تهران-ايرنا-روزنامه راي اليوم در تحليلي درباره تلاش آمريكا براي ايجاد ناتوي عربي در منطقه نوشت: «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا با تشكيل ائتلافي از برخي كشورهاي عربي باعث ايجاد شكاف در خاورميانه وجهان عرب است.

عبدالباري عطوان» نويسنده و تحليلگر مشهور عرب در اين مطلب كه روز شنبه در روزنامه راي اليوم منتشر شد، نوشت: ائتلاف «ناتوي» عربي آمريكايي كه «دونالد ترامپ» رئيس جمهور آمريكا تصميم خود را براي ايجاد آن افشا كرده و شش كشور حاشيه خليج فارس به همراه مصر و اردن را شامل مي شود و هدف آن مقابله با ايران و دفاع از منافع آمريكا در خاورميانه است عملا در حال تبلور است و از پيشنهاد به مرحله عملي رسيده است.
وي ياد آور شد كه روزنامه «نشنال» امارات كه در ابوظبي به زبان انگليسي منتشر مي شود و به شدت به « محمد بن زايد» وليعهد امارت ابوظبي نزديك است روز پنجشنبه افشا كرد كه « تيم ليندر كينگ» معاون وزير خارجه آمريكا در امور خليج فارس سه هفته گذشته را براي آماده كردن تمهيدات جهت تدوين اساسنامه اين ائتلاف راهبردي جديد و مقدمه سازي براي نشست سران هشت كشور ياد شده در واشنگتن كه در اوايل سال جديد ميلادي رسما آغاز به كار آن اعلام مي شود، سپري كرده است.
طبق ادعاي اين روزنامه كينگ تأكيد كرده بود كه رئيس وي يعني«مايك پمپئو» وزير خارجه آمريكا قرار است در حاشيه اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل با وزاري خارجه اين هشت كشور براي آماده سازي تمهيدات براي اين گروه امنيتي جديد ديدار كند.
عطوان همچنين ادامه داد كه اين نشست و ديدار در عمل روز گذشته در نيويورك برگزار شد و پمپئو به وزراي خارجه اين هشت كشور بر ضرورت شكست داعش و القاعده و ديگر گروه هاي تروريستي و برقراري صلح و ثبات در سوريه تأكيد كرد و وزرات خارجه آمريكا نيز اعلام كرد كه همه شركت كنندگان در اين ديدار بر ضرورت مواجهه با تهديدهاي ايران عليه منطقه و ايالات متحده آمريكا به توافق رسيدند.
وي افزود كه رياض پايتخت عربستان كه ايده اين «ناتوي عربي» در دهليزهاي نشست سران اسلامي به رياست ترامپ طي اولين سفر خارجي اش پس از پيروزي در انتخابات رياست جمهوري آمريكا، در ماه مه سال 2017 برگزار شد مقر رسمي اين گروه جديد است كه نام « ائتلاف استراتژيك خاورميانه» يا به زبان انگليسي «MESSA» به مانند«NATO» خواهد گرفت.
اين تحليلگر عرب درباره ميزان موفقيت اين ائتلاف و نتايج آن به چند نكته اشاره مي كند:
نخست اينكه اين گروه براي ايجاد شكاف هاي جغرافيايي ، نژادي و طايفه اي در منطقه خاورميانه و جهان عرب تشكيل مي شود. در عرصه جغرافيايي مشرق عربي را از مغرب عربي يا شمال آفريقا جدا مي كند و اين دليل نپيوستن مغرب به اين ائتلاف را علي رغم قطع روابط با اير ان تفسير مي كند و هشت كشور سني را در مقابل كشورهايي كه محور مقاومت به رهبري ايران كه تلاش مي شود برچسب طايفه اي شيعي بر اين محور زده شود قرار مي دهد.
دوم: مواضع اين هشت كشور تاكنون درباره چندين مساله مانند يمن و بحران خليج فارس كه محور آن اختلاف قطر با چهار كشور از كشورهاي ائتلاف جديد ؛عربستان، امارات، بحرين و مصر و نيز درباره ادعايي به نام«خطر ايران» متعارض است.
عطوان نوشت كه سه كشور از كشورهاي شوراي همكاري حاشيه خليج فارس شامل كويت، قطر و سلطنت نشين عمان ايران را خطري تهديد كننده براي خود نمي دانند و اين سه كشور به سرعت عمليات تروريستي كه رژه نظامي را در شهر اهواز در جنوب غرب ايران هدف قرار داد محكوم كردند درحالي كه سه كشور ديگر حاشيه خليج فارس آشكارا و به شكل مستقيم يا در شبكه هاي اجتماعي از آن استقبال كردند. درباره جنگ يمن نيز اين كشورها با هم اختلاف و تناقض دارند و اين به روشني نشان دهنده شكاف و چند دستگي اين كشورها است.
سوم: از اساس اين ائتلاف، دشمني با ايران و حمايت از منافع آمريكا در منطقه از جمله كاهش بهاي نفت به عنوان نكته اساسي اين گروه جديد است و اين موضوع حلقه ارتباطي براي تحكيم اين گروه و تداوم عمل آن است.
چهارم: جايگاه اسرائيل در اين گروه و مواضع كشورهاي عربي عضو آن درباره اين رژيم چيست؟ آيا اين كشورها خود را از نزاع عربي-اسرائيلي به شكل نهايي خارج كردند و آيا عضو مخفي آن است و چه زماني اين عضويت علني مي شود؟
پنجم: موضع كشورهاي بزرگي مانند روسيه و چين و نيزمواضع كشورهاي منطقه اي مانند تركيه و پاكستان كه روابط شان با ترامپ و دولتش به سرعت به سمت تنش مي رود، چيست؟
عطوان تحليل كرد كه آمريكا براي رسيدن به دو هدف به ايران فشار مي آورد: نخست دستيابي به مذاكره و راه حل و دوم تغيير نظام در ايران و اگر رسيدن به هدف اول شكست بخورد. پرسشي كه پيش مي آيد اين است كه ائتلاف عربي در هر دو صورت كجاست؟ هر گونه راه حل آمريكا و ايران در آينده عليه آنها خواهد بود و هر گونه جنگي در نتيجه شكست اين راه حل باعث مي شود كشورهاي عضو اين ائتلاف سوخت مورد نياز شعله هاي آتش اين جنگ باشند.
وي اضافه كرد كه پيوستن اردن به اين ائتلاف سودي برايش ندارد اين كشور خود در آتش به حاشيه رانده شدن و ناسپاسي «دوستانش» در شوراي همكاري حاشيه خليج فارس سوخت؛ همان كشورهايي كه همه كمك هاي مالي به اردن را متوقف كردند و آن را با ملتش روبرو كردند تا با افزايش ماليات ها براي جبران اين كمك مالي متوقف شده توسط كشورهاي حاشيه خليج فارس، تلاش كند.
اين تحليلگر اضافه كرد: آيا اردن، ارتش، اراضي، امنيت و ثبات و چه بسا بقايش را مجاني در چارچوب ائتلاف جديد قرار داده، پيامدهاي اين عضويت و تعهدات امنيتي و نظامي بدون عوايد مالي و اقتصادي چيست؟
عطوان نوشت كه اين يك ائتلاف امنيتي- نظامي بسيار خطرناك است و نتايج آن بر منطقه و ملت هاي آن ويرانگر است و براي فروپاشيدن امت عرب در اين مرحله كه در ضعف و ناتواني به سر مي برد، انتخاب شده است.
خاورم**9366**1049