دهلی نو - ایرنا - نخست وزیر هند در سه سال گذشته به خاطر اصلاحات اقتصادی كه ارائه كرد با موفقیت های سیاسی بزرگی روبرو شد اما به نظر می رسد همین برنامه های اقتصادی اكنون به عامل افول محبوبیت وی بین سیاستمداران و مردم تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، با نزدیك شدن نارندرا مودی به انتهای صدارت چهارساله خود در دولت هند، شدت حملات مخالفان علیه وی افزایش یافته است. آنها با نقد نتایج برنامه های اقتصادی وی می كوشند موقعیت وی را در انتخابات پارلمانی آینده تضعیف كرده و دولت دیگری را جایگزین كنند.
در نقد عملكرد وی، رسانه ها و احزاب مخالف به عناصر متنوعی اشاره می كنند كه ایجاد جو خفقان، تشجیع حملات علیه اقلیت ها بخصوص مسلمانان و محدود كردن آزادی بیان از آن جمله می باشد اما اخیرا بهای فزاینده مواد سوختی كه فشار زیادی به قشر ضعیف وارد می كند اقتصاد را به نگرانی اصلی حزب حاكم بهاراتیا جانتا پارتی (بی جی پی) تبدیل كرده است.
در همین راستا، وبسایت تحلیلی كوییز در تایید این دیدگاه خاطرنشان كرد كه دولت مودی در حالی به انتخابات سال آینده نزدیك می شود كه اعتماد هندی ها به اقتصاد او به شدت كاهش یافته است.
این وبسایت نوشت: امسال تنها 56 درصد افرادی كه در تحقیقات اندیشكده ها و مراكز نظر سنجی پیو در هند شركت كردند از وضعیت اقتصادی راضی بودند در حالیكه این رقم در سال گذشته 83 درصد بوده است.
كارشناسان این كاهش 27 درصدی را سریعترین سقوط در بین 27 كشور مورد مطالعه در سراسر جهان در بهار 2018 ارزیابی كردند. برای انجام این نظر سنجی در هند، در طول دو ماه یعنی از اردیبهشت تا تیر 2521 بزرگسال مورد مصاحبه قرار گرفتند.
نكته قابل توجه این بررسی ها آن بود كه در 20 كشور از جمله هند، حامیان حزب حاكم از وضعیت اقتصادی راضی هستند و با هدف تقویت قدرت سیاسی حزب خود به تبلیغ و بزرگنمایی موفقیت های اقتصادی می پردازند.
در هند، 72 درصد از پاسخ دهندگان كه حامیان حزب حاكم نیز بودند، معتقد بودند وضعیت اقتصادی كنونی خوب است، در حالی كه این میزان در میان افراد معمولی این 48 درصد بود.
واقعیت آن است كه برنامه های اقتصادی مودی باعث شده است كه رشد اقتصادی این كشور به رقم بی سابقه 7.3 رسیده و ثابت بماند كه در جهان نیز تجربه منحصر بفردی است . در دوران مودی، هند در میان پنج قدرت اقتصادی جهان و هفت كشور ثروتمند دنیا قرار گرفت.
در نتیجه برنامه های او بود كه والدین هندی مشاهده كردند كه وضعیت معیشت و تحصیل كودكانشان بهتر از نسل های قبلی و حتی خودشان می باشد و همین باعث شد كه 66 درصد كل كسانی كه مورد پرسش قرار گرفتند از اینكه معیشت كودكانشان از خودشان بهتر خواهد بود ابراز خشنودی كنند.
به نوشته وبسایت شبكه تلویزیونی ان دی تی وی، سرانه تولید ناخالص ملی از سال 1990 میلادی 266 درصد افزایش یافته است اما اخیرا التهابات سیاسی كه به دلیل عدم شفافیت در عملكرد دولت مودی به هنگام خرید جنگنده های رافائل از فرانسه ایجاد شده همراه با برخی جنجالهای رسانه های كه به دلیل اختلاس در چند بانك دولتی هند ایجاد شده است موفقیت های وی را زیر سوال برده است.
