امنیت می تواند علیه ترامپ تمام شده و او به عنوان یك رهبر منزوی در سطح بین الملل، نتیجه عكس از این جلسه بگیرد.
این تحلیلگر روابط بین الملل، نفوذ لابی اسرائیلی و سعودی در واشنگتن را تهدیدی برای كشورهای جهان دانست و تصریح كرد: روز به روز كشورهای بیشتری به این نتیجه می رسند كه ترامپ كمر به نابودی كامل نهادهای موجود نظام لیبرال جهانی بسته است. پارسی یادآور شد: ترامپ بر این باور است كه به واسطه قدرت نظامی كشورش، اگر جهان با قانون جنگل اداره شود، ایالات متحده از آن سود خواهد برد. تنها دولت هایی كه با او در این زمینه موافق هستند، آنهایی هستند كه نفوذ قابل توجهی در داخل نظام سیاسی ایالات متحده دارند، یعنی اسرائیل و عربستان سعودی.
وی افزود: آنها به دلیل این نفوذ می توانند سمت و سوی سیاست ایالات متحده را به نفع خود دستكاری كنند. این وضعیت تهدیدی بزرگ برای بقیه جهان است.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی رئیس جمهوری ایران قرار است هفته آینده به نیویورك سفر كند تا مواضع كشورمان را در هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه دهد.
همزمان با این حضور، آمریكایی ها برنامه ریزی كرده اند تا با توجه به ریاست این كشور بر شورای امنیت در ماه سپتامبر، نشستی با حضور دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا برگزار شود كه طبق اعلام اولیه نیكی هیلی نماینده آمریكا در سازمان ملل موضوع این نشست به ایران اختصاص داشت اما پس از چندی آن را به مسایل عدم اشاعه سلاح های شیمیایی، بیولوژیكی و هسته ای در اروپا، خاورمیانه و آسیا تغییر دادند، هرچند كه در این موضوع نیز همچون یكسال و نیم گذشته، علیه ایران هم اظهار نظر خواهند كرد.
پیش بینی می شود، انتخاب چنین موضوعی با توجه به خروج آمریكا از برجام كه بر خلاف خواست جامعه جهانی به ویژه اعضای شورای امنیت و متحدان اروپایی آن انجام شد، رئیس جمهوری آمریكا را با مشكل جدی در انظار جهانی مواجه سازد.
اروپام**م.ع**1429
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۵
نیویورك– ایرنا– تحلیلگر روابط بین الملل حضور رئیس جمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل را فرصتی برای دیپلماسی ایران خواند و گفت كاخ سفید با سوء استفاده از جایگاه شورای امنیت همچون یك تبهكار بین المللی رفتار می كند.