سمنان- ایرنا- انباشت روزانه یكصد تُن زباله در جوار روستاهای مرزی شمال استان سمنان تاول بر جان طبیعت و تهدیدی بر سلامت بیش از سه هزار نفر از روستاییان منطقه فولادمحله و اَگره از توابع شهرستان مهدیشهر است.

به گزارش ایرنا، روزانه ده ها كامیون از مركز استان مازندران، زباله های خانگی را در جوار روستاهای مرزی مانند فولاد محله و اگره از توابع شهرستان مهدیشهر و شمال استان سمنان انباشت می كنند كه به گفته كارشناسان، اگر برای رفع این چالش اقدام موثری صورت نگیرد، آسیب های جبران ناپذیری به سلامت جسمی و همچنین طبیعت بكر این منطقه در در آینده نزدیك وارد می شود.
در سال های اخیر همواره به چالش افزایش روزافزون تولید زباله و انباشت نامناسب آن در مجاورت روستاهای شمالی استان سمنان پرداخته شد اما به دلیل اجرا نشدن طرحی عملی، جان هزاران نفر از مردم این منطقه به دلیل بوی نامطبوع و شیرابه زباله در معرض انواع بیماری های پوستی و واگیردار قرار دارد.
كارشناسان می گویند، به دلیل اینكه شغل بیشتر ساكنان این مناطق كشاورزی و دامداری است، شیرابه های حاصل از انباشت زباله در میان مدت به سفره های آب های زیرزمینی نفوذ كرده و باعث آلوده شدن محصولات كشاورزی و شیوع بیماری های واگیردار بین دام و انسان می شود.
همچنین، شیرابه های انباشت زباله در جوار روستاهای فولادمحله تهدیدی برای جاذبه های گردشگری این منطقه از استان سمنان است و روز به روز بر تعداد بازدیدكنندگان از چشمه باداب سورت به عنوان یكی از چشمه آب ‌شور جهان كه در شمال استان سمنان واقع شده، كم می شود.
مسوولان امر معتقدند، اگر برای دفن مناسب پسماند در این منطقه اقدامی نشود در آینده ای نزدیك آب آشامیدنی در روستاهای فولادمحله، اگره و سرخ گریه از توابع شهرستان مهدیشهر آلوده می شود و تهدیدی برجان و سلامت این مردم خواهد بود.
بوی بسیار بد زباله در روستاهای بالادستی باعث گلایه مردم این مناطق شده است و پیگیری های متعددی برای رفع این چالش در چند سال گذشته انجام شده تاكنون به جایی نرسیده است.
به نظر می رسد راه اندازی واحدهای تولیدی زباله سوز، تصفیه شیرابه و تفكیك از در خانه، راهكاری مناسب برای جلوگیری از انباشتی غیراستاندارد زباله در مناطق شمالی استان سمنان باشد.

** انباشت زباله برای منطقه شمال سمنان تهدید است
نماینده مردم شهرستان های سمنان، مهدیشهر و سرخه در مجلس شورای اسلامی گفت: انباشت زباله در جوار روستاهای شمالی استان سمنان تهدیدی برای سلامت مردم این منطقه به شمار می رود.
احمد همتی افزود: باید با بررسی های كارشناسی و پیگیری های مستمر برای رفع این چالش اقدام شود و زیرا این انباشت نامناسب علاوه بر تهدید سلامت در سفره های آب زیرزمینی هم نفوذ می كند.
وی خاطرنشان كرد: باید از طبیعت به عنوان جاذبه های گردشگری برای رونق اقتصادی در استان سمنان بهره برد و انباشت زباله، زمینه ساز تخریب جاذبه های بكر استان سمنان می شود.
همتی اضافه كرد: گزارش هایی مبنی بر آلودگی آب های زیرزمینی در روستاهای همجوار دفن زباله در شمال استان سمنان گزارش نشده اما به عنوان یك تهدید می تواند در آینده باعث بسیاری از مشكلات شود.
این نماینده مجلس تصریح كرد: از زباله می توان به عنوان یك مزیت هم استفاده كرد و با استفاده از دانش روز برای تولید انرژی گام های اصولی برداشت.
عضو كمیسون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی گفت: با احداث كارگاه های بازیافت و از سوی دیگر ساماندهی دفن زباله علاوه بر جلوگیری از دغدغه های مردم این منطقه به رونق اقتصادی در این منطقه از استان سمنان هم كمك می شود.

