فرياد حداديان روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: آروين خسپي متولد 19 ارديبهشت سال 1388 در مريوان است كه اكنون در كنار پدر و پدربزرگش مشغول هنرنمايي در ساخت كلاش «پا افزار كُردي» است.
وي اضافه كرد: اين كودك مريواني از پنج سالگي مشغول ساخت پا افزار كُردي است و اكنون با وجود داشتن 9 سال يكي از هنرمندان خوب اين حرفه بشمار مي رود.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مريوان افزود: سه نسل از اين خانواده در مريوان كارگاهي مخصوص كلاش بافي دارند و در كنار بيش از چهار هزار و 500 هنرمند كلاش باف ديگر مشغول بكار هستند.
حداديان يادآور شد: شهرستان مريوان پاييز سال گذشته به عنوان شهر جهاني كلاش (پافزار كُردي) مصوب شد و اين هنر به عنوان يك محصول صنايع دستي كردستان در فهرست آثار جهاني شوراي جهاني صنايع دستي به ثبت رسيد.
به گزارش ايرنا، كلاش بافي علاوه بر مريوان در شهرهاي ديگري همچون سنندج، ديواندره، سروآباد، كامياران و سقز نيز رواج دارد اما مريوان به علت تعداد بيشتر فعالان به عنوان مركز توليد اين كفش محسوب مي شود.
هم اكنون چهار هزار و 500 هنرمند كلاش باف و بيشترين كارگاه كلاش بافي شامل 160 كارگاه شهري و حدود دو تا سه هزار كارگاه خانگي روستايي منطقه كردستان در شهر مريوان فعاليت مي كنند.
كلاش پا افزاري با قدمت 2 هزار سال، تهيه شده از مواد طبيعي موجود در محيط مانند نخ و چرم است كه با توجه به خنكي و سبكي آن مورد توجه است و در فصول گرم سال بيشتر استفاده مي شود.
25 مدل با رنگ بندي ها و تنوع خاص با حفظ ويژگي هاي سنتي اين پاپوش تهيه شده تا ساكنان ديگر مناطق نيز بتوانند از كفش دستباف مردم مريوان استفاده كنند.
كلاش تنها پاي افزاري است كه داراي خط تقارن است به اين معني كه چپ و راست براي آن نيست و براي حفظ اين فرم و مدل بايد هر چند مدت كلاش را راست و چپ و يا چپ و راست به پا كرد.
پياده روي با كلاش متناسب با فرم و مرفولوژي پاهاست، كفه آن و قسمت سينه گود پا بر آمده و در پاشنه پا بر جسته اين فرم باعث رفع خستگي و خسته نشدن پاها در هنگام پياده روي مي شود.
از نظر زيست محيطي هيچ نوع آلودگي محيط بعد از استفاده آن ايجاد نمي شود، چون مواد مصرفي آن كاملا طبيعي است و در خاك كمتر از يك سال تجزيه و به عناصر طبيعي خود تبديل مي شود در حاليكه ساير پاي افزارها چند سال طول مي كشد كه تجزيه شود.
مواد اوليه مورد نياز براي كلاش پارچه نخي مانند متقال٬ چلوار٬ نخ تابيده شده نمره٬ لايه، لايه پوست٬ يا چرم گاو است.
هم اكنون هنرمندان استان كردستان در نزديك به 50 رشته صنايع دستي فعاليت دارند كه 21 مورد از اين رشته ها بومي اين استان است.
اكنون بيش از 40 هزار نفر از هنرمندان كردستان در رشته هاي مختلف صنايع دستي بومي و غير بومي فعاليت مي كنند كه 14 هزار و 500 نفر از اين تعداد در سامانه معاونت ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري داراي شناسه فعاليت هستند كه از اين تعداد، سه هزار و 600 نفر بيمه تامين اجتماعي دارند.
استان كردستان داراي يك هزار و 520 اثر تاريخي شناسايي شده شامل آثار باستاني، غارهاي طبيعي، درختان كهنسال، ميراث منقول، قنات و مكان هاي طبيعي است، 872 اثر از اين تعداد شامل 773 اثر غير منقول شامل (آثار تاريخي، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد ميراث طبيعي، 56 مورد ميراث معنوي و 23 مورد ميراث منقول در فهرست آثار باستاني كشور به ثبت رسيده است.
3034/9102
تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۰
سنندج - ايرنا - رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري مريوان گفت: آروين خسپي از طرف شوراي جهاني صنايع دستي به عنوان جوانترين هنرمند حوزه صنايع دستي منطقه آسيا و اقيانوسيه انتخاب شده است.