به گزارش خبرنگار ایرنا خشك شدن آب چشمه علی طی ماههای گذشته خبرساز بوده و علت آن نیز حفاری مترو در خط 6 اعلام شده است.
چشمه علی به عنوان محلی تاریخی و گردشگری با قدمت هشت هزار ساله در شهرری (مركز شهرستان ری) واقع است.
پس از خشك شدن آب این چشمه، تابستان امسال یكبار دیگر آب در آن به جریان افتاد اما اندك و فقط در یك حوضچه آن بود كه همان هم نهم شهریور امسال دوباره خشك شد اما چند روز بعد در 21 شهریور خبر احیای آب در این چشمه اطلاع رسانی و در جریان بازدید میدانی خبرنگاران ایرنا تایید شد.
*كشاورزی: آب چشمه علی كفاف نمی دهد
در جریان این بازدید نماینده شورای كشاورزی روستای «علایین» شهرستان ری كه كشاوررزان آن از حق آبه چشمه علی استفاده می كنند به خبرنگاران گفت: 400 هكتار از زمین های سبزی كاری این روستا با آب این چشمه آبیاری می شود از حدود هشت ماه پیش با حفاری تونل مترو كه از فلكه سوم دولت آباد تا میدان صفاییه رد می شد آب بشدت كاهش یافت و در برخی مقاطع خشك شد.
اكبر روشنی با بیان اینكه آبخوان هایی كه مربوط به چشمه علی می شده دقیقا زیر این یك كیلومتر (فلكه سوم دولت آباد تا میدان صفاییه بوده است) اظهار داشت: پیش از حفاری مترو میزان آب 135 لیتر بر ثانیه بود و در كمترین مقدار به 105لیتر می رسید اما پس از حفاری دِبی (كمیت) آب به 20 لیتر رسیده است.
وی ادعا كرد: اهرم فشار آب دست شهرداری تهران است و هربار با اعتراض كشاورزان فشار آب بالا می رود.
به گفته روشنی كشاورزان در زمان حاضر آب را به قیمت گزاف ساعتی 35 هزار تومان می خرند و جایگزین آب چشمه علی می كنند.
نماینده شورای كشاورزی روستای علایین یادآور شد: آب در ادامه مسیر خود و قبل از رسیدن به روستا ساكن می شود و به دلیل خاك شنی در زمین فرو می رود.
**پاسخ مدیران مترو
مدیران شركت مترو در پاسخ به اظهارات نماینده كشاورزان می گویند كه مترو حاضر است با هزینه خود و لوله گذاری آب را به زمین های كشاورزی منتقل كند كه این پیشنهاد مورد موافقت كشاورران قرار نگرفت.
این درحالی است كه برخی منابع گزارش داده اند كشاورزان این روستا مبلغی از فرمانداری ری برای بتنی كردن كل طول كانال دریافت كرده اند كه در صورت لوله گذاری می بایست این مبلغ را بازگردانند؛ موضوعی كه خبرنگار ایرنا در شرایط كنونی قادر به تایید آن نیست و مسئولان نیز تاكنون در این زمینه اظهارنظر نكرده اند.
**تاثیر حفاری مترو در دست بررسی
همچنین در ادامه این بازدید حسین عزیزی نماینده بخشداری مركزی ری اظهارداشت: در حال بررسی میزان دبی آب چشمه علی طی ۲۰ سال گذشته هستیم.
وی افزود: پس از اعلام گزارش های میزان عبور آب جلسه ای با حضور مدیران مترو و كارشناس رسمی دادگستری برگزار خواهد شد تا تاثیر حفاری خط ۶ مترو بر میزان دبی آب چشمه علی اندازه گیری شود.
عزیزی اضافه كرد: در صورت تایید تاثیر مترو بر آب چشمه علی میزان خسارت و حق آبه كشاورزان با نظر كارشناسان مشخص می شود.
وی درباره پیشنهاد مترو برای لوله گذاری بخشی از مسیر آب چشمه علی به مزارع كشاورزان كه با استقبال كشاورزان همراه نشد اظهارداشت: ادعای كشاورزان این است كه میزان آبی كه وارد می شده و به دنبال حفاری مترو قطع شده بسیار بیشتر از مقدار كنونی است و در صورت لوله گذاری میزان آب ورودی پایین است.
براسای اعلام مدیران شهری، طول كانال آب بَر تا اتوبان شهید آوینی سه هزار و ۱۸۰ متر است.
**اظهارات مجری پروژه خط 6 مترو
مجری پروژه خط 6 مترو تهران نیز امروز در این مراسم گفت: مولفه های مختلفی در وضعیت آب «چشمه علی» واقع در شهرستان ری تاثیر داشته و كاهش آب آن نیز موقتی است.
صادق طریق ازلی اظهارداشت: برای صحبت در خصوص وضعیت این چشمه سه عامل فعالیت های عمرانی و معدنی، تغییرات اقلیمی و حفر چاههای مجاز و غیرمجاز را باید به صورت همزمان در نظر گرفت.
وی با بیان اینكه تغییرات اقلیمی با وضعیت این چشمه بسیار مرتبط بوده است و بسیاری از قنات ها به دلیل تغییر اقلیم تحت تاثیر قرار می گیرند، ادامه داد: با توجه به افزایش برداشت از چاههای غیرمجاز و مجاز باید در این خصوص تجدیدنظر شود.
به گفته مجری پروژه خط 6 مترو تهران فعالیت های عمرانی و معدنی در كاهش منابع آبی چشمه علی موقتی بوده كه بر این اساس تاثیر مترو بر این چشمه نیز دائمی نخواهد بود.
به گزارش ایرنا چشمه علی كه به زبان محلی به «چشملی» هم شهرت دارد تنها یك چشمه كه خروجی آب داشته باشد و مناظر طبیعی آن مورد بهره برداری قرار گیرد نیست بلكه جنبه میراثی و تاریخی آن كه در كنار آثار مهم باستانی قرار گرفته بر اهمیت جهانی آن نیز صحه گذاشته است.
براساس آنچه در منابع آمده، حیات این چشمه به دوره اشكانیان و ساسانیان منسوب است كه بعدها به خاطر نام امام اول شیعیان حضرت علی (ع) به چشمه علی معروف شده است.
در معرفی درباره چشمه علی آمده كه در همسایگی ابن بابویه، برج طغرل، دژ رشكان و در زیر باروی ری واقع شدهاست. چشمهعلی از میان صخرهای بزرگ خارج شده و به سوی جنوب و سپس جنوب شرق جاری است.
تهرام/۹۳۵۳/ 1008
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۷
تهران -ایرنا-مراسم بازدید خبرنگاران از چشمه علی در شهرری به همراه برخی مسئولان و مجریان پروژه احداث مترو تهران روز دوشنبه به محلی برای گفت و شنید درباره مطالبه و حق آبه كشاورزان اطراف این مكان تاریخی و گردشگری تبدیل شد.