تهران - ایرنا - محققان دانشگاه «ادیث كوان»* استرالیا نوعی آلیاژ فلزی ارزان قیمت ساختند كه قادر است ناخالصی ها را از آب های آلوده جدا كند.

به گزارش روز پنجشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، در این فناوری جدید از شیشه های فلزی دارای ساختارهای اتمی به هم ریخته برای جداسازی نا خالصی ها از آب استفاده می شود.
برای این منظور با استفاده از روش های خاصی، شیشه های فلزی تبدیل به یك ساختار كریستالی حاوی دانه های ریز می شوند. در این فناوری دانه های كوچك درون نوارهای مبتنی بر آهن كریستالی، بر اساس اختلاف پتانسیل، پیل های گالوانی متعددی را درون ماده ایجاد می كنند كه موجب انتقال الكترون درون دانه ها و در بین آنها می شود.
انتقال سریع الكترون ها در فرآیند استخراج آلاینده ها از آب كاربرد دارد. در واقع انتقال سریع الكترون ها از مواد مورد استفاده به آلاینده ها منجر به تبدیل سریع آلاینده ها به تركیبات بی ضرر مانند آب و دی اكسید كربن می شود. هرچه سرعت انتقال الكترون ها بیشتر باشد، فرآیند پاكسازی آب نیز كارآیی بیشتری دارد.
به گفته محققان كارآیی این فناوری به اندازه ای است كه می توان از آن برای پاكسازی آب از رنگ ها، فلزات سنگین یا آلاینده های ارگانیك با سرعت بسیار بیشتر از روش های متداول بهره گرفت.
مهم ترین زمینه های كاربرد این فناوری، استخراج معادن و صنایع تولید پارچه است. فرآیند استخراج معادن، مقادیر عظیمی از فاضلاب حاوی اسیدها و فلزات سنگین را تولید می كند و در صنایع پارچه، آب حاوی آلاینده های رنگی تولید می شود.
این فناوری هیچ نوع ضایعاتی را در جریان پاكسازی آب ایجاد نمی كند. محققان در آزمایشات توانستند مواد اولیه را برای پنج مرتبه پاكسازی آب مورد استفاده قرار دهند. به گفته محققان مواد اولیه مورد نیاز برای پاكسازی یك تن فاضلاب در حدود 15 دلار استرالیا هزینه دارد.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Advanced Materials منتشر شده است.
...............................
* Edith Cowan University
علمی**9259*2025