به گزارش ایرنا، بررسی های آماری نشان دهنده سرعت و روند افزایشی جمعیت سالمندان به ویژه در كشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است.
این روند افزایشی و پیر شدن جمعیت در دهه های آینده كه همراه با كاهش جمعیت جوان كشورها اتفاق می افتد، موضوع مهمی است كه برنامه ریزی دولت ها را در كنترل آن ضروری می كند.
در راستای توجه به همین امر بود كه در برنامه ششم توسعه نیز دولت موظف به ایجاد عدالت و رسیدگی به سالمندان شده است.
مانند خیلی از استان های كشور نزدیك به نیمی از جمعیت قزوین را میان سالان تشكیل می دهند كه باید از همین حالا برای تامین رفاه و سلامت آنان در دوره كهن سالی برنامه ریزی كرد.
**جمعیت سالمندان در سه دهه آینده بر ساختار سنی جمعیت قزوین چیره می شود
مدیركل ثبت احوال قزوین در این زمینه گفت: در حال حاضر 46 درصد از جمعیت قزوین را میان سالان تشكیل می دهند و به نظر می رسد الگوی سنی سالخوردگی یعنی بالای 65 سال از سال 1425 به بعد بر ساختار سنی جمعیت این استان چیره شود.
حسن وفایی، میزان رشد جمعیت استان قزوین در سال های 90 تا 96 را 1.15 درصد اعلام كرد و افزود:افزایش امید به زندگی و كاهش باروری به طور همزمان منجر به سالخوردگی جمعیت استان می شود.
وی اضافه كرد: با توجه به اینكه بیشترین ولادت های استان اوایل دهه 60 به ثبت رسیده و با توجه به گذار سنی متولدین نیمه اول دهه 60 از سال های فرزندآوری، روند كاهشی در ولادت های سال های آتی را شاهد خواهیم بود و به همین نسبت نرخ رشد جمعیت نیز كم خواهد داشت.
وفایی ادامه داد: كاهش تولید نیروی كار جوان و فعال، افزایش جمعیت سالمند مصرف كننده، فرزندان كمتر و دشواری نگهداری سالمندان، برهم خوردن توازن جمعیتی و معضل های فرهنگی و اجتماعی از جمله پیامدهای تغییر ساختار سنی است.
**1271سالمند قزوینی از بهزیستی مستمری دریافت می كنند
مدیركل بهزیستی قزوین نیز با بیان اینكه در حوزه سالمندان هیچ فردی پشت نوبت دریافت خدمات بهزیستی نمانده است، گفت: در حال حاضر یك هزار و 271سالمند استان از این اداره كل مستمری دریافت می كنند.
علیرضا وارثی افزود : اداره كل بهزیستی قزوین دارای هفت مركز نگهداری شبانه روزی، چهار مركز روزانه نگهداری سالمندان ویژه زنان و یك مركز ویزیت در منزل ویژه سالمندان در قزوین است و در نیمه دوم سال جاری نیز یك مركز روزانه توانبخشی ویژه مردان نیز ایجاد می شود.
وی با اشاره به فعالیت مراكز روزانه توانبخشی سالمندان، گفت: سالمندان میتوانند با حضور در این مراكز به صورت گروهی به انجام فعالیتهای مختلف چون فعالیتهای هنری و سایر موارد بپردازند و علاوه بر آن خدمات توانبخشی اعم از فیزیوتراپی و غیره را نیز دریافت كنند.
این مسئول، خدمات روان شناسی و تقویت حافظه را از دیگر موضوعات خدمتی در این مراكز عنوان كرد و گفت: این افراد با حضور در این مراكز ضمن بهره مندی از فضایی شاد، میتوانند در جهت انتقال تجربیات سالمندی، كاهش استرس ها و اضطرابهای خود نیز اقدام كنند.
**خانه های كوچك برای سالمندان ایجاد می شود
مدیركل بهزیستی قزوین گفت: سیاست سازمان بهزیستی به سمت ایجاد خانه های كوچك با ظرفیت حدود 10 نفر برای سالمندان است تا بتوانند در فضایی كاملا شبیه خانه به فعالیت و زندگی بپردازند.
وی همچنین افزود: بهزیستی به ازای نگهداری هر سالمند یارانه ای به مبلغ 800 هزار تومان به موسس این خانه ها پرداخت می كند.
این مسئول اظهار داشت: با ارایه خدمات مناسب و مورد نیاز سالمندان تلاش داریم تا كیفیت زندگی برای این قشر را بالا ببریم.