** چالش دفن زباله در شمال استان سمنان فرامنطقه ای است
فرماندار مهدیشهر در گفت وگو با ایرنا افزود: چالش دفن زباله در شمال استان سمنان به عنوان یك چالش مهم زیست محیطی باید به كمك مسوولان كشور برطرف شود.
حسن ارگی خاطرنشان كرد: در چند سال گذشته رایزنی های متعددی برای رفع این چالش با مسوولان استان مازندران انجام شد و به جمع بندی های مطلوبی هم برای رفع این بحران هم رسیده ایم.
وی خاطرنشان كرد: اگر برای رفع این چالش در بلند مدت اقدام موثری صورت نگیرد انباشت نامناسب زباله تهدیدی برای سلامت مردم و محصولات كشاورزی و دامی مردم این منطقه است.
وی تصریح كرد: در جلسه شورای حفاظت از آب استان سمنان، به نفوذ شیرابه انباشت زباله به آب های زیرزمینی هشدارهای لازم داده شد و پیگیری های هم از سوی شركت آب منطقه ای برای ساماندهی پسماندها برنامه ریزی شده است.
وی گفت: به یقین مسوولان محلی و استانی نسبت به مشكلات مردم در نقاط مختلف سمنان بی تفاوت نخواهند بود و پیگیر رفع چالش های زیست محیطی در مناطق شمالی شهمیرزاد هستیم.
وی خاطرنشان كرد: معتقدم می شود تهدیدها را به فرصت تبدیل كرد و با اجرای طرح های مطالعاتی از این زباله برای افزایش اشتغال و رونق كسب وكار در روستاها بهره برد.
ارگی گفت: راه اندازی واحدهای تفكیك زباله و همچنین توجه به زیرساخت ها برای مدیریت اصولی دفن زباله می تواند راهگشای رفع بسیاری از چالش های موجود باشد.
وی گفت: زباله های تجدید ناپذیرعلاوه بر بوی نامطبوع تاثیر مخربی بر محیط زیست می گذارند و نمی توان به هیچ عنوان به سلامت آحاد مردم بی توجه بود.
ارگی تصریح كرد: كیفیت منابع خاك و آب شمال استان سمنان به دلیل دفن نامناسب زباله رو به كاهش است و باید با نشست های تخصصی برای رفع این چالش اقدام كرد.

** انباشت زباله در شمال استان سمنان بازی با جان مردم است
كارشناس مسوول بهداشت شبكه بهداشت و درمان مهدیشهر گفت: شیوع بیماری های واگیر دار و چشم انداز زشت از مناطق طبیعی سمنان تنها برخی از مشكلات انباشت غیركارشناسی زباله در شمال شهرستان مهدیشهر است.
محمدعالیشاه افزود: اكنون به دلیل دفن نامناسب زباله در شمال شهرستان مهدیشهر دستكم سه هزار نفر از مردم این مناطق در معرض بیماری های واگیردار مانند انگل های روده ای، اسهال خونی، كزار و حصبه قرار دارند.
وی خاطرنشان كرد: آلودگی آب با فلزات سنگین باعث انتشار باكتری و ویروس ها می شود و در آینده نزدیك شاهد آلوده شدن هوا، آب و خاك این منطقه به دلیل دفع نامناسب زباله ها خواهیم بود.
عالیشاه ادامه داد: مسوولان مربوط باید طرح تفكیك زباله را به معنی واقعی فرهنگ سازی كنند و اگر برای رفع مشكلات زیست محیطی در شمال استان سمنان اقدام موثری صورت نگیرد در آینده ای نزدیك شاهد شیوع انواع بیماری عفونی و واگیردار در این منطقه خواهیم بود.

