ارومیه- ایرنا- امروزه از زباله به علت ظرفیت های درآمدی بالا به عنوان طلای كثیف یاد می شود و دفع آن از چالش های اصلی مدیریت شهری و زیست محیطی در استان های مختلف كشور به شمار می رود؛ چالشی كه راهكار حل آن استفاده از تجربه كشورهای موفق در این زمینه است.

روزانه دهها هزار تن پسماند تر و خشك در ایران تولید و بخش اعظمی از آن به علت نبود مدیریت مناسب در تفكیك، جمع آوری و بهره برداری به تل هایی از زباله در اطراف شهرها و روستاهای كشور تبدیل می شود.
معدوم سازی پسماند اصلی ترین راهكار مدیران در شهرهای مختلف كشور برای خارج كردن زباله از مقابل دیدگان است و خودروهای مختلف سبك و سنگین پسماندهای تولیدی را در كیلومترها دورتر از شهرها به ویژه شهرهای بزرگ و پرجمعیت رها یا در بهترین شرایط دفن می كنند.
این در حالی است كه معدوم سازی پسماند در هر نقطه از زمین مشكلات عدیده زیست محیطی به ویژه برای ساكنان مناطق و روستاهای حاشیه ای در حوزه های مختلف از جمله آلودگی آب شرب روستایی ایجاد می كند.
روان شدن شیرآبه های ناشی از پسماند نیز دیگر مشكل جدی معدوم سازی زباله به شمار می رود كه می تواند در تخریب محیط زیست نقش بسزایی ایفا كند.
تجربه های جهانی بسیار قابل توجهی در خصوص موضوع مدیریت پسماند در دنیا وجود دارد كه می توان از آنها برای بهینه سازی استفاده از این طلای كثیف بهره برد تا نه تنها ضرررسان نباشد بلكه منفعت های زیادی نیز برای منطقه ایجاد كند.
تفكیك زباله از مبدا با اجرای طرح های تشویقی و كمك به خانواده ها، ایجاد محل های جداگانه برای دریافت زباله های تفكیكی به میزان بسیار زیاد در سطح شهرها، اهدای هدایای مختلف در قبال تفكیك درست و حجیم زباله های تر و خشك، استفاده از ظرفیت بازیافتی برای زباله های خشك و ایجاد زمینه برای تولید كود از زباله های تر از جمله راهكارهای مدیریت پسماند در دنیاست.
البته راهكار جدیدی نیز در سال های اخیر به این موارد افزوده شده و آن هم ایجاد انرژی از زباله ها بدون تفكیك تر و خشك است؛ امری كه برخی كشورهای اروپایی به ویژه حوزه اسكاندیناوی آن را در دستور كار قرار دادند و امروزه در برخی موارد نسبت به واردات زباله برای تامین خوراك كارخانه های تولید انرژی خود اقدام می كنند.
با توجه به این تجربه های واقعی و نتیجه بخش، انتظار می رود در شهرستان های مختلف كشور به ویژه شهرهایی مانند ارومیه، مدیریت پسماند در راستای كاهش دغدغه های این بخش مورد توجه مدیریت شهری و حوزه محیط زیست قرار بگیرد و از ظرفیت سرمایه گذاران داخلی و خارجی كه هرازچندی به آذربایجان غربی می آیند، برای كاهش مشكلات پسماند استفاده شود.
هرچند در سال های گذشته مقدمات سرمایه گذاری برای ایجاد انرژی از پسماند در ارومیه فراهم شد ولی به علت های مختلف پیشرفتی در این خصوص به دست نیامد و همچنان زباله های چندصد تنی روزانه در این شهر در منطقه ای دور از ارومیه مدفون و معدوم می شود.
در حال حاضر سرانه تولید روزانه زباله در آذربایجان غربی 854 گرم بوده و در مجموع روزانه نزدیك به 2 هزار و 500 تن زباله در این استان تولید می شود؛ سرانه تولید زباله در كشور 720 گرم و سرانه جهانی 450 گرم است.
*خبرنگار ایرنا
2093/3072/1772