دكتر ويدا صنيعي روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا ، با بيان اينكه عوامل خطرساز ابتلا به سرطان روده بزرگ در افراد بالاي 50 سال شايع تر است، افزود: شيوع اين بيماري در افرادي با رژيمهاي غذايي حاوي چربي بالا، گوشت قرمز زياد و غذاهاي آماده و نيمه آماده و كنسرو شده بالا است.
وي اظهار داشت: چاقي، كم تحركي، كاهش فعاليت فيزيكي و ديابت شيوع سرطان روده بزرگ را افزايش ميدهد و مصرف سيگار، الكل و راديوتراپي شيوع كانسر كولوركتال را بالا ميبرد.
صنيعي با بيان اينكه در صورت ابتلا به اين بيماري، تغييردرعادت اجابت مزاج شامل اسهال و يبوست، ايجاد ميشود گفت: اگر اين تغييرات بيش از چهار هفته ادامه داشته باشد، بايد جدي تلقي شود.
وي خونريزي از مقعد و يا مدفوع حاوي خون، درد شكم، نفخ و دل پيچه، احساس عدم تخليه كامل مدفوع و دفع ناقص، ضعف و خستگي مفرط، كاهش وزن غيرمترقبه و ناخواسته را از جمله علائم بيماري سرطان روده بزرگ دانست و گفت: اين علائم بسته به محل گرفتاري و طول مدت ابتلا به سرطان كولوركتال، شدت و ضعف دارد.
رئيس گروه بيماري هاي غيرواگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه با اشاره به اينكه سرطان روده بزرگ بيماري خاموشي است كه بايد جدي گرفته شود ، گفت: به رشد سلولهاي سرطاني در كولون يا ركتوم (بخشي از روده بزرگ) سرطان كولون گفته ميشود و اين بيماري به دليل رشد غيرطبيعي سلولها اتفاق ميافتد كه در آن سلول هاي سرطاني مي توانند به بافتهاي ديگر بدن حمله كنند يا در آنها تكثير يابند.
صنيعي گفت: سرطان كولون يا روده بزرگ مشكل قسمت انتهاي دستگاه گوارش است كه چند سانتي متر آخر كولون يا رودهي بزرگ كه به مدخل مقعد ختم ميشود، ركتوم يا راست روده نام دارد.
وي با بيان اينكه تشخيص زودرس سرطان در درمان قطعي آن نقش بزرگي ايفا ميكند تأكيد داشت: اگر فردي تغيير در عادت اجابت مزاج، خونريزي و وجود خون در مدفوع را مشاهده كند بايد به مراكز بهداشتي درماني مراجعه كند و علائم و تغييرات به وجود آمده، دقيقاً گزارش شود و تاريخچه غربالگري در صورت وجود ارائه شود.
صنيعي با بيان اينكه به طور معمول اولين غربالگري براي تشخيص زودرس سرطان كولوركتال ( روده بزرگ) از سن 50 سالگي شروع مي شود ، گفت: در صورت وجود سابقه فاميلي سرطان و يا بيماري هاي مستعد كننده ابتلا به آن، غربالگري با هدف تشخيص زودرس، در سنين پايين تر نيز آغاز مي شود.
وي به روش كولونوسكوپي براي تشخيص اين بيماري اشاره كرد و گفت: دستگاه كولونوسكوپي يك لوله استوانهاي قابل انعطاف است كه به اين دستگاه دوربيني متصل شده كه به يك مانيتور وصل است.
صنيعي در خصوص چگوني ابتلا به سرطان روده بزرگ گفت: طبق نظر متخصصان و صاحب نظران مرتبط در اغلب موارد علت اصلي ابتلا به سرطان نامشخص است و خطاها يا تغييرات اكتسابي به وجود آمده در سلولهاي سالم روده، دليل آن است كه اين سلولها بدون كنترل تكثير پيدا كرده و باعث ايجاد توده سرطاني در داخل روده ميشود و به بافتهاي اطراف خود و نقاط دوررس بدن هجوم مي برند.
وي افزود: جهش ارثي ژنها كه سبب افزايش استعداد فرد براي ابتلا به سرطان روده بزرگ ميشود، درصد كمتري از مبتلايان به اين نوع سرطان را شامل ميشود.
3033/8066
تاریخ انتشار: ۳ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۸
كرمانشاه - ايرنا - رئيس گروه بيماري هاي غيرواگير معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه به بيان ارتباط بين تغذيه و استعداد به سرطان پرداخت و گفت: مطالعات نشان داده كه افزايش شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ با افزايش دريافت روزانه چربي و كاهش رژيم غذايي حاوي فيبر ارتباط دارد.