**مدیریت زباله فرصت است
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان در گفت وگو با ایرنا افزود: مدیریت پسماند و زباله نه تنها چالش نیست بلكه فرصتی برای افزایش اشتغال و رونق كسب وكار در استان سمنان است كه از این ظرفیت تاكنون بهره ای نبرده ایم.
عباسعلی دامنگیر گفت: جمع آوری ، حمل و انباشت غیراصولی زباله از استان مازندران به نقاط مرزی و شمال استان سمنان براساس معیار های روز دفن زباله انجام نمی شود و تاكنون برنامه های متعددی به مسوولان بالادستی به منظور عبور از این بحران پیشنهاد شده است.
وی خاطرنشان كرد: بیش از 180 سال از عمر دفن اصولی زباله در نقاط مختلف جهان می گذرد اما در كشور ما با وجود اقدام گسترده برای اجرای طرح تفكیك زباله، بازهم این طرح ها به خوبی انجام نمی شود.
وی تصریح كرد: از زباله در جهان به عنوان طلای كثیف نام برده می شود و از زباله های منطقه شمال استان می توان به عنوان یك فرصت برای تولید انرژی های نو و سازگار با طبیعت بهره برد.
دامنگیر ادامه داد: انجام نشدن طرح تفكیك زباله از در منازل به معنی واقعی در كشور و تولید روزافزون زباله به عنوان یك چالش مهم، عرصه های طبیعی ایران را هدف گرفته است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان تصریح كرد: شیرابه های زباله در كاهش كیفیت آب های زیرزمینی موثر است و اگر برای رفع این بحران اقدامی نشود این زباله ها چهره زشتی به اراضی ملی استان می دهند.

**كامیون ها حمل زباله طبیعت را آلوده می كنند
یكی از اهالی روستای فولاد محله در گفت وگو با ایرنا افزود: روزانه دهها كامیون حمل زباله در جاده كیاسر به منطقه شمالی استان سمنان برای انباشت زباله در تردد هستند كه به دلیل اجرا نكردن نكات بهداشتی، این افراد به وسعت آلودگی منطقه می افزایند.
سعید عباسی ادامه داد: بارها با راه اندازی پویش های متعدد خواستار جلوگیری انباشت غیراصولی زباله در این منطقه شدیم اما در ظاهر تلاش ها تاكنون بی نتیجه مانده است.
وی خاطرنشان كرد: تعدادی از كودكان روستاهای شمال استان سمنان از مشكلات پوستی به دلیل دفن نامناسب زباله رنج می برند و مسوولان امر باید با اتخاذ تدابیر راهبردی از شیوع بیماری های واگیردار در این منطقه جلوگیری كنند.
عباسی گفت: كامیون های حمل زباله در زمان تردد ده ها لیتر شیرابه را به جاده های اصلی و فرعی می ریزند كه این امر باعث بوی بد و چهره زشت چند كیلومتری دفن زباله شده است.
به گزارش ایرنا، دفن نامناسب زباله در مناطق شمالی استان سمنان به عنوان بحران زیست محیطی قلمداد می شود كه مسوولان امر باید با راه اندازی دستگاه تصفیه شیرابه از انتقال آن به سفره آب های زیرزمینی جلوگیری كنند.
كارشناسان معتقدند، شیرابه های تصفیه شده را می توان برای مصارف كشاورزی هم استفاده كرد و با استفاده از فناوری روزعلاوه بر جلوگیری از دفن غیربهداشتی می توان برای سلامت مردم این مناطق گام های موثری برداشت.
احداث دستگاه های زباله سوز و همچنین واحدهای تفكیك زباله می تواند گامی مهم و اساسی برای تولید انرژی و جلوگیری از تخریب محیط زیست و شیوع انواع بیماری به واسطه تفكیك نامناسب زباله باشد.
7339/6103