تهران- ایرنا- تزریق امید و حفظ اعتماد اجتماعی در جامعه از ضرورت های اساسی كشور محسوب می شود و مسوولان بایستی ضمن استفاده از ظرفیت های موجود در مسیر حل مشكلات گام بردارند و با زدودن ناامیدی، روندهای امیدآفرین را افزایش دهند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ وجود امید و اعتماد عمومی در جامعه از جمله مهم ترین سرمایه های اجتماعی محسوب می شود، سرمایه ای كه موتور محرك كشور به سمت پیشرفت، ترقی، رفاه و امنیت است و وقوع رویدادهایی خوب، مانند شوك‌ های حیاتی، به نوعی اعتماد و امید را در جامعه زنده نگاه می دارند كه از آنها می توان به عنوان كلید حل مشكلات بهره گرفت. شوك‌های اعتمادسازی كه بیشتر در خلال انتخابات و دستیابی به دستاوردهای ملی به وجود می‌آیند و انرژی بسیاری را به جامعه تزریق می‌كنند.

از جمله این رخدادها می توان به آزادسازی خرمشهر اشاره كرد كه سبب برانگیختگی و تبلور امید در میان مردم شد و آنها با دلگرمی بیشتر به دفاع از كیان وطن پرداختند. نمونه دیگر نشاط در جامعه را می توان در ایام انتخابات مشاهده كرد زیرا افرادی به عرصه می آمدند كه با برنامه هایشان امید را به جامعه تزریق می كردند.

این شور و امید دوباره در انتخابات 1392 و 1396 نمود بیشتری پیدا كرد با ورود گفتمان اعتدال به عرصه انتخابات، اعتماد اجتماعی و امید به آینده تا حد زیادی در جامعه افزایش یافت كه این روند اعتمادسازی با انعقاد برجام و كاهش تهدیدات خارجی ترمیم شد و به این عوامل می بایست كاهش نرخ تورم و نیز جهش رشد اقتصادی به خصوص در دولت یازدهم افزود.

رویه امیدبخشی در جامعه ایرانی با عهدشكنی های آمریكا و خروج یكجانبه ترامپ از توافق هسته ای تا حدی متوقف و روندی معكوس یافت، هرچند نباید در این ارتباط ضعف های كاركردی در حوزه های مختلف از جمله ناكارآمدی در بخش های اجرایی، قانون گذاری و قضایی را از نظر دور نگه داشت، موضوعی كه به تشدید مشكلات زیست محیطی و چالش های اقتصادی چون رانت و فساد اقتصادی، تورم، تبعیض، بی عدالتی و بیكاری منجر شده است.

در حالی كه مردم برای رسیدگی به مشكلات پیش آمده و برطرف شدن آنها منتظر اقدام سریع بودند، بروز اختلاف نظرها و دعواهای جناحی، آنها را در سردرگمی فروبرد و مجال را برای سوءاستفاده دلالان و احتكارگران مهیا ساخت.

انباشت مطالبات و كم توجهی در عرصه پاسخگویی، فضایی را پدید آورد تا اعتماد عمومی كاهش یابد. تجلی این موضوع را می توان در افزایش تمایل به مهاجرت به خصوص در میان جوانان، افزایش ناهنجاری های اجتماعی و بروز یاس و ناامیدی در جامعه مشاهده كرد.

القائات و سیاه نمایی های فضاهای مجازی و همچنین جریان سازی رسانه ای دشمنان در تیره و تار نشان دادن وضعیت اقتصادی كشور را نباید در بروز مشكلات كنونی و افول امید و اعتماد عمومی در جامعه نادیده انگاشت اما در این میان هنوز بهانه های بسیاری وجود دارد تا امیدها بار دیگر در دل ها جوانه بزند و ایرانیان یكدل و یكصدا همچون سال های دفاع مقدس در جنگ روانی و اقتصادی نیز پیروزی شوند كه البته این امر نیازمند هم افزایی و همكاری هرچه بیشتر مسوولان امر و شفافیت زایی در سطح عمومی است.

