تهران-ایرنا- رئیس سازمان فضایی ایران اعلام كرد: سه ماهواره ایران به نام های پیام امیركبیر، دوستی و ناهید یك پس از پشت سرگذاشتن مرحله های ساخت، اكنون آماده پرتاب هستند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «مرتضی براری» روز دوشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته جهانی فضا كه از 12 تا 18 مهرماه همزمان با سراسر جهان در كشورمان جشن گرفته می شود، ابراز امیدواری كرد: ماهواره های ذكر شده همین امسال در مدار زمین قرار گیرند.
وی درباره ماهواره دوستی خاطرنشان ساخت: ماهواره دوستی اكنون در حال انجام تشریفات اداری برای پرتاب شدن قرار دارد و امید است در آستانه چهل سالگی انقلاب بتوان اخبار خوشی در این باره داشت.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، كشورمان را دارنده مقام نخست فناوری فضایی در منطقه خاورمیانه و نهمین كشور جهانی دانست كه به چرخه كامل فناوری فضایی دست یافته است.
براری ادامه داد: تلاش می شود اقتصاد فضایی در كشورمان رونق بگیرد و بر این اساس مصمم به فرستادن ماهواره تجاری به فضا برای استفاده از داده های آن برای صنعت خواهیم بود.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: ماهواره پیام امیركبیر پس از پرتاب در مدار 500 كیلومتری زمین قرار خواهد گرفت و سپس از داده های آن برای توسعه برنامه ها استفاده خواهد شد.
به گفته وی، كشورمان در دولت یازدهم موفق به پرتاب ماهواره سیمرغ و در مدار قرار گرفتن آن شد ضمن آنكه كاوشگر پژوهش نیز به فضا فرستاده شد و ماهواره فجر نیز در مدار زمین قرار گرفت.
براری از رشد 10 برابری ظرفیت پرتاب گرهای كشور در طول دولت یازدهم خبر داد و یادآور شد: ماهواره ظفر تا پایان امسال كامل می شود و وارد صف انتظار برای پرتاب قرار می گیرد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: تلاش می شود ماهواره سنجشی با دقت 10متر در كشورمان تولید شود ضمن آنكه هدف گذاری شده است بتوان تا سال 1404 به ماهواره سنجشی با دقت كمتر از یك متر دست پیدا كنیم.
وی ادامه داد: اكنون برنامه خرید ماهواره سنجشی در دستور كار قرار دارد و پرداخت به میزان 60 درصد انجام شده است.

** حمایت دولت از شركت های فعال در ساخت ماهواره
براری، ساخت ماهواره را یكی از مهمترین بخش های صنعت فناوری فضایی برشمرد كه اكنون شركت های توانمندی از بخش خصوصی در این باره فعال شده اند و برای ساخت ماهواره نیز اعلام آمادگی كرده اند.
رئیس سازمان فضایی ایران به تدوین شدن برنامه 10ساله دوم فضایی كشور اشاره كرد كه قرار است در آن سرمایه ‌گذاری مستقیم دولتی به حمایت دولتی تبدیل شود و شركت های خصوصی فعال در ساخت ماهواره حمایت های دولتی را پشت سرخواهند داشت.
به گفته وی، سازمان فضایی ایران مصمم به رها كردن تصدی‌ گری و فراهم كردن زیرساخت‌های فضایی برای مشاركت حداكثری بخش خصوصی است.

** توسعه بازار برای حضور حداكثری بخش خصوصی در صنعت فناوری فضایی
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطرنشان ساخت: وظیفه این سازمان توسعه بازار برای حضور بخش خصوصی است تا این بخش بتواند بیش از پیش به فعالیت در صنعت فناوری فضایی واردشده و ضمن كسب سود اهداف كشور را محقق سازد.
وی ادامه داد: صنعت فضایی دارای دو بخش صنایع بالا دستی شامل ساخت ماهواره و زیرساخت ها آن و بخش داده های ماهواره ای است كه تلاش می شود بخش خصوصی در هر دو بخش حضوری پررنگ داشته باشد.
براری افزود: اكنون روزانه از 8 ماهواره بین 60 تا 90 گیگ داده های فضایی دریافت می شود كه اثر خیلی زیادی در زندگی مردم دارند و بخش خصوصی می تواند در این باره ورود كرده و اطلاعات بیشتری ایجاد و بهره برداری كند.

