تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۲:۴۷

كرمانشاه - ایرنا - برگزاری آیین مذهبی تعزیه خوانی دوازدهم محرم در روستای «فش» از توابع شهرستان كنگاور با قدمتی 150 ساله، بیانگر اوج عشق و ارادت مردم این دیار نسبت به حضرت سیدالشهدا و یاران با وفای ایشان است.

تعزیه نمایش مذهبی است كه بازتابی از هنر ایرانی و فرهنگ شیعه است كه در ایران ایجاد شده و در جهان تشیع نیز به عنوان یك هنر متعالی اجرای اثر دارد. آیین تعزیه خوانی در شهرستان تدین و تمدن كنگاور نیز از سابقه طولانی برخوردار بوده و بسیار مورد علاقه و توجه مردم این دیار است.
مراسم شاخص تعزیه خوانی در كنگاور از دیرباز در روز دوازدهم محرم مصادف با سومین روز شهادت امام حسین (ع) در روستای فش به صورت آیینی خاص برگزار می شود كه هزاران نفر را از سراسر كشور برای دیدن این مراسم معنوی به این روستا می كشاند.

** فش؛ خاستگاه تعزیه خوانی در غرب كشور
مسئول انجمن تعزیه سازمان بسیج هنرمندان استان كرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: به بركت نام حضرت سیدالشهدا (ع) روستای فش از توابع كنگاور به عنوان جایگاه و خاستگاه این هنر اصیل اسلامی در غرب كشور قلمداد می‌شود و نتایج عملی آن در جریان انقلاب اسلامی بر كسی پوشیده نیست.
این كارگردان تعزیه معتقد است: به پاس آیین سرزمین شیفتگان حسین (ع) كاروانی مشتمل بر ده‌ها تعزیه خوان شكل گرفته است كه شكوه حركت این كاروان در روستای ‌فش‌ چشم هر بیننده‌ای را مجذوب خود می‌كند.
وی با بیان اینكه آیین تعزیه خوانی روستای فش با دسته های سینه زنی و زنجیرزنی همراه است، اظهارداشت: اجرای تعزیه، غارت خیمه گاه و خاكسپاری شهدای كربلا توسط قبیله بنی اسد از جمله برنامه های سومین روز از شهادت امام حسین (ع) است.
عظیمی با اشاره به تاریخچه تعزیه در روستای فش افزود: كدخدا نظرعلی اشرفی متولد 1279 از نسل دوم تعزیه خوان های فش بوده و شیخ حسن فشی متولد 1307كه هم اكنون در قید حیات می باشد و از تعزیه خوان های مطرح منطقه می باشد نقل است كه پدر پدربزرگ او (شیخ عبدالله) از تعزیه خوان های فش بوده است.

** همكاری 400 نفر در برپایی مراسم تعزیه روستای فش
مسئول اجرایی برنامه تعزیه در روستای فش در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اینكه چندین سال است هیات امنایی متشكل از 9 نفر از افراد معتمد روستا برای برگزاری این مراسم آیینی تشكیل شده، افزود: 9 كمیته شبیه خوانان، نوحه خوانان، تداركات، انتظامات، مالی، فضاسازی، پشتیبانی و... به تعداد حدود 400 نفر كه همگی بومی روستا هستند، در این راستا فعالیت می كنند.
وحید نوری ، با درخواست از مسئولان دستگاههای خدمات رسان برای بهتر برگزار كردن این مراسم باشكوه گفت: یكی از مهمترین مشكلات ما نداشتن زمین ثابت برای برپایی این آیین معنوی است.
وی گفت: در صورتی كه اهدای زمین از سوی اهالی روستا صورت گیرد با كمك خیران كار ساخت تكیه سرباز (سكوی نیم متری) را آغاز خواهیم كرد.
نوری در ادامه با اشاره به تعداد بازدید كنندگان از این مراسم اظهار داشت: طی برآوردهایی كه در سالهای گذشته صورت گرفت، میهمانانی كه در روز دوازدهم محرم از سراسر كشور به این روستا می آیند، با توجه به شرایط آب و هوایی در فصول مختلف سال، بین چهار تا 10 هزار نفر هستند كه پذیرایی از آنها توسط اهالی روستا انجام می گیرد.

** ثبت ملی تعزیه خوانی روستای فش
مدیركل میراث فرهنگی استان كرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به اجرای آیین های مختلف مردم كرمانشاه در ماه محرم، اظهار داشت: مراسم تعزیه خوانی روستای فش، چمری (آقامیری) در شهرستان اسلام آبادغرب و مور لكی هرسین از جمله رسوم آئینی مردم كرمانشاه در ماه محرم هستند كه طی سالهای گذشته به ثبت ملی رسیده اند.
جلیل بالایی ، با تاكید براینكه این رسوم به مرور كمرنگ و یا فراموش شده اند، افزود: در این راستا در نظر داریم در محرم امسال با اجرای این آیین ها در سطح استان به معرفی، شناسایی و زنده نگه داشتن آنها كمك كنیم.
مدیركل میراث فرهنگی كرمانشاه تصریح كرد: در پنجم محرم (شنبه 24 شهریور) مراسم چمری یا آقامیری به شكل خاصی در روستای چقاكبود اسلام آبادغرب برگزار شد و تلاش كردیم این اثر معنوی احیا شود.
وی افزود: همچنین مراسم تعزیه خوانی روستای فش كه از نظر متن و محتوا با تعزیه سایر استان های كشور متفاوت است را 12 محرم در مزار شهدای روستای فش برگزار كنیم.

** موزه تعزیه فش راه اندازی می شود
مدیر موزه های اداره كل میراث فرهنگی كرمانشاه نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، از راه اندازی موزه تعزیه در روستای فش خبر داد و ادامه داد: تنها گنجینه تعزیه استان در تكیه معاون الملك كرمانشاه قرار دارد كه تعزیه خوانی در این تكیه از سابقه طولانی برخوردار است.
اكرم طهماسبی ، با بیان اینكه تلاش می كنیم موزه تعزیه روستای فش را نیز در راستای حفاظت و جلوگیری از فراموشی این هنر دیرینه راه اندازی كنیم، افزود: ویترین و وسایل موزه ای برای راه اندازی این گنجینه فراهم شده است.
وی كه ریاست اداره میراث فرهنگی شهرستان كنگاور را هم بر عهده دارد، با اشاره به دعوت از مسئولان كشوری و همچنین مسئولان استانی برای شركت در مراسم معنوی تعزیه خوانی، بیان كرد: برنامه ریزی بین بخشی با دیگر دستگاههای شهرستان برای برپایی هرچه باشكوهتر این مراسم انجام شده است.
طهماسبی اظهار داشت: اهمیت هنر پرمحتوا و گرانسنگ تعزیه خوانی در غرب كشور بركسی پوشیده نیست و باید گفت تقویت این هنر در گسترش و رونق صنعت گردشگری روستای هدف گردشگری فش نیز می تواند مؤثر باشد.
شهرستان كنگاور با جمعیتی افزون بر 76 هزار نفر در 94 كیلومتری شرق كرمانشاه واقع شده و دروازه ورودی این استان غربی است.
8066/7447