مردم نیز كم كم از بحران اقتصادی سخن می گویند و از عملكرد دولت اظهار نارضایتی می كنند كه مهمترین عامل آن تاثیر تغییرات جهانی قیمت نفت بر اقتصاد كشوری است كه به سرعت در راه توسعه و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی گام بر می دارد اما برای تحقق این اهداف به واردات بیش از 80 درصد از نفت مورد نیاز خود وابسته است.
برای نمونه اكنون روپیه با از دست دادن 11٪ از ارزش خود در برابر دلار آمریكا در سال جاری در میان بدترین ارزهای آسیا قرار دارد. با افزایش قیمت نفت خام، افزایش كسری حساب جاری، و تاثیرات جنگ های تجاری ایجاد شده توسط دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریكا، هیچ نشانه ای از بهبود ارزش روپیه وجود ندارد هر چند دولت تلاش زیادی برای توقف كاهش ارزش روپیه كرده است.
یكی از این بحران ها قیمت سوخت هند است.
در همین رابطه روزنامه 'اكونومیك تایمز' نیز خبرداد كه قیمت بنزین در بسیاری از شهرها نزدیك و یا بالاتر از 90 روپیه (بیش از یك یورو) به ازای هر لیتر و قیمت گازوئیل نیز در سال جاری افزایش یافته است.
بعضی از دولت های فدرال راهكار كاهش قیمت سوخت را داده اند اما دولت مركزی از كاهش مالیات غیر مستقیم، كه همراه با سایر مالیات ها و كمیسیون ها، تقریبا 50 درصد از قیمت های سوخت را در هند تشكیل می دهد سر باز زده است.
همه این نگرانی ها با دغذغه ایجاد شغل در هند همراه است چرا كه انتظار میرود تا سال 2027 هند بزرگترین جمعیت كار جهان را داشته باشد.
هر چند سیاستمداران تاكید دارند كه وضعیت مالی هندی ها به طور متوسط از 20 سال پیش بهبود یافته و این كشور رشدی را تجربه می كند كه از كشورها پیشرفته ای چون آمریكا ،انگلیس و ژاپن هم بیشتر بوده است اما تاثیر بحران های اقتصادی بر زندگی روزمره بیش از یك میلیارد و دویست میلیون نفر هندی كه بسیاری از آنها زندگی روستایی متوسط رو به فقیرانه دارند قابل انكار نیست.
به همین دلیل است كه ناظران سیاسی و احزاب مخالف بر این نكته تاكید می كنند كه این كشور اخیرا به دلیل فشارهای ناشی از بالارفتن قیمت نفت و كاهش ارزش روپیه با چالش جدی روبرو شده است.
همین باعث شده است كه حزب حاكم به رهبری مودی اكنون نگرانی شدیدی درباره آینده سیاسی خود احساس كند چرا كه قیمت نفت و سقوط مستمرارزش روپیه انتقادات زیادی درباره عملكرد اقتصادی آن برانگیخته است.
افزایش بهای جهانی نفت و همچنین تهدیدهای آمریكا علیه هند برای مواجه شدن با تحریم در صورت ادامه واردات نفت از ایران از یك سو وكم شدن هر روزه ارزش روپیه در مقابل ارزهای جهانی مانند دلار كه كارشناسان از آن به عنوان 'سقوط آزاد روپیه به دره ای عمیق' یاد می كنند عملكرد دولت را زیر سوال برده است.
مشكل نفت و ارزش روپیه تنها دردسرهای هند نیستند بلكه مساله به اینها استقراض خارجی را هم باید اضافه كرد.
در عین حال، نگرانی های زیادی در مورد كاهش سرمایه گذاری و كسری تجاری بیشتر وجود دارد كه میتواند به گسترش شكاف حساب مالی هند بیانجامد.
حال باید منتظر ماند و دید كه آیا نتایج بحران ناشی از سیاست های اقتصادی خود را در صندوق رای به نمایش خواهد گذاشت و یا مودی از این پل معلق باریك به سلامت عبور خواهد كرد.
آساق**1424 **1663**