در ادامه به نمونه هایی از روندهای امیدآفرین در جامعه می توان اشاره كرد كه عبارتند از:
**تثبیت حقوق اقلیت ها با راهیابی «سپنتا نیكنام»
سپنتا نیكنام در تیر 1397 به شورای شهر یزد راه یافت، این رویداد به عنوان نقطه عطفی در تحقق حقوق شهروندی و حقوق اقلیت های دینی بود و گامی موثر به سمت توسعه سیاسی و اجتماعی به شمار می رود و بدین وسیله با ظرفیت سازی در نظام جمهوری اسلامی ایران، حقوق اقلیت ها در شوراهای شهر و روستا نهادینه و تثبیت شد.

**توجه به حقوق شهروندی بانوان
همزمان با حضور تیم ملی فوتبال در جام جهانی 2018 و زمزمه هایی مبنی بر امكان حضور بانوان در ورزشگاه ها، موجی از امید میان زنان ایرانی به وجود آورد و همچنین رایزنی های دولت با صداوسیما برای پخش مسابقات ورزشی بانوان را می توان از خبرهای خوب در حوزه حقوق شهروندی بانوان برشمرد.

** قانون منع بكارگیری بازنشستگان و تزریق امید به جامعه ایرانی
تصویب و اجرایی شدن قانون منع بكارگیری بازنشستگان یكی از مظاهر چرخش قدرت در سطح حاكمیت به شمار می رود و به تزریق امید در سطح جامعه منتهی می شود و ضمن كاهش بیكاری و اشتغال زایی، جوانان را با انگیزه های نو، راهی دستگاه های اداری و اجرایی می كند.

** لایحه برخورداری همگان از حق تحصیل؛ بذر امید در دل دانشجویان ستاره دار
لایحه پیشنهادی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در برخورداری همگان از حقّ آموزش عالی با هدف حل مشكل دانشجویان ستاره‌دار در 18 شهریور 1397 خورشیدی به تصویب هیات دولت رسید و با تصویب هیات وزیران لایحه الحاق یك تبصره به ماده پنج قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراكز آموزش عالی كشور، مصوب 1392 خورشیدی تدوین شد. این لایحه با هدف حل مساله دانشجویان ستاره‌دار سبب شد تا بذر امید در دل دانشگاهیان بار دیگر جوانه بزند و با ایجاد اراده سیاسی در دولت تدبیر برای برطرف كردن این مشكل، حق بنیادین آموزش به‌طور كامل تثبیت شود.

كارشناسان آموزشی و اجتماعی این اقدام دولت را كه گامی موثر در برخورداری همگان از تحصیلات عالی و عدم محرومیت از آموزش و همچنین ارتقای اعتماد عمومی در شرایط فعلی جامعه قلمداد می كنند. امید است تا با عزم مجلس شورای اسلامی و تصویب این لایحه، حق تحصیل كه به صراحت قانون اساسی در فصل سوم بر آن تاكید كرده، محقق شود.

**برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی
برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی به عنوان مطالبه عمومی مطرح و با تاكید آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری، وارد مرحله اجرایی خود شد در این میان دستگیری عاملان بی ثباتی اقتصادی در روزهای گذشته شدت بیشتری یافته است.

این گونه خبرهای مسرت بخش و امیدآفرین در میان انبوه سیاه نمایی ها از وضعیت كشور، روزنه ای برای زنده نگاه داشتن امید و اعتماد به شمار می رود و با ارتقای امید اجتماعی زمینه افزایش مشاركت های جمعی و مسوولیت پذیری فراهم می شود و بدین ترتیب افراد با استفاده از تمام ظرفیت­ های موجود در جامعه، بستر حل مشكلات را مهیا می سازند.

پژوهش**2059**9131