تئاتر همیشه در كشور ما مهجور بوده است. استقبال كم مردم و درآمد پایین بازیگران و عوامل این هنر باعث شده همیشه از تئاتر بهعنوان یك هنر كمدرآمد و فراموش شده یاد شود. اما این مسائل و مشكلات در سالهای اخیر به شكل دیگری ظاهر شده است. حضور بازیگران مطرح سینما یا سوپراستارها در بعضی نمایشها و قیمت بالای بلیتها باعث شده است كه دیگر تئاتر را هنر كمدرآمد و بیرونق یاد نكنیم.
**گیشه پررونق «الیور توئیست»
سال گذشته بود كه حسین پارسایی نمایش «الیور توئیست» را با بلیت 140 هزارتومانی روی صحنه برد؛ نمایشی كه بازیگران اصلیاش از ستارههای گران سینما بودند. این نمایش كه با حواشی، موافقان و مخالفان بسیاری هم همراه بود، توانست تمام بلیتهای خود را بفروشد و گیشه پررونقی را برای خود به همراه بیاورد. امسال دوباره این كارگردان كه مدیریت هنری سالن «رویا هال» هتل اسپیناس را هم بر عهده دارد، قرار شده نمایشی پر بازیگر را با حضور ستارههای این روزهای سینما در این هتل به صحنه ببرد. نمایشی كه همه رسانهها از فروش بلیت 250 هزارتومانیاش خبر میدادند. البته خود پارسایی در مصاحبهای عنوان كرده «هم بلیت 50 هزارتومانی خواهیم داشت و هم بلیت نزدیك به 200 هزار تومان كه روال طبیعی نمایشهای اینچنینی است». این مسئله تنها شامل نمایشهای حسین پارسایی نمیشود.
**بلیت 200 هزار تومانی یك نمایش
همایون غنیزاده هم نمایشی با عنوان «میسیسیپی نشسته میمیرد» را قرار است از هفته آینده روی صحنه ببرد. نكته قابلتأمل در این تئاتر علاوهبر حضور چهرههای مطرح، نرخ كف و سقف بلیت آن است كه موجب پدید آمدن حواشی بسیار شده است. كف 70 تا سقف 200 هزار تومان برای یك دانشجوی تئاتر شاید رقم مناسبی باشد!
سؤالی كه مطرح میشود این است كه چرا كارگردان و یا تهیهكنندههای چنین نمایشهایی اصلاً صحبت نمیكنند و جواب قانع كننده و روشنی به رسانهها نمیدهند، چرا از اهداف و دغدغه خود از باب كردن چنین ارقامی در تئاتر صحبتی نمیكنند؟ رفتن تئاتر به سمت و سوی تجاری شدن و صرف پررونق شدن گیشه چه لطماتی را میتواند به این هنر وارد كند؟
**كارگردانهایی كه دشمن تئاترند
بهزاد فراهانی، بازیگر و پیشكسوت تئاتر درباره افزایش بهای بلیتها و حضور ستارههای سینما در تئاتر به خبرنگار ایرناپلاس گفت: مسئله این است كه چه كسی این كار را انجام میدهد؟ از نظر من كارگردان چنین نمایشهایی دشمن تئاترند و با همه دلبستگیها، تئاتر را به قهقرا میكشانند. من نمیدانم كسی كه قیمت بلیت تئاتر را 200 هزار تومان اعلام میكند، آیا اصلاً در عمرش به این فكر كرده كه یك دانشجو چگونه میتواند هزینه چنین نمایشی را فراهم كند؟ این آقا خودش زمانی مسئول تئاتر مملكت بوده است.
** هر كس كه یاریگر این مسئله است، در قبال تئاتر مملكت خائن است
فراهانی در پاسخ به این پرسش كه حضور ستارههای سینما در این اتفاق چه جایگاهی دارد، افزود: ما پنج سال پیش بیانیهای مبنیبر مخالف بودنمان در این قضیه دادیم. ابزاری كردن هنرمند و این كه ما از یك ستاره سینما دعوت كنیم تئاتر بازی كند، به نظر من كار خائنانهای است! این اتفاق، صحیح نیست. این چهار- پنج سال در این سرنا دمیدهایم، لطف كنند حداقل این یك جا سالم بماند كه متأسفانه این هم امكانپذیر نیست. به عقیده من هر كس كه یاریگر این تفكر و اندیشه است، هیچوقت فراموش نكند كه در قبال تئاتر مملكت خائن است.
**سیاست كلان نابودی تئاتر
فراهانی درباره اینكه تئاتر، هنری برای تمامی اقشار مردم است و آیا این اتفاقات ممكن است مخاطب را از هنر تئاتر دور كند یا خیر، خاطرنشان كرد: بله؛ حداقل كاری كه میتوانند بكنند این است كه پدر تئاتر این مملكت را دربیاورد.
بازیگر سریال «مدینه» در پاسخ به اینكه باب شدن این مسئله چقدر میتواند به ضرر هنر تئاتر كشور تمام شود، بیان كرد: این یك سیاست كلان برای نابودی تئاتر است كه شیوههای گوناگونی را برای پیشبرد این وضعیت بهكار میبرند. من نمیدانم یك كارگر، دانشجو، یك خانواده دستتنگ در این وضعیت چطور میتواند 200 هزار تومان بدهد و تئاتر ببیند.
گزارش از هنگامه ملكی
*اداره كل اخبار چندرسانه ای*ایرناپلاس*
تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۸
تهران-ایرناپلاس: افزایش قیمت بلیت بعضی از تئاترها و حضور چهرههای مطرح سینما در آنها، مشخص نیست با چه هدفی دنبال میشود.