**8.9 درصد جمعیت قزوین را سالمندان تشكیل می دهند
كارشناس مسئول برنامه سلامت سالمندان مركز بهداشت قزوین نیز با بیان اینكه 8.9 درصد جمعیت این استان را سالمندان تشكیل می دهند، گفت: از نظر سازمان بهداشت جهانی، سالمندان به سه دسته سالمند جوان 60 تا 70سال، سالمندان میانسال 70 تا 80 سال و كهنسال (از 80 به بالا) تقسیم بندی می كند.
سارا شیخ با اشاره به برنامه های مركز بهداشت در حوزه سالمندان از توزیع ویتامین دی برای تمام سالمندان به صورت فصلی خبر داد.
وی همچنین با اشاره به ارایه خدمات نوین سلات به سالمندان،گفت: برای هر فرد مراجعه كننده به مركز خدمات جامع، پایگاههای سلامت و خانههای بهداشت سلامت در سطح استان پرونده سلامت الكترونیك تشكیل میشود.
شیخ با بیان اینكه در این راستا تمام جنبههای سلامت از جمله شیوه زندگی مورد توجه بوده و در زمان تشكیل پرونده ارزیابی میشود،گفت: در این برنامه تغذیه، فعالیت بدنی، وضعیت سلامت روان، فشار خون و سایر موارد مورد توجه قرار می گیرد.
وی همچنین گفت: سالمندان كه افراد بالای 60 سال را تشكیل می دهند از نظر آسیب پذیری به هفت گروه، شامل زنان سالمند، كهنسالان، سالمندان روستایی، سالمندان حاشیه شهرها، سالمندان موسسات آسایشگاهی، سالمندان بی بضاعت و سالمندان تنها تقسیم می شوند.
**سلامت، مشاركت و امنیت، سه ركن سالمندی فعال است
كارشناس مسئول برنامه سلامت سالمندان مركزبهداشت قزوین گفت: براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی سالمندی فعال دارای سه ركن اصلی سلامت، مشاركت و امنیت است.
وی ادامه داد: از عوامل تاثیر گذار در داشتن سالمندی فعال، وضعیت سلامت عمومی و سلامت جامعه ای است كه سالمند در آن زندگی كرده است.
شیخ همچنین اظهار داشت: مشاركت های اقتصادی و مولد بودن، حفظ استقلال و فعال بودن در جامعه فاكتورهایی است كه دیگران به سالمندی فعال افزوده اند.
این مسئول یادآور شد: سالمندان به عنوان یك پتانسیل عظیم می توانند به عنوان عضوی فعال در اجتماع و اقتصاد ظاهر شوند.
شیخ با بیان اینكه شرایط محیطی نقش مهمی در توان عملكردی سالمندان دارد، خاطرنشان كرد: برای مستقل و فعال بودن سالمند باید شرایط فراهم باشد به عنوان مثال فضای خانه و فضاهای عمومی باید طوری باشد كه امكان رفت و آمد سالمند در آنها وجود داشته باشد.
**وسایل حمل و نقل و مبلمان شهری باید برای سالمندان مناسب سازی شود
كارشناس مسئول برنامه سلامت سالمندان مركز بهداشت قزوین بر فراهم بودن وسایل حمل و نقل عمومی نیز تاكید كرد و گفت: بسیاری از سالمندان ما به خاطر مثلا یك مشكل زانو نمی توانند از برخی فضاهای عمومی مثلا پارك ها به علت پله های زیاد استفاده كنند و یا به دلیل ارتفاع اتوبوس در جاهایی كه سكوی مخصوص وجود ندارد از استفاده از آنها محروم می شوند.
به گفته شیخ در كشورهایی كه به این موضوع توجه شده، حتی سالمندی كه از نظر جسمی نیز مشكل داشته و ناتوان است به خاطر امكاناتی كه در اختیار او گذاشته شده می تواند خودش به مغازه برود و خرید كند.
وی بر لزوم ایجاد محیط امن برای سالمندان چه به شكل روانی و اجتماعی و چه زیرساختی تاكید كرد و افزود: محیط امن باید در اختیار سالمندان باید باشد به طوری كه حتی یك سالمند ناتوان هم بدون احساس خطر بتواند به تنهایی از خانه بیرون برود و مثلا از عابر بانك پول بگیرد.
7388*3013
تاریخ انتشار: ۷ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۳
قزوین - ایرنا - دوران سالمندی به عنوان آینده مشترك انسان ها، مرحله ای اجتناب ناپذیر در زندگی است كه سلامت و رفاه مربوط به این دوران وابسته به الزاماتی در حوزه های مختلف بهداشت و رفاه، معیشت و سایر ابعاد زندگی است.