محسن سلمان نژاد روز يكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: لايحه نظام حقوقي سالمندان بايد از دولت به مجلس شوراي اسلامي برود. اما فعال كردن اين نظام، زمانبر است و به اقدامات زيادي نياز دارد. به طور مثال نقش تشكل هاي مردم نهاد بايد در نظام حقوقي روشن شود.
* سند ملي سالمندان در شوراي رفاه
رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور گفت: سالمندي در كشور مساله جديدي نيست و طي دو سال اخير توجهات زيادي را به خود معطوف كرده به طوري كه اقدامات مرتبط با سند سالمندان سريعتر پيش رفته است. سند ملي سالمندان در شوراي سلامت تصويب شده اما لازم است اقدامات مربوطه در شوراي عالي رفاه نيز انجام شود.
سلمان نژاد افزود: بهزيستي با وزارت بهداشت درباره سند ملي سالمندان چالش داشت كه در نهايت در شوراي عالي سلامت مصوب شد اما با توجه به برنامه ششم توسعه، اجراي اين سند وظيفه شوراي عالي رفاه است و اكنون به دنبال چگونگي اعمال اين قانون هستيم.
وي تاكيد كرد: مقوله سند ملي سالمندان يك مقوله به شدت چند دستگاهي است كه در بازه زماني كوتاه نمي توان آن را به اجرا رساند البته اكنون خدمات و وظايف در رابطه با حوزه سالمندي اعمال مي شود اما به دنبال ايجاد شرايط ايده آل براي سالمندان هستيم.
* 15 هزار سالمند در مراكز بهزيستي نگهداري مي شوند
رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور اظهار داشت: هفت و نيم تا هشت ميليون نفر سالمند در كشور بسر مي برند كه تنها تعداد كمي از آنها تحت پوشش صندوق هاي حمايتي هستند به آن معنا كه هم اكنون فقط 15 هزار سالمند در مراكز شبانه روزي و روزانه نگهداري مي شوند و تحت پوشش صندوق هاي حمايتي هستند و اين به آن علت است كه خانواده هاي ايراني علاقمند هستند خود از سالمندان نگهداري كنند.
به گفته سلمان نژاد، خانواده ها فقط در مواردي مانند آلزايمر پيشرفته، سالمندان را به مراكز نگهداري مي سپارند.
وي ادامه داد: بخشي از سالمندان نيز مجهول الهويه هستند كه به دليل مسائل شخصي، اقتصادي و اجتماعي خانواده ها، ناگزير به زندگي در مراكز نگهداري هستند.
سلمان نژاد اضافه كرد: بخشي از سالمندان مراكز نگهداري نيز متكمن هستند اما به واسطه اينكه مراقبي ندارند و به دليل مسائل امنيتي و خدمات ارائه شده از سوي مراكز در اين مراكز زندگي كنند.
* جمعيت ايران به سرعت به سمت پيرشدن مي رود
رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور گفت: محيط جامعه بايد به گونه اي توانمند شود كه سالمندان وابسته، غيروابسته و مستقل در تمام شرايط بتوانند از امكانات موجود استفاده كنند، دنياي گذشته را جوانان براي جوانان ساختند اما با پيرشدن اين جمعيت جوان، محيط بايد براي سالمندان به طوري طراحي شود كه بتوانند در آن زندگي راحت تري داشته باشند.
سلمان نژاد با اشاره به شعار امسال سازمان جهاني بهداشت براي روز سالمند مبني بر 'پيشكسوتان و قهرمانان، حقوق سالمندي' افزود: دبيرخانه شوراي ملي سالمندان از چند ماه گذشته روي اين مساله كار مي كند تا تمام دستگاه هاي عضور شوراي عالي رفاه را با آن همراه كند.
رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور ادامه داد: اين دبيرخانه ارتباطات بين المللي خوبي در اين زمينه دارد و ايران فوكال پوينت (نقطه كانوني) منطقه خاورميانه در حوزه سالمندي است و امسال بزرگ ترين همايش سالمندي آسيا و اقيانوسيه در ايران برگزار مي شود.
