قم - ايرنا - رئيس سازمان جهاد كشاورزي قم با اشاره به اين كه تغيير سيستم آبياري، چالش ها و مشكل هاي آبي بخش كشاورزي را بر طرف كرده است، گفت: در سال جاري 6 هزار هكتار زمين كشاورزي استان تحت پوشش آبياري نوين قرار مي گيرد.

به گزارش ايرنا، محمد رضا طلايي روز يكشنبه در جلسه كارگروه تسهيل و رفع موانع توليد قم در دهستان قمرود اظهار داشت: در آغاز دولت يازدهم ميزان اعتبار در نظر گرفته شده براي آبياري نوين استان به صورت ميانگين بين 10تا 15ميليارد ريال بود، ولي اين رقم امسال به 600 ميليارد ريال افزايش پيدا كرده است.
وي مساحت زمين هاي تحت آبياري نوين استان در سال 92 را نيز بالغ بر سه هزار و 700 هكتار عنوان كرد و افزود: هم اكنون 13هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي قم به روش نوين آبياري مي شود.
وي همكاري و كمك كشاورزان را در توسعه آبياري نوين در استان موثر دانست و گفت: در سال 92 موضوع استفاده از آبياري نوين به دلايل مختلف از جمله شوري آب و وزش باد گرم ناكارآمد شناخته شد، ولي در حال حاضر بيشتر كشاورزان استان با توجه به ضرورت هاي موجود در نوبت استفاده از تسهيلات لازم براي اين نوع آبياري قرار دارند.
طلايي همچنين با اشاره به اقدام هاي خوبي كه در راستاي تغيير الگوي كشت محصول هاي باغي صورت گرفته است، افزود: كاشت پسته به دليل شرايط اقليمي رونق قابل توجهي در استان پيدا كرده و بر اساس اعلام مركز تحقيقات كشاورزي كشور، قم دومين استان در توليد پسته به شمار مي آيد.
وي افزايش باغ هاي پسته استان از حدود 4 هزار هكتار به 12هزار هكتار طي سال 92 تا 97 را مورد توجه قرار داد و گفت: امروز سه واحد صنعتي بسته بندي اين محصول در قم وجود دارد.
وي پيشرفت هاي صورت گرفته در حوزه دامداري قم در پنج سال گذشته را نيز مورد اشاره قرار داد و افرود: برغم مشكلاتي كه صنعت دام و طيور استان در برهه اي خاص پيدا كرد، اكنون با توجه به رونق كشاورزي ظرفيت توليد خوبي را بويژه در حوزه گاوشيري شاهد هستيم.
طلايي همچنين با اشاره به سياست جهاد كشاورزي استان مبني بر احداث و توسعه استخرهاي پرورش ماهي با استفاده از ظرفيت چاه هاي كشاورزي خاطرنشان كرد: در اوايل دهه 90 براي احداث هر استخر پرورش ماهي 300 ميليون ريال تسهيلات بلاعوض با رويكرد توليد ماهي قزال آلا در نظر گرفته شد.
وي با اذعان به اين كه اين نوع ماهي توليد شده در استان به لحاظ قيمت توان رقابت با استان هاي ديگر را نداشت و استان هايي مانند لرستان 30 درصد پايين تر از قم اين محصول را عرضه مي كردند، گفت: به همين جهت رويكرد استان در پرورش ماهي از قزل آلا به خاويار تغيير پيدا كرد، به نحوي كه قم نخستين استان پرورش دهنده خاويار در محيطي خارج از دريا بود.
وي تعداد سايت هاي پرورش خاويار در استان را پنج مورد ذكر كرد و افزود: سه سايت پرورش ديگر نيز با استفاده از تسهيلات اشتغال و توسعه روستايي با نرخ 6درصد در حال احداث است.
وي ورود قم به بحث پرورش ماهي هاي زينتي را نيز از جمله نوآوري هاي حوزه كشاورزي اين استان عنوان كرد و گفت: اين طرح كه مبتكر و ابداع كننده آن در كشور جهاد كشاورزي قم است، در حال حاضر گستردگي خوبي دارد.
وي در بخش ديگري از سخنان خود كل ظرفيت گلخانه هاي استان در سال 92 را تنها 30 هكتار دانست و افزود: در آن زمان طرح توليد محصول هاي گلخانه اي در قم به طور عمده شكست خورده بود و كارشناسان آن را غير ممكن ارزيابي مي كردند، ولي امسال از محل تسهيلات توسعه روستايي ايجاد 67 هكتار در دستور كار قرار گرفته است و توسعه سالانه 150هكتار گلخانه هاي استان نيز دنبال مي شود.
بيست و پنجمين كارگروه تسهيل و رفع موانع توليد قم همزمان با سفر معاون هماهنگي اقتصادي استانداري قم به دهستان قمرود و بازديد از چند واحد توليدي حوزه كشاورزي بويژه مجتمع دامداري، واحد فرآوري پسته و استخر پرورش ماهيان خاوياري برگزار شد.
دهستان قمرود واقع در 20 كيلومتري شهر قم و با بيش از 6 هزار سكنه يكي از دو دهستان تشكيل دهنده بخش مركزي قم محسوب مي شود.
همچنين در اين جلسه 648 ميليارد ريال اعتبار از محل هاي مختلف از جمله تسهيلات سرمايه در گردش، تسهيلات سرمايه ثابت و تسهيلات بازسازي نوسازي براي 22 واحد توليدي استان به تصويب رسيد‌.
در بخش كشاورزي كل زمين هاي قابل كشت قم برابر 105 هزار و 730 هكتار است كه اين رقم 46 صدم درصد كل اراضي قابل كشت كشور مي باشد؛ مجموع كشت سبز استان شامل 20 هزار هكتار باغ و 42 هزار هكتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هكتار كشت جو، پنج هزار و 675 هكتار كشت گندم آبي، دو هزار و 346 هكتار كشت كلزا و بقيه سطح زير كشت به محصولات يونجه، ذرت، پنبه و صيفي اختصاص يافته است.
ميزان متوسط توليد بخش كشاورزي استان قم در سال برابر 746 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعي و باغي، يك هزار و 208 تن آبزيان و 320 هزار تن محصولات دامي است.
7403 / 1175