اسلام آباد - ايرنا - درحالي «عمران خان» نخست وزير پاكستان هفته جاري به عربستان سعودي سفر كرد كه اعضاي ارشد حزب تحريك انصاف از بسته 10 ميليارد دلاري همكاري دوجانبه و درخواست از رياض براي سرمايه گذاري در طرح CPEC (سي-پك) به عنوان دستاورد اين سفر ياد مي كنند.

به گزارش ايرنا، «عمران خان» نخست وزير پاكستان سه شنبه هفته جاري وارد عربستان شد و پس از سفر به مدينه منوره، صبح چهارشنبه 28 شهريور وارد جده شد و با 'سلمان بن عبدالعزيز' پادشاه و 'محمدبن سلمان' وليعهد اين كشور به صورت جداگانه ديدار و گفت وگو كرد.
رسانه هاي سعودي با انتشار خبر اين ديدارها تنها به ذكر كلياتي درباره گفت وگوهاي دو طرف از جمله ابراز تمايل آنها براي توسعه روابط دوجانبه و بررسي مسايل موردعلاقه و مشترك منطقه و جهان بسنده كردند.
نخست وزير پاكستان پيش از ملاقات با شاه و وليعهد با 'خالدبن عبدالعزيز الفالح ' وزير انرژي، صنعت و معدن و 'ياسر الرميان' رييس صندوق سرمايه گذاري عمومي عربستان و همچنين 'يوسف العثيمين' دبيركل سازمان همكاري اسلامي ديدار و گفت وگو كرد.
عمران پس از پايان سفر به عربستان سعودي به امارات متحده عربي رفت و با شيخ محمدبن زايد ال نهيان وليعهد ابوظبي و فرمانده نيروهاي مسلح امارات ديدار و گفت وگو كرد.
دو طرف در اين ديدار با اظهار خرسندي از سطح روابط بين دو كشور بر گسترش آن در همه زمينه ها تاكيد كردند.
عمران خان در ديدار خود با حاكمان امارات گفت كه كشورش، خواهان تقويت روابط بين دو كشور در راستاي منافع مشترك است.
طرفين در اين ديدار درباره آخرين تحولات منطقه اي و بين المللي نيز به تبادل نظر پرداختند.
«عمران خان» نخست وزير پاكستان در سفرش به عربستان سعودي، در گفت وگو با يك شبكه تلويزيوني سعودي گفت كه كشورش هيچ گاه اجازه حمله به عربستان را نخواهد داد.
وي در پايان سفر دو روزه به عربستان سعودي، به شبكه العربيه گفت كه اسلام آباد به روابط حسنه با رياض ادامه مي دهد.
نخست وزير پاكستان در پاسخ به پرسشي با موضوع دليل اينكه عربستان سعودي را براي اولين سفر خارجي خود انتخاب كرده است؟ گفت:به دليل بحران هاي متعدد نتوانستم، در سه ماه اول نخست وزيري به خارج از كشور سفر كنم ولي پس از اينكه دعوت شاه عربستان و وليعهد اين كشور را دريافت كردم تصميم گرفتم براي زيارت به مكه و مدينه سفر كنم.
وي گفت: به دليل اهميت مذهبي و اعتقادي كه ما براي عربستان قائل هستيم همه رهبران پاكستان سعي مي كنند اول به مكه و مدينه سفر كنند.
نخست وزير پاكستان در ادامه سخنانش به اهميت طرح كريدور اقتصادي چين و پاكستان اشاره كرد و گفت: 'سي پك' زمينه را براي سرمايه گذاري خارجي در خاك پاكستان فراهم كرده و كشورهاي جهان مي توانند از بندر گوادر، كالاهاي خود را به چين صادر كنند.
عمران خان گفت: زماني كه امنيت به افغانستان بازگردد بندر گوادر بهترين مسير براي ارتباط آسياي ميانه و افغانستان به درياهاي گرم خواهد بود.
نخست وزير پاكستان همچنين با تشريح خسارت هاي جبران ناپذير پيوستن پاكستان در جنگ با تروريسم به رهبري آمريكا گفت: در اين جنگ ويرانگر 88 هزار نفر در پاكستان جان سپردند و بيش از 100 ميليارد دلار نيز بر اقتصاد اين كشور خسارت وارد شد.
عمران خان در واكنش به حملات عربستان سعودي به يمن گفت: اگر از ما دعوت شود براي پايان جنگ و آشتي و صلح بين يمن و عربستان نقش ايفا مي كنيم.
نخست وزير پاكستان با اشاره به جنگ، خشونت و تنش در برخي از كشورهاي خاورميانه گفت:پاكستان از صلح حمايت مي كند و آماده است در اين زمينه نقش ايفا كند.
عمران خان در پايان سخنانش، وضع خاورميانه و افغانستان را بسيار مايوس كننده خواند و گفت: پاكستان مي تواند براي پايان دادن به اختلافات بين كشورهاي اسلامي نقش ميانجي داشته باشد.