سلمان نژاد افزود: ايران كشوري در حال گذار از پنجره جمعيتي جوان است و جزو چند كشور اول دنيا است كه به سمت جمعيت سالمندي حركت مي كند و لازم است تدبيري اساسي براي سالمندي بينديشد.
وي تاكيد كرد: با برنامه ريزي مي توان جمعيت سالمند را به جمعيتي پويا تبديل كرد؛ سالمندان در جوامع پيشرفته كاملا با ساير اقشار جامعه، ادغام شده اند و در جامعه نقش دارند هرچند ممكن است مانند نقش گذشته نباشد اما اغلب سالمندان اشتغال دارند و از اينكه در جامعه تردد كنند و از خانه بيرون بيايند ترسي ندارند. تكريم سالمندان بايد قوي تر از گذشته دنبال شود.
وي ادامه داد: بيشتر خانواده هاي ايراني با مسائل مربوط به سالمندان آشنا هستند. سالمند بايد در خانه و جامعه تكريم شود و استقلال داشته باشد و تكريم سالمند در گروي استقلال اوست.
* 40 درصد سالمندان در مراكز بهزيستي، آلزايمر دارند
رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور گفت: برخي خانواده ها به دليل منابع اقتصادي در نگهداري سالمندان مشكل دارند، معمولا 30 تا 40 درصد جمعيت سالمند مراكز نگهداري به دليل آلزايمر در اين مراكز نگهداري مي شوند.
سلمان نژاد افزود: بيماري آلزايمر در مراكز نگهداري بالاي شهر تهران مانند زعفرانيه كمتر بين سالمندان ديده مي شود اما در مناطق پايين تر، تعداد آنان بيشتر است زيرا خانواده ها توان مالي نگهداري اين بيماران را ندارند.
وي گفت: معتقد هستيم حتي يك سالمند دچار بيماري آلزايمر نيز به شرط تامين منابع مالي مي تواند در خانه نگهداري شود اما نوع شديد آن نياز به نگهداري در بيمارستان يا مركز نگهداري دارد.
سلمان نژاد يادآور شد: سازمان بهزيستي كشور به مناسبت هفته سالمند (هفتم تا سيزدهم مهرماه)، برنامه هاي متعددي را برگزار خواهد كرد.
شنبه هفتم مهرماه به عنوان نخستين روز هفته سالمند به نام «مشاركت سالمندان در مناسبت هاي مذهبي» و يكشنبه هشتم مهرماه به نام مناسب سازي فضاها براي سالمندان نامگذاري شده است.
دوشنبه نهم مهرماه با عنوان «تجليل از پيشكسوتان عرصه اجتماع و زندگي» و سه شنبه دهم مهرماه نيز با عنوان «بهره مندي سالمندان از خدمات اجتماعي و بهداشتي – درماني» ، چهارشنبه يازدهم مهرماه با عنوان «تداوم آموزش و يادگيري سالمندان» و پنجشنبه دوازدهم مهرماه با عنوان «استمرار روابط خانوادگي و اجتماعي سالمندان» و نيز جمعه سيزدهم مهرماه با عنوان «امنيت اجتماعي براي سالمندان» ناميده شده است.
در حال حاضر، 9.28 درصد جمعيت كشور معادل هفت ميليون و 450 هزار نفر سالمند هستند. بر اساس تعريف سازمان جهاني بهداشت، افراد بيشتر از 60 سال، سالمند محسوب مي شوند.
اجتمام*9185*1834
تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۷
تهران- ايرنا- رئيس دبيرخانه شوراي ملي سالمندان كشور از تهيه پيش نويس نظام حقوقي سالمندي خبر داد و گفت: به دنبال فعال كردن نظام حقوقي سالمندي هستيم تا دستگاه هاي مختلف در برنامه هاي بودجه اي خود منابعي را به حوزه سالمندان اختصاص دهند.