به گزارش خبرنگار گروه علمي ايرنا، به طور حتم سياستگذاري و برنامه ريزي مطلوب در عرصه علم، فناوي و نوآوري در كنار توجه ويژه به سرمايه بخش خصوصي براي شكوفا كردن اين عرصه را مي توان يكي از رموز پيشرفت اقتصادي كشورهاي پيشرفته دانست، اقتصادي كه امروز تحت عنوان دانش بنيان از آن نام برده مي شود.
رويكرد توجه به بخش خصوصي بعنوان موتور محركه اقتصاد دانش بنيان در كشورهاي پيشرفته كاهش هرچه بيشتر هزينه هاي دولتي، افزايش راندمان و رفاه عمومي جامعه، ايجاد انگيزه و نشاط در محيط هاي كسب و كار، ايجاد حس رقابت و مشاركت عمومي و همچنين رونق بازار را بدنبال داشته است.
جرقه حركت به سوي اقتصاد دانش بنيان در كشورمان نيز از سال 1385 با ايجاد يك معاونت ويژه تحت عنوان معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري زده شد.
مركزي كه با راه اندازي ستادهاي چهارده گانه در حوزه هاي مختلف از جمله آب و خشكسالي، زيست فناوري، نانو، انرژي، هوايي و هوانوردي، دريايي و گياهان دارويي در طول چند سال اخير حمايت از شركت هاي دانش بنيان، كسب و كارهاي نوپا و استارتاپ و همچنين كانون هاي هماهنگي صنعت، دانش و بازار را به منظور تبديل ايده به فناوري در دستور كار خود قرار داده است.
حال پس از گذشت چندين سال از فعاليت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و كش و قوس ها و تلاش هاي مثمر ثمر اين معاونت در ايجاد ارتباط و تعامل با دستگاه ها و سازمان هاي دولتي به منظور توسعه هرچه مطلوب تر فرهنگ اقتصاد دانش بنيان در كشور، معاون سياست گذاري و توسعه اين معاونت از به رسميت شناخته شدن حوزه دانش بنيان در كشور از سوي نهادها و دستگاه هاي حاكميتي خبر مي دهد.
دكتر مهدي الياسي كه روز جمعه باخبرنگار گروه علمي ايرنا سخن مي گفت، تصريح كرد: معاونت علمي در تسهيل گري حوزه دانش بنيان پيشرفت هاي بسيار خوبي داشته است و به نتايج مناسبي نيز تاكنون دست يافته است.
وي افزود:به طوريكه تقريبا در حال حاضر چه نظام حاكميتي به معناي عام و چه دولت تقريبا پشتيبان و تسهيلگر تمام فعاليت هاي دانش بنيان و استارتاپي در حوزه هاي مختلف هستند و اين حوزه را به رسميت شناخته اند.
الياسي اظهارداشت: در حال حاضر بين معاونت علمي با نهادها و بخش مختلف از جمله وزارت علوم، ارتباطات، بهداشت، نيرو، نفت و يا شوراي عالي مقررات زدايي وزارت اقتصاد تعامل و همكاري نزديكي ايجاد شده است.
وي در ادامه اظهارداشت: امروز در معاونت علمي و فناوري رييس جمهور فعاليتهاي مشخص و متعددي درجهت تقويت بخش خصوصي و ايجاد ارزش افزوده حاصل از علم، فناوري و نوآوري تعريف و اجرايي شده است.
الياسي، تحريك و ايجاد كشش بازار خدمات و كالاهاي دانشبنيان در بخش خصوصي، تعريف و حمايت از طرحهاي كلان ملي با محوريت بخش خصوصي، حمايت از تجاريسازي فناوريها در كشور با به كارگيري ظرفيتهاي موجود كارگزاران و بنگاههاي بخش خصوصي در تمامي استانهاي كشور، شكلدهي كانونهاي هماهنگي دانش، صنعت و بازار با رسالت ايجاد شبكههاي فناوري در ميان بخش خصوصي، حمايت از نفوذ دانش از دانشگاهها به شركتهاي دانشبنيان از جمله اقدامات معاونت علمي برشمرد.
