اسلام آباد - ايرنا - در پي شروع نخستين سفر خارجي «عمران خان» نخست وزير پاكستان به عربستان سعودي و امارات متحده عربي، تحليلگران پاكستاني معتقدند كه اين سفرهيچ تاثير منفي بر روابط بين اسلام آباد و تهران نخواهد داشت.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا بر اساس بيانيه وزارت امور خارجه پاكستان پس از دعوت ملك سلمان پادشاه و محمد بن سلمان وليعهد عربستان سعودي، عمران خان عصر امروز در راس يك هيات به عربستان سعودي سفر كرد.
وزير امور خارجه و وزير دارايي و برخي مشاوران نخست وزير را در اين سفر دو روزه كه پس از ديدار با مقامات عربستان عازم امارات مي شوند همراهي مي كنند.
قرار است عمران خان در ديدار با پادشاه عربستان در خصوص موضوعات مورد علاقه، تحولات منطقه اي و مشكلات جهان اسلام به تبادل نظر بپردازد.
با اين حال برخي رسانه هاي پاكستاني به نقل از منابع ديپلماتيك اعلام كردند كه عربستان سعودي از عمران خان در جنگ با تروريسم كمك خواهد خواست.
منابع سعودي پس از پيروزي عمران خان در انتخابات پيشين پاكستان، از راه هاي مختلف، پيام خود مبني بر درخواست از پاكستان براي ماندن در ائتلاف نظامي سعودي را به نخست وزير جديد رسانده اند.
از جمله مهم ترين ديدارهاي مقامات ميان دو كشور پيش از سفر عمران خان به عربستان سعودي، مي توان به ديدار محمد بن سلمان وليعهد عربستان با ژنرال قمر جاويد باجوا فرمانده ارتش پاكستان در حاشيه برگزاري حج امسال اشاره كرد.
به گفته مقامات ارشد نظامي در اين ديدار از جمله موضوعات مطرح شده ميان دو طرف مي توان به امنيت عربستان سعودي و همكاري پاكستان در ائتلاف سعودي در جنگ يمن اشاره كرد.
عربستان در اين ديدار با توجه به آنكه فرماندهي ائتلاف نظامي سعودي هم اكنون با ژنرال سابق پاكستان راحيل شريف است، بر حضور گسترده تر نيروهاي پاكستاني در ائتلاف سعودي تاكيد كرده است.
رهبران سعودي مي‌خواهند عمران خان به طور عمومي و آشكارا از ائتلاف حمايت كند زيرا به نفع آنهاست كه كسي با شهرت او اعتبار بيشتري به اين اتحاد بدهد.
سعودي‌ها مي‌خواهند مدعي شوند كه حضور نيافتن ايران و عراق در اين ائتلاف نظامي به خاطر اختلافات سياسي است و نه عوامل مذهبي يا ايدئولوژيك و آنها اعتقاد دارند كه حمايت پاكستان، به خصوص با توجه به پيشرفت‌هاي ديپلماتيك اخير اين كشور در اين زمينه كمك خواهد كرد.

*** تلاش پاكستان، برخورد يكسان با ايران و عربستان بوده است
وزير پيشين وزارت توليدات دفاعي و كارشناس امور دفاعي و سياسي پاكستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در اسلام آباد در خصوص سفر نخست وزير پاكستان به عربستان سعودي گفت:دولت جديد اسلام آباد تلاش كرده است تا در تعامل و روابط با جمهوري اسلامي ايران و عربستان عملكرد يكسان داشته باشد .
ژنرال طلعت مسعود گفت:پاكستان به صورت سنتي با عربستان سعودي روابط ديرينه دارد اما اين روابط بنا بر تحولات منطقه اي و بين المللي داراي فراز و نشيب هايي نيز بوده است.
وي با بيان اينكه تعادل در روابط با تهران و رياض از ستون اصلي سياست خارجي پاكستان بوده است، ادامه داد:همان اندازه كه روابط خوب و حسنه با عربستان، سرلوحه سياست خارجي پاكستان است، روابط برادرانه و دوستانه با ايران نيز سياست راهبردي پاكستان است.
تحليلگر سياسي پاكستان همچنين با تحليل اهداف سفر نخست وزير اين كشور به عربستان، گفت:دريافت كمك هاي مالي از رياض هدف اصلي اين سفر است.
وي گفت: هر چند مقامات عربستان سعي خواهند كرد پاكستان را براي ايفاي نقش در ائتلاف نظامي به رهبري اين كشور تشويق كنند، عمران خان مصمم است تا از دخالت در جنگهاي منطقه اي خودداري كند.
تحليلگر پاكستاني در ادامه به نقل از عمران خان گفت:پاكستان و ايران منافع مشترك زيادي در منطقه دارند بنابراين اسلام آباد سعي خواهد كرد روابط خود با تهران را توسعه دهد.
ژنرال طلعت مسعود با بيان اينكه هر دو كشور ايران و پاكستان داراي مرزهاي مشترك هستند، ادامه داد:پاكستان به دليل همسايگي با ايران به روابط خوب و حسنه با تهران اهميت زيادي مي دهد و سعي خواهد كرد در تنازعات منطقه اي دخالت نكند.
هر چند عربستان سعودي در دسامبر 2015 ائتلاف نظامي را براي جنگ خودخوانده با تروريسم و داعش تشكيل داد اما منتقدان مي گويند اين ائتلاف براي مقابله با ايران در منطقه تشكيل شده است.

*** سفر عمران خان به رياض، روال معمولي روابط ديپلماتيك است
مدير مركز بين المللي مطالعات راهبردي پاكستان و تحليلگر مسائل بين المللي نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت : سفر عمران خان به عربستان سعودي هيچ گاه بر روابط اسلام آباد تهران تاثير منفي نخواهد گذاشت.
« سرور علي نقوي» با معمولي خواندن سفر نخست وزير پاكستان به عربستان گفت:عمران خان بزودي به چين و جمهوري اسلامي ايران نيز سفر مي كند.
مدير مركز بين المللي مطالعات راهبردي پاكستان و تحليلگر مسائل بين المللي در ادامه با بيان اينكه دولت جديد در پي تقويت روابط با همه كشورهاي اسلامي است گفت: گسترش روابط همه جانبه با جمهوري اسلامي ايران نيز در محور سياست خارجي پاكستان قرار گرفته است.
نماينده پيشين پاكستان در آژانس بين المللي انرژي اتمي با بيان اينكه پاكستان هيچ گاه در جنگ هاي منطقه اي شركت نخواهد كرد، تصريح كرد:پارلمان ملي پاكستان پيش از اين، با تصويب قطعنامه اي با دخالت پاكستان در جنگ يمن با شدت مخالفت كرده است.
سرور نقوي همچنين گفت:پاكستان در اختلافات بين عربستان سعودي و قطر نيز بيطرف مانده است.
آساق**6125**1337