**دعوت از رياض براي سرمايه گذاري در طرح «سي-پك»
اين سفر درحالي انجام شد كه وزير اطلاع رساني، ميراث ملي و رسانه هاي پاكستان گفت كه كشورش از عربستان سعودي براي سرمايه گذاري در طرح سي پك دعوت كرده است.
«فواد حسين چودري» پنجشنبه در نشست خبري با رسانه هاي پاكستان گفت: عربستان سعودي به عنوان شريك سوم در طرح كريدور اقتصادي چين و پاكستان «سي - پك» مطرح مي شود.
وي اضافه كرد: اعضاي يك هيات بلندپايه عربستان سعودي، هفته نخست ماه اكتبر ميلادي درخصوص مذاكرات مشاركت در طرح سي پك به پاكستان سفر مي كند.
عضو ارشد حزب تحريك انصاف پاكستان با بيان دستاوردهاي سفر عمران خان به عربستان سعودي تصريح كرد:«سلمان بن عبدالعزيز» پادشاه عربستان سعودي در ديدار خود با عمران خان اطمينان داد كه رياض هميشه در كنار اسلام آباد قرار دارد و عمران خان نيز گفت كه تأمين امنيت عربستان سعودي را همانند حفاظت از پاكستان مي داند.
فواد چودري در بخش ديگري از سخنانش اضافه كرد: به دستور پادشاه سعودي، يك كميته عاليرتبه تشكيل شده است و هيات عربستاني در سفر آتي خود به پاكستان را وزير دارايي و وزير انرژي عربستان همراهي مي كند.
كريدور اقتصادي چين- پاكستان از مهم ترين بخش هاي مربوط به طرح راه ابريشم نوين است كه چين در سال ۲۰۱۳ ميلادي آن را به اجرا گذاشت.
پكن در كنار اين كريدور اقتصادي براي راه اندازي كريدورهاي ديگري نيز با حضور كشورهاي بنگلادش و سريلانكا تلاش مي كند.
چين در راستاي برنامه راه ابريشم نوين، ارديبهشت سالجاري نخستين نشست همكاري بين المللي راه ابريشم را با شركت سران 29 كشور در پكن برگزار كرد.
طرح جاده ابريشم جديد در سال 2001 ميلادي و در حاشيه اجلاس مجمع جهاني اقتصادي در داووس از سوي مقامات عالي رتبه چين اعلام شد.
طرح راهروي اقتصادي مشترك چين- پاكستان( CPEC) به ارزش 57 ميليارد دلار، مهم ترين طرح همكاري ميان دو كشور است كه اجرا و تكميل آن دست كم تا سال 2025 به طول مي انجامد.
احداث و تكميل بندر گوادر در جنوب ايالت بلوچستان و در نزديكي مرز مشترك با ايران نقش اساسي در تحقق اهداف اين طرح بزرگ اقتصادي در پاكستان دارد.

**بسته 10 ميليارد دلاري همكاري عربستان و پاكستان
«عثمان دار» از اعضاي ارشد حزب تحريك انصاف پاكستان نيز با انتشار پستي در توئيتر درخصوص دستاوردهاي سفر عمران خان به عربستان بدون بيان جزييات گفت: اسلام آباد و رياض در قالب بسته جامع 10 ميليارد دلاري با يكديگر همكاري مي كنند.
پيش از اين، «يو جينگ» سفير چين در پاكستان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا در اسلام آباد با تبيين نقش ايران در تحقق اهداف كريدور اقتصادي مشترك چين - پاكستان اظهار داشت: ايران به دليل موقعيت جغرافيايي و ژئوپلتيك در منطقه مي تواند به عنوان شريك واقعي در سي پك محسوب شود.
وي با استقبال از پيوستن ايران به اين طرح بزرگ اقتصادي (CPEC) خاطرنشان كرد: طرح هاي عمراني و زيربنايي زيادي در قالب كريدور اقتصادي چين - پاكستان درحال اجرا است كه اميدواريم ايران با پيوستن به اين طرح نقش خود را در توسعه منطقه ايفا كند.
سفير جمهوري خلق چين در پاكستان همچنين با تشريح همكاري هاي منطقه اي در تحقق صلح و ثبات گفت: ايران روابط دوستانه اي با كشورهاي همسايه خود دارد و مي تواند همكاري موثري در اجراي سي پك داشته باشد.
شبك**آساق**6125**1392