وي با بيان اينكه، اجراي قانون حمايت از شركتهاي دانشبنيان (مصوب 1389) در دولت هاي يازدهم و دوازدهم به عهده معاونت علمي و فناوري رييسجمهور قرار داشته است، خاطرنشان كرد:در خردادماه 1392 تنها 2 شركت و تا پايان سال 1392 نيز 55 شركت از مسير اين قانون تائيد صلاحيتدانشبنيان را اخذ كردند.
معاون سياستگذاري و توسعه معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري افزود:تعداد شركت هاي دانش بنيان تا پايان سال 1396 با رشد بيش از 60 برابري نسبت به سال 1392 به 3 هزار و 338 شركت رسيد.
اين مقام مسئول اظهارداشت:شركتهاي دانشبنيان تا پايان سال 1396 بالغ بر 127 هزار نفر اشتغال مستقيم ايجاد كرده اند كه قريب به 40 هزار نفر از اين ميزان اشتغال تنها در سال 1396 محقق شده است.
وي خاطرنشاكرد: مجموع درآمد اين شركتها نيز از 175 هزار ميليارد ريال در پايان سال 1395 به رقمي بالغ بر 330 هزار ميليارد ريال در پايان سال 1396 رسيده است.
الياسي در ادامه تصريح كرد: البته با گذشت چهارماه ازسال 1397 اشتغال شركت هاي دانش بنيان از مرز 300 هزارنفر گذشته و درآمد آنها نيز به رقمي بالغ بر 600 هزار ميليارد ريال رسيده است.
وي با اشاره به تعداد شركتهاي دانشبنيان به تفكيك حوزه تخصصي در انتهاي 1396 اظهارداشت: طبق آخرين آمار در حوزه ماشين آلات و تجهيزات پيشرفته 758 شركت، فناوري اطلاعات و ارتباطات و نرم افزارهاي رايانه اي 701 شركت، سخت افزارهاي برق و الكترونيك، ليزر و فوتونيك 553 شركت، مواد پيشرفته و محصولات مبتني بر فناوري هاي شيميايي 375 شركت، محصولات پيشرفته ساير حوزه ها 348 شركت، فناوري زيستي 221 شركت، داروهاي پيشرفته 193 شركت، وسايل، ملزومات و تجهيزات پزشكي 143 شركت و خدمات تجاري سازي نيز 46 شركت درحال فعاليت مي باشند.
معاون سياستگذاري و توسعه معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري در ادامه، تنظيم و تسهيلگري محيط كسب و كار به منظور ارائه يك جثه تنومندتر از حوزه دانش بنيان در اقتصاد كشور را تا حصول نتيجه، از جمله راهبرد اصلي اين معاونت عنوان كرد.
معاون سياستگذاري و توسعه معاونت علمي در ادامه با اشاره مصوبه سال گذشته هيات وزيران تاكيد كرد: امروز هيچ نهادي نمي تواند بدون تاييد كارگروهي كه زير نظر معاونت حقوقي رياست جمهوري است تقاضاي فيلترينگ، بستن و توقف فعاليت يك شركت دانش بنيان را بدهد.
الياسي اظهارداشت: اين بدان معني است كه اگر يك محصول و توليدات از يك شركت نوپا دانش بنيان يا استارتاپي بدون مجوز وارد بازار شده و در حال كار است حتما بايد از طريق اين كارگروه كه متشكل از دستگاه هاي مختلف از جمله معاونت علمي، وزارت ارتباطات، وزارت صنعت، وزارت بهداشت، معاونت حقوقي رئيس جمهور وزارت فرهنگ است تعيين تكليف شود.
وي در عين حال افزود: البته معمولا كار به جايي نمي رسد كه شركت دانش بنيان تعطيل شود و توافق صورت مي گيرد چراكه تلاش ما تزريق خدمات و محصولات و نيروهاي دانش بنيان به جامعه است.
علمي ** 1836 **1440
تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۷
تهران – ايرنا - معاون سياستگذاري و توسعه معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري گفت:در حال حاضر چه نظام حاكميتي به معناي عام و چه دولت تقريبا پشتيبان و تسهيلگر تمام فعاليت هاي دانش بنيان، كسب و كارهاي نو و استارتاپ ها در كشور هستند و اين حوزه را به رسميت شناخته اند.