** استارت آپ های فضایی شكل می گیرند
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: تلاش بر این است تا هرچه بیشتر زمینه ورود استارتاپ ها به بخش فناوری فضایی فراهم شود و برهمین اساس دومین مرحله نوآوردگاه فضایی در هفته جهانی فضا برگزار و شركت های توانمند و استارتاپ ها معرفی خواهند شد.
وی ادامه داد: هدف ما در ده ساله دوم علاوه بر توسعه فناوری فضایی، دستیابی به اقتصاد فضایی كشور است و به دنبال فعالیت شركت‌های دانش بنیان در بازار فضایی كشور خواهیم بود.
براری ابراز امیدواری كرد، سازمان فضایی ایران سهم به سزایی در ایجاد اشتغال و كارآفرینی در كشور داشته باشد.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تعداد شركت های فعال در بخش صنایع بالا دستی صنعت فضایی را بیش از 20 شركت اعلام كرد و علاوه برآن بیش از یكصد شركت نیز در بخش سنجش از دور فعالیت دارند.
به گفته وی، دولت مصمم است با آزادسازی داده ها آن را به صورت رایگان در اختیار بخش خصوصی گذاشته تا ضمن استفاده خدمات جدیدی به جامعه ارائه دهند.
براری افزود: اكنون بیش از 48 سازمان مهم كشور از داده های فضایی استفاده می كنند كه همگی استفاده واقعی از این داده های دارند.

** اختصاص بودجه به صنعت فضایی در برنامه ششم توسعه
رئیس سازمان فضایی ایران ادامه داد: برنامه ششم توسعه، بودجه ای سه هزار و 600 میلیارد تومانی برای بخش فضایی پیش بینی كرده است و علاوه بر آن بودجه های این سازمان ه رساله ذیل بودجه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات لحاظ می شود.
وی از جذب بیش از 800 میلیارد تومان اعتبار در دولت یازدهم خبر داد كه تلاش می شود 900 میلیارد تومان نیز از طریق بخش خصوصی جذب شود.

** تشكیل شورای عالی فضایی به زودی
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: جلسه های كمیسیون راهبردی شورای عالی فضایی كشور به ریاست وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در چند نوبت برگزار شده و این جلسه ها مصوباتی هم داشته است.
براری یادآور شد: قرار است مصوبات این جلسه ها طی هفته های آتی به دفتر رئیس جمهوری ارسال و پس از آن جلسه شورای عالی فضایی تشكیل شود.

** اطلاعات ماهواره سنجشی برای رصد بلایای طبیعی بكار گرفته می شود
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: امسال 5 اولویت خدمات شهری، كشاورزی، محیط زیست، هواشناسی، مدیریت منابع آب در برنامه های سازمان قرار گرفته است تا استارتاپ ها در این بخش ها فعال شوند و با طراحی ابزارها به كمك سامان دادن آنها آیند.
به گفته وی، اكنون ماهواره سنجشی بلایای طبیعی را روزانه رصد كرده و اطلاعات آن را مخابره می كنند همچنین منابع آب كشور به صورت روزانه رصد شده و تغییرات آن محاسبه می شود.
براری افزود: شركت ها می توانند با استفاده از این داده ها به ارائه خدمت بپردازند.

** شبكه تلویزیونی اینترنتی فناوری فضایی ایجاد شد
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: شبكه تلویزیونی اینترنتی سازمان فضایی ایران با هدف تعامل بیشتر با فعالان بخش خصوصی راه اندازی شده است و همواره اطلاعات جدید در اختیار مردم و فعالان قرار می دهد.
رئیس سازمان فضایی گفت:اولویت اول كشور، توسعه زیرساخت‌های فضایی است ارسال موجود زنده به فضا در اولویت است اما منابع مالی‌ آن در گذشته تامین نشده بود.
وی ادامه داد:ما امسال عضو انجمن اینترنت اشیاء شدیم تا بتوانیم از طریق فناوری فضایی كمك شایانی به گسترش اینترنت اشیاء داشته باشیم فعالیت بخش خصوصی در این بخش می‌تواند هم به صنعت كمك كند و هم به تولید اشتغال كمك كند.
به گزارش ایرنا، هفته جهانی فضا جشن بین المللی علوم و فناوری و سهم و كمك آن برای بهبود شرایط زندگی انسان ها است؛ براساس قطعنامه ای كه در سال 1999 میلادی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد هر سال از 4 تا 10 اكتبر (13 تا 19 مهر) هفته ی جهانی فضا نامیده می شود. تاریخ های چهارم و دهم اكتبر یادآور دو نقطه عطف در تلاش بشر برای دستیابی به فضا است؛ 4 اكتبر 1957 پرتاب نخستین ماهواره زمینی ساخت بشر به نام اسپوتنیك (Sputnik 1) روی داد كه راه را برای اكتشاف در فضا باز كرد و در دهم اكتبر 1967 معاهده ای كه مشخص كننده حدود دولت ها در اكتشافات فضایی و استفاده صلح آمیز از فضای ماوراء جو شامل ماه و سایر اجرام سماوی است، به امضا رسید.
اقتصام**2078**2025